RESEPI KARI ASAM PEDAS BAWAL EMAS HAKAKKK STYLE

RESEPI KARI ASAM PEDAS BAWAL EMAS HAKAKKK STYLE - Runsing pulak harini. Mulanya awal- pagi nak update blog tapi mengantuk Yarabbi.. Lepas tu telan ubat darah tinggi terus flat, tak boleh buat apa dah. Makan pun tak lalu.

Hmm.. cerita pasal ikan bawal ni kan, ada lah ralat sikit haritu. Aku post gambar tu dalam Instagram dengan caption Asam Pedas Bawal Cermin. Confident gila kooooo ! Sekali Kak +Amanda Suria tegur, yang ikan tu nampak macam Bawal Emas je. Aku ye-ye je deny tau, dengan confident aku bagitau yang itu bawal cermin. Lastly kat dalam Facebook, relaksss je Mama komen yang tu Bawal Emas. Trettttttttttttt !!!! Aku malu sampai rasa nak rendam kepala dalam kuah asam pedas yang aku buat tu.

Kalau asam pedas, aku lebih suka letak serbuk kari sikit. Aku lebih berselera makan asam pedas berkari ni. Tapi ikut tekak la kan? Aku ada skip bahan dalam resepi ni, masih sedapppp kekdahnya !


RESEPI KARI ASAM PEDAS BAWAL EMAS HAKAKKK STYLE
Bahan-bahan :
Beberapa ekor ikan bawal emas - rendam dengan asam keping @ asam jawa
1 sudu besar cili boh
Asam jawa Xtra Adabi - secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa

[Bahan kisar]
4 batang cili hidup (merah)
3 ulas bawang putih
1 labu bawang merah
1/2 sudu besar belacan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil lada hitam

Cara-cara :
Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan cili boh hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air, asam jawa diikuti dengan garam dan gula. Air jangan terlalu banyak ye. Lepas tu bolehlah masukkan ikan. Tutup periuk @ kuali, api slow dan biar je kuah tu mendidih sampai ikan masak.

Rasa lah kuah tu kalau nak tambah asam ke garam ke. Gula tu fungsi dia nak sebatikan rasa je. Tak payah letak banyak-banyak.

Aku paling suka letak kimchi dalam asam pedas ni. Selera je aku makan. Tapi haritu kimchi takde, pun sedap jugak aku makan. 

Selamat mencuba :)
RESEPI KARI ASAM PEDAS BAWAL EMAS HAKAKKK STYLE RESEPI KARI ASAM PEDAS BAWAL EMAS HAKAKKK STYLE Reviewed by Tunsha Ayunie on March 29, 2017 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.