RESEPI BIHUN GORENG PUTIH BERLADA HITAM HAKAKKK STYLE - Monolog Aku Cuma Di Kiri

March 26, 2017

RESEPI BIHUN GORENG PUTIH BERLADA HITAM HAKAKKK STYLE

RESEPI BIHUN GORENG PUTIH BERLADA HITAM HAKAKKK STYLE - Ada orang panggil Bihun Singapore. Aku dari kecik memang panggil bihun goreng putih @ bihun goreng lada hitam. Bihun goreng memang kesukaan aku, tak kisahlah yang putih atau yang marah. Tapi, depend kepada siapa yang masak dan apa bahan yang digunakan. Aku memang mengada sikit. Hehe~

Semalam aku baru sampai Rawang. Mama takde so pagi ni aku yang buat breakfast. Sebab tekak memang teringin kan, aku gagahi jugak la diri sendiri ketung ketang kat dapur. Gigih tau! So, meh la nak share resepi simple versi aku.


RESEPI BIHUN GORENG PUTIH BERLADA HITAM HAKAKKK STYLE
Bahan-bahan :
Satu paket bihun - rendam dengan air suam
1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
Isi ayam dipotong dadu
Lobak merah - hiris halus
Sos ikan secukup rasa
Sos tiram secukup rasa

Cara-cara :
Tumbuk lada hitam dan bawang putih hingga lumat. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau. Masukkan ayam dan lobak merah. Seterusnya masukkan sos tiram dan sos ikan. Kacau sebentar dan masukkan bihun. Goreng semua hingga sebati.

Nak best lagi, buat cili potong. Cili padi potong, curah dengan sos ikan. SIAP! Boleh makan dengan bihun goreng tadi :)

Selamat mencuba.

1 comment:

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.