December 23, 2016

YOU NEED A HOLIDAY LAH Traveloka Online Contest | Percutian Impian Ke Tokyo, Japan

YOU NEED A HOLIDAY LAH Traveloka Online Contest | Percutian Impian Ke Tokyo, Japan - Assalamualaikum wbt. Siapalah yang tak suka bercuti kan? Especially kalau dapat tiket free. Orang macam aku ni nak bercuti berbulan-madu susah sikit memandangkan bajet sentiasa lari. Tak sempat nak menabung dah kena keluarkan semula. Paling sedih, selama berkahwin kami tak pernah berbulan madu secara berdua.

Di TRAVELOKA, ada 10 tempat percutian yang mungkin menjadi idaman korang seperti :
💧 EL NIDO
💧 HONG KONG
💧 LANGKAWI
💧 BALI
💧 LONDON
💧 TOKYO
💧 NEPAL
💧 SABAH
💧 MELBOURNE
💧 SOUTH KOREA


#MyTravelokaEscapade
PERCUTIAN IMPIAN KE TOKYO, JAPAN



TOKYO - Salah satu destinasi impian yang aku ingin pergi untuk berbulan madu dengan tuan suami. Aku memang dah lama menyimpan impian untuk ke Jepun sebab seperti ada 'sesuatu' yang menarik aku untuk ke sana. Boleh jugak la aku belajar kehidupan di negara orang pulak. Jepun kan bersih dan maju.

Lebih kurang 13 tempat yang menarik wajib dikunjungi bila berada di Tokyo. Aku sangat teruja melihat keindahan di Tokyo, alangkah indahnya jika impian menjadi kenyataan.


SHINJUKU GYOEN NATIONAL GARDEN -  Ianya adalah taman tradisional yang tertua di Jepun. Kira 'legend' la tempat ni. Pelbagai tarikan yang berada di taman ini seperti tasik kecil, jambatan tradisional dan pelbagai jenis pokok yang cantik. Aku memang suka tengok keindahan pokok tau! Taman ini juga menjadi tarikan masyarakat Jepun untuk bersantai pada musim bunga sakura dan paling best, bila musim luruh, taman ini akan berubah warna menjadi kuning keemasan. Wahhh ! Bestnya kalau boleh cipta memori dengan keindahan alam yang agung ni kan?


TOKYO DISNEYLAND - Aku peminat kartun Disney. Tokyo Disneyland merupakan sebuah taman tema berdasarkan filem-filem Walt Disney. Ianya dibina pada tahun 1983 dan merupakan taman tema Disneyland yang pertama yang berada di luar Amerika Syarikat. Taman tema ini lebih menarik minat kanak-kanak dan penggemar kartun Walt Disney. Tapi disebabkan aku takde anak dan aku bersikap keanak-anakan, maka aku memang teruja kalau berada disini.


TOKYO DISNEYSEA - Jika Tokyo Disneyland dicipta untuk menarik kanak-kanak, Tokyo Disneysea juga mungkin dapat menjadi tarikan bagi golongan dewasa. Ianya dibina berdasarkan lagenda laut. Tengok gambar pun dah best kan? Cantiknya! 


ROPPONGI - Ianya sebuah daerah yang terkenal dengan kawasan hiburan malam yang paling popular dalam masyarakat Tokyo. Ianya juga ada tarikan tersendiri kerana banyak tempat menarik yang ada disekelilingnya. Antara tempat menarik yang ada disini adalah Museum Seni Mori dan Tokyo Midtown. Tempat ini juga menjadi tuan rumah dalam acara tahunan Festival Filem International Tokyo. Disebabkan aku minat dengan seni dan fotografi, disini mungkin adalah tempat yang terbaik untuk aku lawati.


RIKUGI-EN - Untuk sesi merehatkan minda yang serabut lagi stress, Taman Rikugi-en mungkin juga menjadi pilihan aku. Rikugi-en adalah sebuah taman metropolitan yang berada di Bungyo-ku. Nama Rikugi bermaksud Enam Prinsip Puisi dan En bermaksud taman. Keindahan Rikugi-en adalah berbeza mengikut musim. Disini juga terdapat kolam yang dipenuhi ikan Koi. Disisi kolam pula terdapat pulau-pulau kecil yang menambah artistik taman warisan zaman Edo ini. 


FUJI MOUNTAIN - Tipulah kalau tak teringin nak pergi tempat yang menjadi tumpuan pelancong ni. Uniknya Gunung Fuji ni, kerana ianya terkenal dengan bentuk puncak gunung yang hampir membentuk sebuah kon dan piramid. Sekeliling Gunung Fuji terdapat 5 tasik yang cantik iaitu  Tasik Kawagushiko, Tasik Saiko, Tasik Tamanakako, Tasik Shojiko dan Tasik Motosuko

Terlalu banyak tempat yang menarik yang ada di Tokyo. Ini adalah sebahagian yang bagi aku memang menarik minat aku untuk ke sana.


Kenapa korang perlu memilih #MyTravelokaEscapade? Sebab ianya salah satu laman web yang bukan saja menyediakan percutian, malah laman web ini menyediakan kemudahan tiket penerbangan dan penempahan hotel dengan mudah! Tak payah pening kepala nak cari mana-mana hotel, Traveloka dah tolong dah.


Bukan itu saja, Traveloka sentiasa menawarkan harga promosi yang lumayan untuk para traveller. Korang hanya perlu memilih destinasi yang telah disediakan oleh Traveloka. Jadi, apa tunggu lagi, jom join Traveloka Online Contest ! Mana tahu rezeki korang kan? Boleh save budget .

So, all the best semua. Jom travel ! Ingat --- Only #MyTravelokaEscapade .

1 comment:

  1. assalamualaikum auni...in sha Allah jika ada rezeki mesti sampai ke sini...:)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.