KENALI APA ITU ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER (ADHD)

KENALI APA ITU ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER (ADHD) - Seorang Auni memang suka menulis mengenai sindrom dan jenis gangguan psikologi. Mungkin sebab Auni pun jenis sakit dan depress, so gejala yang melibatkan psikologi ini Auni biasa alami.

Masa di Facebook haritu, ada komen yang mengatakan dia mungkin seorang ADHD. Auni hanya Google sekali imbas je, tak berapa buat research lagi. Harini Auni nak kongsi apa itu Attention Deficit Hyperactivity Disorder atau singkatannya ADHD.

Dari apa yang Auni tahu, gangguan ADHD ini ramai dialami oleh kanak-kanak. Peratus ADHD bagi kanak-kanak adalah terlalu ramai.
APA ITU ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER
Attention Deficit Hyperactivity Disorder yang membawa maksud (Attention : Perhatian, Deficit : Kurang, Hyperactivity : Hyperaktiviti, Disorder : Gangguan) adalah  satu masalah sukar memberi tumpuan dan sukar mengawal diri sendiri. Sindrom hiperkinesis atau ADHD ini digunakan untuk menerangkan tingkahlaku kanak-kanak yang tidak boleh duduk diam, kurang menumpukan perhatian, terlalu lasak, resah, suka merosakkan harta benda dan mudah mengalihkan perhatian pada sesuatu.

CIRI-CIRI ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER
1) Gagal memberi tumpuan dengan teliti terhadap sesuatu perkara
2) Tidak mematuhi arahan guru
3) Mempunyai masalah untuk mengatur tugas dan aktiviti
4) Sentiasa ingin cepat menyelesaikan sesuatu tugas
5) Tumpuan mudah bertukar
6) keberatan melakukan sesuatu tugas
7) Selalu menghilangkan barang
8) Sentiasa mudah lupa sesuatu perkara
9) Sentiasa gelisah dan tidak senang duduk
10) Berlari dan memanjat dalam situasi yang tidak sesuai


SEBAB-SEBAB KETIDAKUPAYAAN ADHD
1) GENETIK - ADHD Mempunyai komponen genetik yang berkaitan dengan keluarga ataupun kembar. Perkara ini ditafsirkan sebagai kepelbagaian warisan genetik.  Sebanyak 50% orang dewasa dan 70% kanak-kanak yang mempunyai Genetic Resistance dan hormon tiroid mengalami Ketidakupayaan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Kanak-kanak yang mempunyai sejarah keluarga yang mengalami Ketidakupayaan Tiroid, secara tidak langsung mereka berisiko mengalami Ketidakupayaan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

2) NEUROLOGI - Ianya juga disebabkan oleh neurologi berkaitan dengan otak, termasuklah struktur otak, bahan kimia otak dan laluan saraf.

3) KEKURANGAN ZAT MAKANAN - Bayi yang kekurangan zat makanan akan mempunyai masalah tingkah laku yang akan menjadi punca Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Makanan mengandungi zink amat pentimg dalam metabolisme asid lemak iaitu menukarkan kesan dopamin yang melibatkan neurotransmitters dengan Ketidakupayaan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

4) PENGARUH PERSEKITARAN - Corak pemakanan terutama makanan dan minuman yang mengandungi kandungan gula yang tinggi seperti Yogurt, Vitagen dan Yakult akan membawa risiko kepada anak-anak yang mengalami ADHD jika diambil berlebihan. Minuman berkafein juga akan mempengaruhi mereka.

Itulah serba sikit yang dapat Auni kongsikan disini. So, kalau kanak-kanak yang hyperactive ni, mungkin disebabkan ADHD. Dulu Auni ada jugak adik yang hyperactive, cuma sekarang sikap hyperactive dia tu bertukar menjadi seorang yang ramah. Dia boleh 'masuk' dengan semua orang.

SUMBER : NOTAPENDIDIKANKHASKU

Terima kasih sudi membaca entri KENALI APA ITU ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER (ADHD)

No comments:

Thank you for comment. Do visit me in my next post, ya? :)