JADI PENGGUNA BIJAK DENGAN MUAT TURUN APLIKASI ADUAN DAN PANTAU HARGA - DARI JARI NOVELLA

September 22, 2017

JADI PENGGUNA BIJAK DENGAN MUAT TURUN APLIKASI ADUAN DAN PANTAU HARGA

JADI PENGGUNA BIJAK DENGAN MUAT TURUN APLIKASI ADUAN DAN PANTAU HARGA - Sememangnya pelbagai masalah yang melanda di negara kita. Penipuan harga dan barang-barang tiruan ada dimana-mana. Ekonomi pulak tidak stabil. Nak beli bahan mentah pun berkira-kira harga.


Tapi jangan risau, KPDNKK telah melancarkan aplikasi-aplikasi yang bermanfaat untuk para pengguna. So, takdelah nak stress sangat kan? Aplikasi-aplikasi ini melibatkan Aduan dan Pantauan Harga. Sementara itu, korang boleh download aplikasi FRIENDS OF KPDNKK (F.O.K) . Haaaa.. Apa benda F.O.K tu?



FRIENDS OF KPDNKK (F.O.K) 

FRIENDS OF KPDNKK (F.O.K) ditubuhkan bagi memastikan sukarelawan yang berdaftar dapat menjalankan fungsi dan peranan dengan lebih berkesan termasuk dalam pemantauan harga barangan.

Selepas mendaftar, korang dah boleh jadi pemerhati bebas. Maknanya, korang akan jadi lebih prihatin dan peka dengan masalah yang berlaku di sekeliling kita ini. Sukarelawan F.O.K juga boleh membantu untuk menyalurkan maklumat menggunakan aplikasi yang disediakan.


Korang boleh terus daftar sebagai ahli sukarelawan FOK. Apa yang menarik dan istimewanya, korang akan dapat satu KAD MAYA selepas mendaftar. Auni pun dah ada Kad Maya sendiri. Bestnya!

KEISTIMEWAAN KAD FRIENDS OF KPDNKK
Kad Friends of KPDNKK adalah kad diskaun (loyalty card) yang dikeluarkan oleh Bank Rakyat kepada anggota-anggota Friends of KPDNKK.

Ianya mempunyai tiga fungsi iaitu sebagai:
- Kad Diskaun
- Kad Loyalti
- Kad Pengenalan Diri Sebagai Anggota Friends of KPDNKK


Korang boleh muat turun aplikasi FRIENDS OF KPDNKK di Google Playstore

iOS :

Android :




APLIKASI EZ ADU

Ez ADU pula adalah aplikasi peranti pintar mudah alih yang membolehkan pengguna untuk membuat sebarang aduan. Ini bukan aduan kosong ya? Aduan yang korang lakukan kepada KPDNKK akan diambil tindakan yang sewajarnya.


Pengguna boleh membuat aduan mereka dengan 4 langkah yang mudah iaitu dengan memasukkan butiran aduan, laporan aduan, membuat geo tagging dan menyertakan gambar sebagai bukti.

Auni dah cuba download dan guna. Sememangnya aplikasi ini menarik. Bukan itu saja, Ez ADU menyediakan lebih dari 5 kategori aduan seperti hal berkaitan cetak rompak, barang tiruan dan keselamatan kanak-kanak. Ada pelbagai lagi tau !


HANYA DENGAN 4 LANGKAH MUDAH !!!

Butir Aduan - Laporan Aduan - Geo Tagging - Gambar Bukti 

Pengguna juga boleh menyemak status aduan dan tindakan yang diambil oleh pihak KPDNKK terhadap aduan tersebut. Semoga dengan adanya aplikasi ini, pengguna akan lebih senang membantu pihak KPDNKK dalam mengawasi perdagangan komestik di negara ini.

Aplikasi EZ ADU boleh di muat turun di Google Playstore

iOS :

Android :




APLIKASI PANTAU HARGA

Aplikasi Pantau Harga ini sememangnya diperlukan bagi para pengguna. Yela, zaman sekarang kita seakan berkira-kira untuk membeli apapun. Dengan aplikasi ini, korang boleh memantau harga barangan terkini.

Memang Auni suka sangat dengan aplikasi Pantau Harga ini. Selain aplikasi yang mudah digunakan, ianya juga membantu kita melakukan kiraan bajet sebelum keluar membeli. Takde laa boros je kan?


Lepas daftar masuk, korang akan nampak harga-harga terkini bagi setiap barang basah dan kering. Nak tahu lebih, boleh klik di Carian Kategori. Disitu pelbagai kategori barang yang ada. Memang boleh buat korang teruja !


Awal-awal memang Auni klik Barangan Segar dan sudah tentu Auni mahu tahu harga ayam terkini. Oh ya, menariknya aplikasi ini adalah, korang boleh set tempat dan harga barang bagi setiap tempat. Sebagai contoh, Auni nak cari HARGA AYAM DAERAH GOMBAK, so ianya akan muncul harga dari setiap Supermarket yang ada di Gombak. Best tak? Jangan lupa untuk muat turun aplikasi Pantau Harga! Jadilah pengguna yang bijak.

Aplikasi PANTAU HARGA boleh di muat turun di Google Playstore

iOS : 

Android : 


Untuk keterangan lebih lanjut sila layari :

9 comments:

  1. Bagus application nie , memudahkan pengguna 😊

    ReplyDelete
  2. Sangat bagus ada apps macam ni. Mudah pengguna nak buat semakan. Good job KPDNKK and tq dear share info

    ReplyDelete
  3. Memang diperlukan apps macam ni zaman sekarang.. Jangan dibiarkan diri kena tipu.. Haihhh.. Pernah ada pengalaman beli online kena tipu.. Huhuhu

    ReplyDelete
  4. Wah.. Mudah dah skng. Semuanya di hujung jari anda...

    ReplyDelete
  5. Memang senang check harga kan? Bagus btul KPDNKK nii!

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.