RESEPI FETTUCINE GORENG BERSAMA PARMESAN - Monolog Aku Cuma Di Kiri

April 28, 2017

RESEPI FETTUCINE GORENG BERSAMA PARMESAN

RESEPI FETTUCINE GORENG BERSAMA PARMESAN - Harini sebenarnya rasa nak cuti masak. Tapi aku ni kalau tinggal rumah mak, memang asyik nak ke dapur je. Padahal kaki dengan pinggang dah tak kuat pun.

Pagi tadi tanya Lia ada apa je kat dapur. Aku nak masak. Sekali jumpa Vermicelli ni. Terus buntu kejap. Lastly terfikir resepi ala-ala Spagetti Aglio Olio. Ni versi hakakkk ye uolsss. Kita yang masak, kita yang makan. So biarlah kita nak letak apa-apapun.


RESEPI VERMICELLI GORENG BERSAMA PARMESAN
Bahan-bahan :
1 bungkus pasta vermicelli - rebus
1 sudu besar marjerin
3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawang holland - mayang kasar
1 tin cendawan butang - hiris halus
5 ketul filamen ketam - potong dadu
1 sudu besar chili flakes
1 sudu kecil lada hitam - kisar kasar
1 kiub pati ayam
Sedikit garam
Keju parmesan secukupnya

Cara-cara :
Apa yang korang perlu buat, cairkan marjerin. Lepastu masukkan bawang putih, bawang holland, cendawan, filamen ketam, chili flakes, lada hitam dan kiub pati ayam. Tumis sehingga bawang layu dan masukkan pasta tadi.

Selepas itu, gaul rata dan letak sedikit garam dan keju parmesan. Biarkan sebati. Sedia untuk dihidang.

Simple sangat sebenarnya. Saja je nak share buat koleksi dalam blog. Hehe! Oh ya, resepi ni pedas dia datang dari lada hitam. Kalau korang tak suka lada hitam yang kuat tu, boleh je tukar dengan cili padi.

Daaa~

UPDATE : Aku tak tahu macam mana nama dia boleh jadi Vermicelli, padahal Vermicelli tu bihun. Hahhahaa! Adoiiii dah lama entri ni baru perasan, malas nak tukar watermark pulak. Maaf!

1 comment:

  1. Saya belum pernah makan ni. Nak cuba buat.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.