RESEPI TELUR SOTONG GORENG KUNYIT MUDAH - Monolog Aku Cuma Di Kiri

December 07, 2016

RESEPI TELUR SOTONG GORENG KUNYIT MUDAH

RESEPI TELUR SOTONG GORENG KUNYIT MUDAH - Assalamualaikum wbt. Ada satu hari tu mama beli telur sotong dengan telur ikan mayong. Tapi aku rasa bersalah sebab aku masak tak sedap. Well, aku tiada kemahiran dalam memasak telur-telur haiwan ni kecuali telur ayam. So, apa yang aku masak tu macam terbuang begitu saja. Dah tak boleh alter lagi dah.

Then, baru-baru ni Mama repeat beli telur ikan mayong dengan telur sotong. Aku memang angkat tangan awal-awal untuk masak. Telur mayong tu mama buat kari, telur sotong pulak goreng kunyit. Kedua-dua jenis telur ni mama perap dengan asam keping, kalau tak perap hanyir dia lain macam. Itulah kesalahan aku sebenarnya. Lupa nak perap dengan asam. So, rasa hanyir.

Lepas tu, telur sotong ni kalau basuh, jangan kasar-kasar, cepat sangat pecah.. stress hakakkk..

MANA NAK BELI TELUR SOTONG & TELUR IKAN MAYONG? 
MAMA ORDER KAT SINI : NUR JANNAH ABDULLAH


RESEPI TELUR SOTONG GORENG KUNYIT MUDAH
Bahan-bahan :
Telur sotong - diperap dengan asam keping seketika, basuh dan toskan
Bawang besar - mayang kasar
Cili merah - mayang kasar
Garam
Serbuk kunyit

Cara-cara :
Perap telur sotong yang ditoskan bersama garam dan serbuk kunyit sebentar. Kemudian panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang dan cili merah. Biarkan sehingga sedikit layu dan masukkan telur sotong.

Walaupun simple sangat masak telur sotong ni, tapi kesabaran harus tinggi. Hadoiiilaaa.. Selamat mencuba !

2 comments:

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.