Header Ads

Hilangkan Rasa Gugup Ketika Bercakap Di Khayalak Ramai

successful public speaking

HILANGKAN RASA GUGUP KETIKA BERCAKAP DI KHAYALAK RAMAI | Assalamualaikum wbt. Sebenarnya jika kita jenis yang pendiam... memang susah kalau kita nak berdepan dengan khayalak ramai.. For seriously, aku pun macam tu jugak... Kekadang dengan mertua sendiri pun aku gugup... entah...

Masa Adib kawin haritu, aku jadi emcee... Tapi gugupnya sangatlah ketara sampai Kaklong yang terpaksa takde over... Aku pulak langsung tak buat research macam mana nak atasi gugup... Aduhai... That is my totally first time tau....

So, dari FB Encik Roslan Ab Hamid, aku nak share tips atasi gugup..
.
.
1) Firstly korang kena minum air dulu.. Ambil secawan air lebih kurang 100ml, 5 minit sebelum kita dipanggil ke pentas.. Kata Kunci : 5 minit sebelum.

2) Sejam sebelum program, makan makanan berkhasiat dan yang membekalkan tenaga.

3) Beritahu audience, betapa berdebarnya kita melihat kumpulan mereka yang hebat hadir memberikan telinga untuk mendengar.. Well, insyaAllah mereka akan sukakan kita..

4) Sentiasa membawa message map bersama.. Ianya pelambung kesematan supaya kita tidak "lemas" ketika masih di pentas..

5) Cari muka mesra dari kalangan audience kalau ada..

6) Fokus pada apa yang mahu diperkatakan... Katakan segera.... Katakan dengan bermakna... Katakan dengan petah bicara....
.
.
Mungkin susah kot awalnya, tapi bila praktikkan... insyaAllah... Aku memang minat bercakap di hadapan umum.. Cuma penyakit gugup ni dari kecik... Macam tak boleh nak ubatkan plak... Berdebar jantungku... mengenangkan namamu~~~ ehhh... nyanyi plak.... kbai..

Seorang Gadis Marhaenis,
-Tunsha-

2 comments:

  1. akak bukan setakat gugup..kekadang gagap

    ReplyDelete
  2. gugup tu takan hilang tapi mind kena control bagi rileks and adapt dengan suasana ..hehe

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.