December 28, 2016

10 KEGUNAAN LISTERINE SELAIN DARIPADA BERKUMUR

10 KEGUNAAN LISTERINE SELAIN DARIPADA BERKUMUR - Assalamualaikum wbt. Pelbagai bahan kumur antiseptik yang terjual di luar tu. Tapi aku lebih suka guna Listerine. Bukan sekadar membantu menyegarkan bau mulut, tapi membantu jika mengalami bengkak gusi. Cepat je kecut.

Tahukan korang selain berkumur, Listerin juga mempunyai kegunaan lain yang efektif.  Mungkin korang boleh cuba petua-petua ni. Jom aku share sikit petua-petua menggunakan Listerine ni. Manalah tahu bermanfaat buat korang jugak kat? 


MEMBANTU MENGHILANGKAN KELEMUMUR
Basahkan rambut dengan sedikit air dan tuangkan Listerine secukupnya. Kemudian urut dan usap Listerine tu ke seluruh rambut hingga terasa kepala korang sejuk. Balut kepala selama 20 minit. Kemudian, bilas rambut korang.

HILANGKAN BAU BUSUK PADA KETIAK
Ambil seputik kapas atau kain putih dan letakkan sedikit Listerine. Sentalkan di ketiak. Listerine berfungsi untuk menghilangkan bau tengik di bahagian ketiak korang dan memberi bau yang lebih segar.

MEMBERSIH MUKA YANG BERJERAWAT
Sapukan Listerine ke seluruh muka pada waktu pagi dan malam. InsyaAllah jerawat korang yang degil tu akan mengecut dan hilang.

MELEGAKAN MASALAH KAKI
Tuangkan Listerine ke dalam besen dan campur dengan sedikit air dan cuka putih. Rendam kaki korang selama lebih kurang 30 minit dalam besen tersebut. Efeknya, kaki korang lebih cantik dan sihat.

HILANGKAN KEGATALAN AKIBAT GIGITAN SERANGGA
Sapukan sedikit Listerine di bahagian yang terkena gigitan. Ianya mampu melegakan kegatalan dan mengelakkan kesan gigitan menjadi lebam.

MENGHILANGKAN HAMA DAN KUTU DI BULU HAIWAN
Campurkan listerine dengan air dan spray ke bulu kucing. Boleh juga campur dengan syampu mandian kucing tersebut. (Kalau was-was, jangan buat ye? Boleh tanya pakar dulu).

MEMBERSIH SKRIN TV ATAU MONITOR KOMPUTER
Spray sedikit Listerine ke atas kain bersih dan sapukan ke atas skrin TV dan monitor komputer. Berkesan menghilangkan habuk sekelip mata !

MEMBASMI KUMAN DI MANGKUK TANDAS
Selain berkesan membasmi kuman di mulut, Listerine juga membantu membasmi kumas di jamban tau. Tuangkan sedikit Listerine dan sental saja mangkuk tandas korang tu. Berkesan me-nyah-bau tandas yang busuk.

MENGHILANGKAN BAU BUSUK TONG SAMPAH
Kadang-kadang memang malas nak basuh tong sampah kan? Ambil kain yang tidak dipakai dan rendam dengan sedikit Listerine. Tutupkan tong sampah dengan meletakkan kain yang ada Listerine tadi ke atasnya. Listerine bertindak menyerap bau busuk dari tong sampah tu.

Banyak kan kegunaan Listerine ni, aku paling suka Listerine warna biru tu. Macam menyegarkan seluruh pernafasan aku. Ehhh.... aku buka duta Listerine! Kbai~

3 comments:

  1. ade few yg pernah sally baca...tapi part hilangkan kelemumur ni baru first time baca...boleh cuba neh..lol

    ReplyDelete
  2. byk kegunaan ingatkan utk kumur je kan

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.