RESEPI : Pearl Bubble Gojes Membiru - Tunsha Ayunie Punya Belog

April 08, 2016

RESEPI : Pearl Bubble Gojes Membiru

HT1 Ta C0 FMJc XXag OFb Xo

RESEPI PEARL BUBBLE | Assalamualaikum wbt. Aku memula makan dan kenal benda alah ni waktu first time beli Coolblog.. Bila dia tanya nak "bubble" tak? Terus jawab nak.. Bila dah rasa cam jatuh cinta laa pulak.. Haha...

Dah lama nak buat sendiri sebenarnya.. yela, kalau beli mahal bebenar, satu sudu limaposen ! Padahal --- tepung ubi je ! Tapi aku faham kenapa kalau ianya mahal... Sebab tenaga nak buat benda alah ni memang boleh buat kau carut kat dapur lelagi kalau rumah kau jenis panassssssssss !

Aku dengan Lia buat sampai bermandi peluh.. Terus rasa badan sihat... kah ! Tapi takde laaa sampai peluh masuk periuk.. lulz... By the way, pearl bubble ni janganlah dimakan selalu ye, tak berapa nak elok sebenarnya... Perut susah hadam...


12963896 10204587752854064 1834830623315795687 n

Kenapa biru?
Sebab ini first trial so aku tak memikirkan warna sangat..
Biru pun biru arrr...

-
-
-

RESEPI PEARL BUBBLE

Bahan-bahannya :

arrow 13 Tepung ubi
arrow 13 Air panas
arrow 13 Garam sikit 
arrow 13 Serbuk koko - kalau letak ni rasa macam korang beli tu laa... (aku tak letak)
arrow 13 Air gula

Cara-caranya :

arrow 13 Tepung ubi, garam dan air panas disatukan sehingga tepung menjadi doh.
arrow 13 Panaskan air hingga mendidih, bulatkan doh tapi kecik2 dan masukkan dalam air mendidih.
arrow 13 Masak 20-30 minit..
arrow 13 Tapis, rendam dalam air gula..
arrow 13 Siap !


901d7c78d891e8ad4eac85bb350b45c0

Pearl Bubble ni sangat sedap kalau minum dengan milk shake atau sesuatu yang bersusu... Haritu aku buat then minum dengan susu dutch lady perisa kopi pun sedap... Haaa peminat green tea pun boleh cuba ni... ▶ INI ADALAH RESEPI GREEN TEA LATTE YANG PALING MUDAH ! ◀ You should try it guys :)

Selamat mencuba !

3 comments:

  1. Huuuu... sedap tau bubble tea ni. Sekali rasa nak lagi!

    ReplyDelete
  2. Rajin pulak berpanas kat dapur..kalau akak memang tak buat dah..hahahah...memang ada juga terbaca katanya tak elok makan..apasal ye?padahal bahan2 dia tak de la yang ada pengawet pun..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.