RENUNGAN DAN TAULADAN DARI SEBATANG PENSIL

RENUNGAN DAN TAULADAN DARI SEBATANG PENSIL - PENSIL. Kadangkala kita melihat ianya hanya sebatang pensil yang sama dengan pensil-pensil yang lain. Tapi kita tak tahu, sebatang pensil itu membawa value yang tinggi dalam kehidupan. Aku nak share satu cerita antara seorang nenek dengan cucu dia.

Seorang cucu sedang menemani neneknya menulis. Lepas tu dia tanya nenek dia, "Nenek tulis pasal siapa? Pasal saya ke?" .. Nenek dia senyum dan meletakkan pensil yang dipegangnya tadi. Lepas tu nenek dia cakap...

"Memang sebenarnya nenek tulis pasal kamu. Tapi ada yang lebih penting daripada isi penulisan ini, iaitu pensil yang nenek pegang tadi. Nenek berharap kamu akan menjadi seperti pensil apabila kamu besar nanti".. Si cucu yang tak faham maksud nenek dia, terus berkata bahawa semua pensil tu sama je rupanya, takde yang special pun.

Nenek itu menjawab : "Sebenarnya pensil ini mempunyai 5 kualiti tersembunyi yang boleh buat hidup kita menjadi tenang. Kalau kamu ingin berjaya, peganglah prinsip dari sebatang pensil ini dalam hidup".. Kemudian nenek itu menghurai satu-satu kebaikan dari sebatang pensil itu, yang boleh menjadi manfaat untuk perjalanan hidup.


PERTAMA
Pensil ini akan mengingatkan kita untuk membuat perkara yang hebat-hebat dalam hidup ini. Yang menjadikan pensil ini berfungsi adalah tangan yang membimbing untuk menulis. Begitu juga hidup kita seharian, bila kita sebut nama Allah, insyaAllah Allah akan membimbing kita. Jika pensil itu dituntun oleh tangan, maka Allah adalah penuntun yang terbaik dalam kehidupan kita.

KEDUA
Kadangkala, bila menggunakan pensil, matanya akan jadi tumpul. Kita perlu asah pensil ini supaya tajam kembali. Semasa asah, mungkin pensil ini berasa sakit, namun selepas diasah, ianya menjadi tajam. Begitu juga dalam kehidupan. Kita tidak akan lari dari berasa susah dan menderita, namun kesusahan yang kita rasanya, adalah perkara yang akan menjadikan kita orang yang lebih baik.

KETIGA
Bila ada pensil, mestilah ada pemadam. Pemadam berfungsi memperbaiki kesalahan kita semasa menulis. Dalam kehidupan, adakalanya muncul orang yang menegur kesilapan kita. Disebalik teguran itu, kita boleh memperbaiki kelemahan diri.

KEEMPAT
Bahagian yang paling penting adalah bahagian dalam sebatang pensil. Ianya ibarat siapa kita dalam diri kita.

KELIMA
Sebatang pensil selalunya akan menimbulkan tanda. Seperti sebuah kehidupan, kita akan meninggalkan kesan jika tersalah perbuatan atau percakapan. Sentialah berhati-hati atas segala tindakan kita pada orang lain atau diri sendiri.

Setiap apa yang kita pegang, walaupun apa yang kita pandang, sebenarnya masing-masing membawa hikmat yang tersembunyi. Aku suka dengan ayat "Allah tidak menjadikan perkara itu sia-sia" , itulah penguat semangat aku dalam hidup.

Semoga bermanfaat.

3 comments:

Thank you for comment. Do visit me in my next post, ya? :)