KOLEKSI PETIKAN MAKSUD SURAH YANG MEMBANTU KITA MENJADI KUAT DAN BERSEMANGAT

KOLEKSI PETIKAN MAKSUD SURAH YANG MEMBANTU KITA MENJADI KUAT DAN BERSEMANGAT - Assalamualaikum wbt. Selamat pagi. Lama dah tak bersiaran pagi-pagi ni kan? Hmm.. dalam kehidupan kita, kadang-kadang ada masa kita rasa lemah dan tidak bersemangat. Perkara itu normal, tapi jangan dilayan sangat. Itu sebab ada masa kita diuji, ada masa kita penuh berharap. Nak jadi kuat dan bersemangat?

Bagi yang beragama Islam, selain daripada menunaikan solat sunat ketika resah, Al-Quran juga membantu kita berasa lebih tenang. Lebih bagus jika kita fahami apa maksud yang ada didalamnya. Aku sendiri masih merangkak dalam membaca Al-Quran, adakala, Al-Quran membantu aku untuk tenang walaupun aku tak faham maksudnya.


KETIKA BERASA DIRI SERING DIUJI
Q.S. Al-Ankabut : ayat 2-3 
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta".

KETIKA MEMINTA TETAPI TIDAK DIMAKBULKAN
Q.S.Al-Baqarah : ayat 216
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”. 

 KETIKA BERASA UJIAN TERLALU BERAT
Q.S. Al-Baqarah : ayat 286 
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya”. 

KECEWA & STRESS
Q.S. Al-Imran : ayat 139 
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”. 

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?
Q.S. Al-Baqarah : ayat 45 
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.

APA YANG AKU DAPAT?
Q.S. At-Taubah : ayat 111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…” 

 KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
Q.S. At-Taubah : ayat 129
Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal”. 

JIKA RASA PUTUS ASA
Q.S. Yusuf : ayat 12
….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir”.

*Moga bermanfaat*

1 comment:

  1. Jangan berhenti untuk berdoa.
    Hanya padaNya kita memohon pertolongan.

    ReplyDelete

Thank you for comment. Do visit me in my next post, ya? :)