MENJADI KUAT BUKANNYA MUDAH - Tunsha Ayunie Punya Belog

July 18, 2017

MENJADI KUAT BUKANNYA MUDAH

MENJADI KUAT BUKANNYA MUDAH - Kebelakangan ni emosi aku agak tak kuat berbanding biasa. Mungkin sebab uzur kot? Tapi entahlah, sebelum ni lagi aku rasa aku macam invisible to everyone. Aku bukan minta orang layan aku 24 jam pun cuma perasaan yang aku rasa ni rumit aku nak luahkan.

Pertama, adik aku dah sambung belajar. Dalam 4 beradik, aku rasa akulah paling useless sekali. Aku belajar setakat SPM je. Aku rasa aku tercabar dengan ego aku sendiri. Aku banyak asingkan diri je sekarang bila melibatkan keluarga aku. Actually, terlalu banyak makan hati pun sama. Entahlah, bukan salah keluarga aku pun, aku je kot yang rasa macam ni.

Kedua, semua berkaitan perkahwinan buat aku emosi. Aku taknak lah cerita apa yang berlaku masa aku nikah dulu. Aku nikah je, takde sanding-sanding walaupun aku teringin sangat. Sedihnya Tuhan je yang tahu. Aku terpaksa pura-pura okay je. 


Ketiga, bila kesakitan yang aku alami punca segala apa yang aku inginkan jadi terbatas. Ya, aku redha dengan semua ini. Cuma dalam satu-satu masa, aku juga teringin bebas.

Keempat, pasal anak. Aku jadi sakit hati tengok budak-budak sebab aku tak mampu nak bagi suami zuriat. Walaupun suami tak kisah, aku tetap rasa aku tak berguna dan tak datangkan hasil pun.

Every single minute, aku rasa agak useless. Aku tak membahagiakan parent aku. Aku bukan jugak kakak idaman untuk adik-adik aku. Aku juga bukanlah isteri yang mampu bagi suami aku keturunan. Allahu.... berat dugaan aku.

Nak jadi kuat bukannya mudah. Aku usaha sendiri untuk kuat. Hanya suami yang banyak support aku untuk terus kuat. Kalau aku menangis, hanya disisi dia. Kadangkala aku rasa pasrah dengan apa yang menimpa aku. Siapalah aku untuk meminta-minta yang lebih.

Semoga aku terus kuat, adakala aku dah tak larat dengan semua perasaan bercampur baur ni.

7 comments:

  1. Insya Allah auni kuat. Banyakkan bersabarlah Dan berdoa agar diberikan kekuatan. Mama tolong doakan ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Mama, terima kasih sangat2 :)

      Delete
  2. Be strong auni... You can do it!

    ReplyDelete
  3. Be strong kak ! akak pasti boleh. :)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.