RESEPI GYOZA BERINTI DAGING KAKAK GOJES STYLE - Monolog Aku Cuma Di Kiri

March 24, 2017

RESEPI GYOZA BERINTI DAGING KAKAK GOJES STYLE

RESEPI GYOZA BERINTI DAGING KAKAK GOJES STYLE - Jangan gelakkan hakakkk uolssss. Lolzzzz! Oklah, sebenarnya cerita dia, aku ni kalau teringin nak makan apa-apa suka je buat sendiri. Sebab dekat situ dah save budget, boleh makan banyak-banyak, lepas tu sukahati kita nak letak apapun.

Haritu makan kat kedai Korea depa panggil 'Mandu' . Mandu ni depa goreng guna kaedah deep fry, tapi Gyoza ni pulak guna kaedah goreng-rebus. Aku tak pasti itu dipanggil teknik apa. Hahaha ! Tak sempat nak research lelebih. So jom, aku share resepi :)


RESEPI GYOZA BERINTI DAGING KAKAK GOJES STYLE
Bahan-bahan :
Kulit gyoza @ dumpling - RESEPI KULIT DUMPLING HOMEMADE
Daging cincang - aku guna brand Ramly, ambik sekeping je
Kobis - dicincang halus (aku guna 1/4)
Lobak merah - dicincang halus (aku guna 1/2 batang)
Bawang putih - dicincang halus (aku guna 2 ulas)
Daun bawang daun sup - hiris halus
2 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil gula perang @ madu
1 sudu kecil sos ikan - boleh skip
Secubit serbuk lada hitam


Cara-cara :
Satukan daging dan semua bahan-bahan cincang. Masukkan kicap cair, minyak bijan, sos ikan, lada hitam dan gula perang. Gaul hingga rata, sedia dibungkus dalam kulit.

Panaskan non-stick pan. Kemudiakan perlahankan api. Letak sedikit minyak dan susun gyoza tadi. Tutup pan menggunakan penutup dan biar dalam 3-4 minit, Terbalikkan gyoza tadi dan tutup, biar 3 minit lagi. Letakkan 1/2 cawan air dan tutup. 

NOTE : Bila letak air tu kekadang dia macam meletup-letup sikit, korang jangan kena heart-attack pulak. Api slow je tau.

Agak-agak dah masak tu, angkat je. Lapik dengan tisu kalau gyoza korang oily sangat. SIAP! Ok, nak sos pencicah?

Aku hanya buat campuran sos ikan, sedikit jus limau kasturi, sedikit gula perang dan sedikit minyak bijan. Kalau nak elemen pedas, bolehlah cincang cili api, masuk sekali dalam sos tu. SIAP!

Selamat mencuba ye :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.