Tak Semua Bangladesh Tu Jahat - Monolog Aku Cuma Di Kiri

July 18, 2016

Tak Semua Bangladesh Tu Jahat

Assalamualaikum wbt.

Tak semua orang sukakan warga pendatang asing, especially Bangladesh... Aku pun tak ada idea kenapa... Tapi setahunya, sebab warga diorang ni suka rosakkan anak bini orang... hmm.... kalau nak ikutkan, warga Malaysia pun lebih kurang peel-nya..

Apa yang aku salute warga asing terutama Bangladesh ni, sebab kerajinan diorang bekerja... gigih jalan kaki berbatu untuk mendirikan solat Jumaat... cuma satu aku tak gemar, depa kalau berjalan macam kat tempat depa sendiri... main jalan je tengah2 jalan... tak fikir bahaya terhadap diri sendiri atau orang lain.. hmmm....


Ini Shawn. Cleaner kat Unit Hemodialisis Ampang. Aku tak sure dia warganegara apa sebenarnya... Bangladesh atau Myanmar.. Shawn akan marah kalau kami panggil dia Bangla... Dia akan cakap dia Myanmar... Tapi cara percakapan tu memang iras2 Bangladesh... hahahha... tak kisahlah...

Aku salute Shawn sebab dia rajin bekerja... Semua kerja dia buat, dari kerja cleaner sampai attendence... Dia yang tolong kemas katil, dia yang tolong angkat patient yang susah nak bangun... dia tolong ambikkan air... Mintak je laaa tolong apapun, kalau dia free... dia tolong... Kekadang tak suruh pun dia tolong...

Kadang2 aku ada jugak terbuat kerja dia, bentang cadar & lap meja... Alih2 aku kena marah dengan Shawn sebab buat kerja dia.... emm... sengaja aku abadikan cerita mengenai Shawn ni... Sebab aku tak pernah jumpa cleaner kat hospital serajin Shawn.... 

-Tunsha-

2 comments:

  1. aku ok je ngan mat bangla ...
    nak kata suka tu la tak ... so so la
    rajin tu memang ye .. nak kate kaki rosak anak bini org tu rasanya skrg ni tak byk kes dah kot ...dulu ye la zaman hindi tgh meletup semua nk cr boipren rupa shahrukhkan tu yg ade kes tu ... aku tgk bangla zaman la ni diorg tak kapel sesama sendiri ... jln pgg tangan kat mall ... diorg kapel ngan indon ... gitu la ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah, sekarang depa dengan indon plak. Kat tempat aku ni ramai spesis gitu. Ada jugak bawak bini datang sini, kerja sama2. Hihi.. macam2.

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.