RESEPI : Sambal Belacan Sedap Gila - Monolog Aku Cuma Di Kiri

June 04, 2016

RESEPI : Sambal Belacan Sedap Gila

Selamat Hari Sabtu.

Tak semua orang pandai buat sambal belacan... Sambal belacan pulak sinonim dengan lesung batu... Katanya kalau tumbuk pakai lesung batu lagi sedap... Yela, sebab dia tak lumat habis... So kunyah2 cili tu laaa baru heaven katanya.....

Belacan jugak memainkan peranan penting untuk membuat sambal belacan.. Dah nama pun sambal belacan... Apa laa kamu mengarut ni Auni?? *haha* ... Oklah, sebenarnya, belacan ni tak sama rasanya.. Lain2... Ada yang pedor... Ada yang terlalu masin... Ada yang pahit... Ntahlaa... sebenarnya nak bagitahu, belacan mama beli haritu rasanya tak menepati halwa tekak... Sambal belacan jadi tak sedap walaupun letak aji...

So, aku decide beli serbuk belacan yang dah siap je.... Sebab mak mertua (chinese), pun kalau buat sambal belacan guna serbuk.. Alhamdulillah, sedap.

13321688 10204908339548531 5321359041316886525 n

RESEPI SAMBAL BELACAN SEDAP GILA (Versi Perasan)

Bahan-bahannya :-
Segenggam cili padi
2 biji cili merah
Sesudu dua serbuk belacan
Garam
Gula
Asam Jawa Extra Adabi
Pak aji kalau kau suka rambut cepat gugur...

Cara-caranya :-
Blend je laa semua.. Aku guna blender kering, dah blend tu aku goncang2 then sambung blend.. Sebab senang hancur.. Guna blender basah tak berapa nak hancur.. Ikut korang laa.. Kalau rajin, tumbuklaa... Tangan aku tak kuat nak menumbuk maka blend adalah last choice.

Makanlah dengan asam pedas ikan merah ke, kari ikan mayong ke... haha !
Sekian.

Seorang Gadis Marhaenis,
-Tunsha-

1 comment:

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.