KENA TINDIH? KENALI APA ITU SLEEPING PARALYSIS - Monolog Aku Cuma Di Kiri

June 22, 2017

KENA TINDIH? KENALI APA ITU SLEEPING PARALYSIS

KENA TINDIH? KENALI APA ITU SLEEPING PARALYSIS - Typical mentality biasanya menganggap kena tindih masa tidur itu sebagai sesuatu yang hadir dari alam ghaib. Well, benda ni tak mustahil, cuma kalau dari segi fizik dan sains, ianya dipanggil SLEEP PARALYSIS.

Source : Google Image

Sleep Paralysis ni akan mengakibatkan kita jadi tak tentu arah, tak dapat gerakkan badan dalam keadaan sedar dan paling menakutkan bila kita tak mampu nak mengucap, bercakap dan sebagainya. Aku kalau kena simptom ni dah fikir mati dah... huhu

Apakah ''SLEEP PARALYSIS'' sebenarnya?
Pakar mendefinisikan ianya adalah ketidakmampuan tubuh untuk mengendalikan kerjasama otot selama kita tidur dalam keadaan separa-sedar atau dalam keadaan berhalusinasi (hypnagogic). Sebenarnya perkara ni akan terjadi pada mereka yang terlalu banyak tekanan ataupun stress ataupun berada dalam keadaan trauma... 

Cara mengatasi ''Sleep Paralysis" :-
  • Tidur dengan cukup.
  • Tidur dengan posisi mengiring.
  • Berolahraga/bersukan.
  • Mempunyai pola makan yang baik.
  • Rileks.
Tips jika terjadi "Sleep Paralysis" :-
  • Cuba gerakkan anggota yang senang korang gerakkan macam ibu jari kaki.
  • Fokus dengan mata.
  • Cuba bernafas panjang.
  • Tenang dan jangan panik.

Selain tu korang boleh guna cara Islamik la dengan berzikir dalam hati andai sukar untuk membuka mulut. Aku sejak kahwin ni alhamdulillah 3 tahun dah tak terjadi penyakit ni.. hilang sendiri je camtu... waktu single dulu kemain kena serang dengan sleep paralysis ni hampir setiap hari..

Moga bermanfaat :)

1 comment:

  1. mimpi kena tindih..bahaya juga tu

    mimpi lain tak pelah..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.