February 10, 2017

RESEPI PULUT NANGKA BERSANTAN

RESEPI PULUT NANGKA BERSANTAN - Aku kan kalau dapat nangka ke cempedak ke, memang lupa diri sikit. Padahal dua-dua tu berangin, tak elok untuk badan aku. In fact orang normal pun tak boleh makan banyak kan? Hihi

Korang pernah makan pulut nangka? Aku tak ingat aku ambik resepi ni kat mana. Sebab macam dah lama je aku post dekat page, lupa terus nak kredit (maafkan saya tuan punya resepi) . Well, aku jumpa pun kat Facebook. Nak buat tak tahu bila. Pulut ada, nangka takde.


RESEPI PULUT NANGKA BERSANTAN
Bahan-bahan :
Beras pulut (cuci & rendam semalaman)
Santan
Garam
1s/m minyak masak
2 helai daun pandan
Nangka (ikut nak buat banyak mana)

Cara Penyediaan :
Panaskan air pengukus.

Ambil beras pulut yg telah drendam semalaman tadi.. buang airnya dan masukkan ke dalam loyang. Masukkn santan separas beras pulut....bubuh garam, mnyak masak dan daun pandan yg telah di ikat simpul...

Kukus selama 30 mnit (pastikan air pengukus dah didih ye) utk. memastikan pulut masak sekata....Gaul2kan beras pulut pd stiap 10 minit....

SEKIRANYA beras pulut belum betul2 masak setelah dikukus selama 30 mnit...boleh tambahkn 2 sudu air panas...gaul rata dan kukus kembali slama 10 minit.......

Setelah pulut betul2 masak, angkat... tuangkn ke dlm rice cooker dan warm kn.....siap (ketepikan dulu)

Ambil buah nangka...buangkan biji serta slaputnye....gumpal2 kn pulut...sumbat penuh2 dlm nangka tu...bg nampak montel

Bahan-bahan sos :
Nangka
Santan
Garam
Gula

Cara-cara :
Blender nangka (buang biji) bersama santan hingga hancur.. Tuang dalam periuk, masak atas api sederhana sambil dikacau2 sehingga agak pekat, masukkan garam dan gula.

Selamat ,mencuba!

3 comments:

  1. sedap resepi ni. tapi sy kalau makan benda berangin ni, walaupun makan skiiiittt ja, tapi angin yg bakal menyerang tudia punya dahsyat. huhuhu

    ReplyDelete
  2. cantiknye deco pulut tu .... seronok nak mkan

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.