CARA MEMBUANG CRAWL ERRORS STEP BY STEP - DARI JARI NOVELLA

September 20, 2017

CARA MEMBUANG CRAWL ERRORS STEP BY STEP

CARA MUDAH MEMBUANG CRAWL ERRORS - Tahu tak korang, kalau ada link errors atau crawl errors, Search Of Engine atau SEO akan terganggu? Cara nak detect korang punya crawl errors, boleh semak disini -----> WEBMASTERS TOOLS .

Crawl Errors terjadi adalah disebabkan entri korang atau konten blog sudah dipadam/delete. So ianya menjadi 'sampah' je.


Disebabkan ramai yang tak tahu menggunakan Webmaster Tools, maka Auni rasa macam nak share apa yang Auni tahu. By the way, Auni pun masih belajar tau. So tak semuanya Auni pandai ya? Oklah, Auni nak share tutorial secara step by step. Kalau tak faham boleh drop comment.
.
.
.
.

CARA MENYEMAK CRAWL ERRORS STEP BY STEP


Pergi ke bahagian Crawl.
Pilih Crawl Errors dan lihat Crawl Stats.
Tekan bahagian Not Found.


Disitu korang akan jumpa list broken link atau crawl errors dalam blog korang. Kebanyakkannya adalah ERROR 404  atau NOT FOUND.

Klik Download.


Pilih format dokumen - Google Docs dan OK.



Tekan huruf (A) , dan tekan Control + C .
Paste dalam Notepad.

Ok, itu untuk korang semak dan simpan Crawl Errors. Dah lulus ke perkara diatas ni? Kalau dah lulus, Auni share cara nak buang semua sampah Crawl Errors ni.
.
.
.

CARA MEMBUANG CRAWL ERRORS STEP BY STEP



Copy satu demi satu link yang sudah di-paste didalam Notepad tadi.
Pergi semula ke WEBMASTERS TOOLS .
Pilih Google Index dan pilih Remove URLs .
Tekan Temporarily Hide.


Ambil satu link dalam Notepad tadi, dan paste didalam kotak Temporarily Hide.
Tekan Continue.



Pilih Temporarily Hide Page From Search Results And Remove From Cache.
Tekan Submit Request.
Ulang step sampai habis Crawls Errors habis.
Selepas itu, pergi semula ke laman Crawl Errors , tick semua dalam kotak dan tekan MARK AS FIXED.

Itu saja step untuk membuang Crawl Errors. Mudah kan? Selamat mencuba !

8 comments:

  1. Wah AS nak buat lah nanti 😍
    Tenkiu ayuni. Tips yg sangat berguna nak naikkan seo blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah... auni berkongsi apa yang auni tahu :)

      Delete
  2. Ha, memang dari hari tu nak buat tp sebab tak reti tangguh je. Nasib baik kau tulis entry ni babe. Nanti nak buat la

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.