RESEPI PEPARU JERUK PEKASAM

RESEPI PEPARU JERUK PEKASAM - Siapa peminat pekasam kat sini? Selain ikan dan daging, peparu jugak boleh dijadikan pekasam tau. Versi yang Auni nak share ni tak ada beras. Tapi sedap sangat. Yang penggemar peparu ni boleh la cuba ye.


RESEPI PEPARU JERUK PEKASAM
Bahan-bahan :
Setengah kilo paru (atau ikut kuantiti yang dimahukan)
Garam (agak2 jangan over, nanti terlalu masin)
Air limau/cuka

Cara-caranya :
Hiris peparu nipis-nipis. Sedikit tips mudah, jika nak senang hiris, keraskan sebentar peparu dalam peti ais, keluarkan dan potong dengan pisau yang tajam.

Gaulkan paru dengan garam dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Kemudian keluarkan semula, bilas dan tos, kemudian perap pula dengan air limau dan perap lebih kurang 12 jam. 

Cara masak sama seperti pekasam.
..
...

Senang kan cara nak buat peparu pekasam ni? Kadang-kadang tekak ni suka makanan yang simple-simple je. Boleh tukar peparu dengan daging. Rasa masam-masam tu membangkitkan selera, lagi-lagi kalau digoreng dengan cili dan bawang.
RESEPI PEPARU JERUK PEKASAM RESEPI PEPARU JERUK PEKASAM Reviewed by Tunsha Ayunie on August 07, 2017 Rating: 5

1 comment

  1. Nampak sedap jer.tapi kak tak pernah makan lagi peparu

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.