Orang Lain Kemalangan, Orang Lain Kutip Ikan.. - Monolog Aku Cuma Di Kiri

February 28, 2016

Orang Lain Kemalangan, Orang Lain Kutip Ikan..


Kredit-SiakapKeli

Assalamualaikum wbt!

Alkisahnya seorang pemandu lori dan sahabatnya telah kemalangan masa nak hantar ikan2 ni kat pasar borong... Sementara mereka2 ini dirawat di hospital, maka berkerumunlah rakyat Malaysia pakat dok kutip ikan2 tersebut...

Persoalannya ; Adakah hanya babi yang haram? Bukankah kalau mengambil barang yang bukan hak milik kita, menjadi darah daging juga --- HARAM?

Relaks.

Sebenarnya, tuan lori dah bagi keizinan pun untuk mereka2 ni kutip ikan2 yang bersepah.. Yela, takkan nak buang, membazir kan amalan saitonnnn ---

Berkongsi rezeki jugak, mungkin.

Moral yang aku nak cuba sampaikan... Jika dapat keizinan... ambillah... Jika tidak, JANGAN ! Takut menjadi darah daging yang tak elok...

PADA KORANG YANG MEMENTINGKAN HALAL HARAM SOAL MAKANAN, BOLEHLAH CUBA APPLICATION RESTORAN HALAL/HARAM INI....

Sekian.

9 comments:

  1. Owner dah bagi..bedal lah. Kalau tak bagi takleh ambik. Tapi kalau barang mudah rosak macam ni, sengal la kalau owner tak bagi ambik. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhah betul laa tu... daripada membazir... ehh maksud entri aku ni... just like.. katakan owner tu mati dalam kemalangan... haaa kan haram ambik tu.... kan kan??

      Delete
  2. TERLEBIH PERIHATIN .... NAPE DULU BABI JATUH DR LORI SORG PUN TAK PI KUTIP KAH KAH

    ReplyDelete
  3. bestnya owner dah bagi...bila ikan jatuh dekat jalan sudah tentu dah rosak kulitnya dan leceh nak pilih2 mane yang masih ok...jadi lebih baik dia sedekah sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan??
      Takde laa membazir.... rezeki Allah.. kongsi bersama...

      Delete
  4. Klu dah dpt keizinan, sgt2lah seronok... silap2 free stok ikan sebulan kat rumah hihii.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh buat laksa... pekasam... haaaa apa lagi ekkkkkkkkk

      Delete
  5. rezekilah tu.. kalo tuan izinkan xpe..drp membazir, dpt jugak pahala..lg2 harga ikan skarang mahal sgt

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.