2/1/16 - DARI JARI NOVELLA

February 28, 2016

Orang Lain Kemalangan, Orang Lain Kutip Ikan..

11:07 AM 9
Orang Lain Kemalangan, Orang Lain Kutip Ikan..

Kredit-SiakapKeli

Assalamualaikum wbt!

Alkisahnya seorang pemandu lori dan sahabatnya telah kemalangan masa nak hantar ikan2 ni kat pasar borong... Sementara mereka2 ini dirawat di hospital, maka berkerumunlah rakyat Malaysia pakat dok kutip ikan2 tersebut...

Persoalannya ; Adakah hanya babi yang haram? Bukankah kalau mengambil barang yang bukan hak milik kita, menjadi darah daging juga --- HARAM?

Relaks.

Sebenarnya, tuan lori dah bagi keizinan pun untuk mereka2 ni kutip ikan2 yang bersepah.. Yela, takkan nak buang, membazir kan amalan saitonnnn ---

Berkongsi rezeki jugak, mungkin.

Moral yang aku nak cuba sampaikan... Jika dapat keizinan... ambillah... Jika tidak, JANGAN ! Takut menjadi darah daging yang tak elok...

PADA KORANG YANG MEMENTINGKAN HALAL HARAM SOAL MAKANAN, BOLEHLAH CUBA APPLICATION RESTORAN HALAL/HARAM INI....

Sekian.

February 27, 2016

MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 : SHAKE TERSINGKIR DI MINGGU KE-5 !

9:04 AM 3
MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 : SHAKE TERSINGKIR DI MINGGU KE-5 !


Assalamualaikum wbt !

Salam hari Sabtu... Aku tengah lepak kat Teratak Bonda...Tusebab tak hyper sangat nak menaip blog... ok, aku faham ayat itu sangatlah streotaip --- kah !

Semalam Maharaja Lawak Mega dengan tema 'peribahasa' .. Aku sempat tengok sipi2 je sebab terlalulah penat sampai asyik terlelap... So far ramailah yang berlawak semalam cuma ada ketikanya aku tak faham apa yang depa sampaikan --- macam tak kena je dengan peribahasa..

Shake terkeluar dalam edisi penyingkiran... tapi mereka sebenarnya OK semalam... Ada yang tak lawak semalam --- cumanya yela sebab undi, so tak boleh buat apa...

Aku tak suka kumpulan Shake ni cuma dua ; Suka menjerit & syok sendiri...

Sekian entri pendek dari hakakkkk yang gojessss gilerrr !

February 25, 2016

PETUA MASKER DARI KUNYIT YANG SANGAT BEST

10:54 AM 6
PETUA MASKER DARI KUNYIT YANG SANGAT BEST
PETUA MASKER DARI KUNYIT YANG SANGAT BEST - Assalamualaikum wbt. Rutin aku waktu single dulu... adalah sentiasa buat researh petua orang lama2... Especially bab kecantikan laa... Selain makan ulam, apa skincare yang orang2 dulu guna untuk dapat muka halus tanpa jerawat??

Banyak petua aku jumpa -- by the way dulu aku ni hantu majalah Wanita.... suka bebenar aku dengan majalah itu.. haaa antara petua yang aku jumpa adalah campur tepung pulut dengan asam jawa pekat... Hasilnya? Kulit licin uolssss....

images


Saja jugak nak share pasal masker kunyit ni. Ada orang alah sikit dengan kunyit, tapi kalau kulit korang jenis tak berapa nak sensitif, bolehlah cuba ye?

Antara bahan-bahan yang boleh korang buat campuran untuk dijadikan masker adalah :

* 1 sudu kecil serbuk kunyit + 1 sudu kecil susu full cream + 1 sudu kecil madu

* 1 sudu kecil serbuk kunyit + 1 sudu kecil yogurt asli + 1 sudu kecil madu

* 1 sudu kecil serbuk kunyit + 1 sudu kecil air perahan lemon + 1 sudu kecil madu

Sapu semua bahan ni pada muka dan biarkan dalam 30 minit dan cuci dengan air suam. Buat dengan tertib serta kerap dan rajin maka selepas itu tengoklah hasilnya !

Kalau rajin buat.. sampai ke tua laa insyaAllah muka korang tak bermasalah. Jangan jadi macam hakakkk, sejak dah kawin hampir 3 tahun ni, buat derkkk je terhadap muka sendiri sampai jerawat yang tak pernah singgah seumur hidup ni pun tetiba buat 'rumah' atas hidung ni... haha !

Sekian.

Chacha Maembong Happy Makan Makanan Yahudi

10:14 AM 4
Chacha Maembong Happy Makan Makanan Yahudi
Chacha

Assalamualaikum wbt!

Aku bukan minat sangat dengan adik-beradik Maembong ni... Lakonan depa kayu sangat lepas tu tergedik2 lebih... Tapi tak boleh nak komplen gak sebab itu kan attitude..

Chacha atau nama sebenarnya Siti Aishah (kemain sedap nama kau!) adalah adik kepada Emma Maembong yang dah lama menceburi bidang seni tapi yang lagi femes adalah kakak dia... Chacha ni sama laaa dengan si Emma tu jenis masuk air (gila2 arr perangai)... haaa aku part gila2 diorang ni aku boleh terima sikit kot...

Haaa nak bagitau ni.... Chacha ada rahsia untuk kekal cergassss sepanjang hari walaupun dia dalam keadaan sibuk... Tapi jangan terkejut bila --» CHACHA MAEMBONG HAPPY MAKAN MAKANAN YAHUDI ! .... Chacha.. Chacha...

Apapun, kita tak boleh halang sesiapa atau mengutuk apa yang depa makan as long benda tu halal... Entah... aku pun kekadang skip gak dari puasa aku terhadap makanan yahudi ni... Kekadang tekak teringin gila sampai tak boleh kontrol... tapi tak selalu laaa... ni dah berapa bulan dah pun aku tak beli...

Sekian.

Bahan Semulajadi Ini Mengatasi Kulit Yang Bermasalah !

9:16 AM 1
Bahan Semulajadi Ini Mengatasi Kulit Yang Bermasalah !
TSS Skin Problem

Assalamualaikum wbt !

PEREMPUAN.

Tidak lari dari mengalami kulit yang bermasalah... Sama la dengan aku pun... Kusam je muka.. Kekadang malu gak kat suami walaupun dia asyik cakap aku comel but as a womannnn laaa sangattt... of coz laaa akan rasa rendah diri dengan kekusaman muka ni...

Kalau kat rumah mama nun di Rawang, rajin laaa aku lumur kunyit + madu .. Tapi kat rumah mertua ni malas bebenau kekdahnya... ntah laa... hakikatnya aku tidak selesa di rumah ini but I have no choice... ergh !

Ok ok... terlebih sangat mukadimah..

Tahukah anda?
Bahawa anda boleh jadi cantik dengan bahan semulajadi? Tak perlu nak guna produk memahal? Arghhh aku tahu ni ayat cliche tapi nak jugak share untuk pengetahuan aku dan kamu22222---------!

peria

PERIA
Ini buah peria walaupun dia kategori sayur .. (ke buah??.. lolz) .. Peria sedap dibuat goreng tepung... Nanti ada masa aku share resepi ye... Haaaaa.... 

KEBAIKAN
Kaya dengan vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan terbaik melawan radikal bebas... Juga kaya dengan flavonoid seperti karotin, lutein, zea-xanthin dan vitamin A... Semua ni bergabung untuk menghalang penuaan pramatang kulit... 

Haaa patutlaaa orang dulu muka takde jerawat... ishh awatlah aku terlibat dengan pemakanan tak sihat zaman ni??

seaweed

RUMPAI LAUT
Rupa macam agar2... Dulu aku obses gak makan kolagen rumpai laut ni... Tapi mahal nak mati tak sanggup aku nak beli... yelaaaa gatal nak makan yang gred A punyaaa... hiks !

KEBAIKAN
Tergolong dalam keluarga alga yang kaya dengan vitamin dan mineral.. Mempunyai sifat anti-radang yang memberi kesan positif pada kulit dan menenangkan.. juga mengelak masalah kulit kering dan jerawat...

Selain makan, korang boleh sapu kat muka... seriously, memang best ! Tapi macam aku kata laa.. dalam condition aku, aku tak mampu dah nak beli rumpai laut ni... setakat seaweed yang banyak ajinomoto dalam packing tu aku mampu leeeee tapi itu dah takde khasiat sangat dah....

teatreeoil

TEA TREE OIL
Minyak ni aku dah biasa dengar... Nampak banyak foamy wash yang menggunakan minyak tea tree ni... namun aku tidak pernah menggunakannya... baru bercadang-cadang sahaja --- ok aku faham bahasa aku baku ...

KEBAIKAN
Bersifat antibakteria dan membunuh kuman.. Juga bersifat antiseptik untuk merawat kesan terbakar, gigitan serangga dan gatal2 kulit..

Kalau rajin sapu2 kat muka atau satu badan... dapat lahhh hasil yang memuaskan.... tetiba aku teruja nak guna tea tree oil ni... Kalau berkesan nanti aku review lah ye... ahaks !

So itu je laaa entri panjang lebar yang belum tentu ada orang baca ni... Aku tak boleh elak diri dari taip pepanjang.... rasa takde kepuasan taip pependek..

Sekian, kbai ~

SINOPSIS & REVIEW - THE THEORY OF EVERYTHING : ADAPTASI KISAH BENAR TENTANG STEPHEN HAWKING

5:03 AM 1
SINOPSIS & REVIEW - THE THEORY OF EVERYTHING : ADAPTASI KISAH BENAR TENTANG STEPHEN HAWKING
SINOPSIS & REVIEW - THE THEORY OF EVERYTHING : ADAPTASI KISAH BENAR TENTANG STEPHEN HAWKING - Cadangnya malam tadi nak layan hindustan, tapi sebab dah terbukak HBO maka aku layanlah cerita ni - The Theory Of Everything . Aku kan suka cerita ala2 non-fiksyen @ fiksyen kan so layankan je laaa sambil makan nasi goreng ayam yang pedas ittew.

theoryofeverything1

TITLE : THE THEORY OF EVERYTHING
GENRE : Based on true story
DIRECTOR : James Marsh
STARS :  Eddie Redmayne, Felicity Jones & Tom Prior

SINOPSIS
Kisah ini adaptasi dari kisah benar tentang Stephen Hawking, seorang pakar fizik yang menggunakan ideologi dan teori.. Stephen Hawking - adalah seorang genius dalam bidang fizik.. Dia telah jatuh cinta dengan seorang siswa Cambrigde bernama Jane Wild.. Pada mulanya Stephen seorang yang sihat tetapi malangnya tidak lama selepas itu, dia di-sahkan lumpuh..

theory

Jane tetap setia dengan Stephen dan sentiasa memberi semangat kepadanya... Akhirnya mereka berkahwin dan mempunyai 3 orang anak... Dalam kesetiaan Jane pada Stephen, Jane telah menjalinkan hubungan dengan guru koir di gereja... Jonathan.

Setelah sekian lama, Jane dan Stephen berpisah dan Jane berkahwin dengan Jonathan.





REVIEW

Dah tengok sampai habis baru aku sedar yang cerita ni adaptasi kisah benar.


Aku teruja tengok watak Jane. Bukan teruja malah kagum pun sama. Ada jugak seorang isteri yang sanggup bersabar mengharungi beberapa tahun dengan seorang suami yang tak mampu buat apa2.


Aku sedih bila Jane curang.


Lakonan Eddie Redmayne sebagai Stephen Hawking tersangatlah menjadi.


Aku rasa nak tengok lagi --


Sebenarnya nak ikutkan aku nak gak arr cerita serba sikit pasal Stephen Hawking ni tapi panjang bebenar kisahnya... Korang bolehlah nak baca kat wikipedia kalau rajin.... Haaaa kalau aku rajin nanti aku taip laaa kisah tokoh yang berilmu ni ye... Aku kagum dengan semangat dan kekuatan dia serta kepandaian dia, walaupun --------- dia tidak percaya Tuhan.

Sekian.

Inilah 7 Wanita Yang Terlibat Dalam Gangster !

1:54 AM 0
Inilah 7 Wanita Yang Terlibat Dalam Gangster !
s l1000

Assalamualaikum wbt !

Budaya gangster sudah tidak asing lagi dekat negara kita ni... Aku sendiri, terlibat sama --- eh ! Tipu je... Haha..

WANITA.

Peribadi seorang wanita adalah lembut. Tapi siapa sangka kalau seorang wanita itu adalah seorang yang kejam?? Siapa sangka jika wanita itu seorang yang ganas dan jahat dan ------------- segalanya yang kita tak sangka?


Judy Moran

JUDY MORAN - Ini Judy Moran, berumur 71 tahun.. Kalau korang nak tahu, dia adalah pemimpin gangster paling besar dekat Melbourne sehingga digelar "Family Matriarch".. Semuanya akibat kerana ahli keluarga dia sendiri terlibat dalam gangsterism... Suami dan anak2nya jugak mati akibat konflik kumpulan2 gangster.. hmm.... nampak kakyongggg sangatttt Nek Judy ni...


Xie Caiping

XIE CAIPING - Beberapa tahun yang lalu di kota Chongqing, China telah melakukan tindakan tegas untuk membanteras keganasan.. Satu operasi besar-besaran telah menangkap hampir 1,500 suspek yang kesemuanya berada di bawah kepimpinan Xie Caiping... Dia menjalankan perniagaan kasino dan bertanggungjawab mengawasi polis untuk melindungi anak2 buahnya.. Aku percaya citer ni sebab muka hakakkk ni macam mafia..


Sandra Avila Beltran

SANDRA AVILA BELTRAN - Mendapat gelaran Ratu Pasifik. Sandra dilahirkan dan dibesarkan untuk menjadi 'God Mother' di Mexico.. Bapa saudaranya adalah 'God Father' Mexico.. Sandra juga bertanggungjawab merapatkan hubungan antara kartel Valley del Norte Colombia dan kartel Sinaloa serta membantu mengembangkan aktiviti penyeludupan sepanjang Pantai Pasifik Mexico.. Dia kemudian dipenjarakan atas tuduhan jenayah yang terancang, pengubahan duit haram dan konspirasi pengedaran dadah... ish ish....


Rossetta Cutolo

ROSETTA CUTOLO - Alkisahnya dia menjadi gangster kerana sedih dan kecewa ketika saudaranya di tangkap polis Itali.. Dia telah meneruskan perniagaan yang dijalankan oleh saudaranya itu.. Akibatnya, dia disenaraikan sebagai suspek yang paling dikehendaki di Itali kerana termasuk dalam keluarga Raffaele Cutolo, Nuova Camorra Organizzata (NCO), iaitu gangster yang paling ditakuti di Itali... Dia menghabiskan masa selama 10 tahun menjadi buruan polis dan akhirnya dia sendiri yang menyerah diri.. (Ni kira gangster baik sikit la)..


Maria Licciardi

MARIA LICCIARDI -  Tahun 1993 hingga 2001, Maria menjadi ketua keluarga Licciardi dan 'Capo di Tutti Capi', sebuah kumpulan gangster di Napoleon.. Maria memberi sumbangan terbesar dalam memperkenalkan industri pelacuran di Camorra.. Nampak muka pun dah macam jahat sangat !


Maria ' Chata' Leon

MARIA 'CHATA' LEON - Dia seorang ibu yang mempunyai 13 orang anak.. Baca je rasa seolah dia seorang ibu mithali yang tidak berbahaya tapi sebenarnya dia ketua sindiket pengedaran dadah terbesar hokeyy.. Yang menguasai timur laut kat Los Angeles dan Beirut... Walaupun macam tu... dia bagi pendidikan yang sempurna pada anak2 dia... haih... kenapalah ye pilih jalan yang merangkul nyawa sendiri... ?

Griselda Blanco

GRISELDA BRANCO - Kalau bebudak umur 11 tahun masih bermain hide and seek, Blanco ni pulak masa umur 11 tahun dah pandai buat aktiviti menculik, bahkan jugak membunuh ! Selain itu Blanco dikenali dengan nama Black Widow ! Selain dari kisah penculikan & pembunuhan tu.. Blanco jugak terlibat dengan perdagangan kokain.. Kenapa Blanco jadi sebegini?? Sebab perjalanan hidup dia tak best... muda2 dia habiskan masa dia kat rumah pelacuran..

Daripada kisah2 kat atas ni... ada yang jadi jahat sebab keadaan terdesak... ada yang marah dengan kehidupan masing2... entah --- bagi aku, masing2 ada SEBAB kenapa mereka jadi JAHAT & KEJAM !!

Nak jadi KUAT?? Senang je... klik sini --» ANDA MAMPU SELAMATKAN DUNIA !

February 23, 2016

Taknak Jadi Bapa, Seorang Lelaki Membakar Kekasihnya Hidup-Hidup !

10:56 AM 4
Taknak Jadi Bapa, Seorang Lelaki Membakar Kekasihnya Hidup-Hidup !
BAKAR01 transformed 0

Assalamualaikum wbt !

Tak tahu dengan dunia sekarang ni... Aku takut baca berita dan disebabkan itu jugaklah aku jarang update hal ehwal semasa --- risau ! Nasib baik aku dah kawin... so aku rasa terbela... cuma takut nasib adik2 yang akan datang ..

Di Berlin, seorang lelaki bernama Eren Toben (20) telah melakukan kekejaman terhadap kekasihnya yang sedang sarat mengandung... Oleh sebab Eren tidak mahu bertanggungjawab terhadap Maria Peiner (19), dia telah membakar gadis itu hidup2 !

Perkara ini dibantu teman rapatnya, Daniel Mueller (20) ..

Korang faham tak apa yang aku takutkan?
Sebab jenayah pembunuhan di Malaysia tidak asing lagi... Perkara macam ni tidak mustahil akan terjadi kat Malaysia... Kalau bukan buang anak dalam longkang, mak & anak akan mati kena bunuh...

Aku geramlah dengan bebudak berkaum Adam ni... Kenapa masa "buat" tak fikir natijahnya?? Kenapa berjanji akan menanggung semua?? Kau tak fikir ke manusia yang kau janji tu sekaum dengan MAK yang lahirkan kau??

Maaf ye, hakakkk ter-emosi !

Adakah Hari Selasa Mempunyai Sejarah?

10:17 AM 1
Adakah Hari Selasa Mempunyai Sejarah?
12494669 10153601312099998 7075364055318549536 n

Assalamualaikum wbt !

Aku, memang dilahirkan pada hari Selasa...
Dan aku baru tahu -- hari Selasa mempunyai sejarah yang tersendiri...

Sekarang perkongsian ilmu yang secebis pepagi Selasa ni sebelum pergi Hemodialisis.... Heee ~ harini tak tahu nak jadi apa pulak... Asyik sakit je tak habis2 tau !

Kbai.

February 22, 2016

Bila Budak Raver Jadi Beruk Matyeh !

12:13 PM 2
Bila Budak Raver Jadi Beruk Matyeh !
aa

Assalamualaikum wbt !

Apa itu RAVER??
Yelaaa.... sekarang kan tengah viral pasal bebudak cimpanzee ni..

Oklah.. sekadar nak berkongsi sikit ye..

RAVE - ialah singkatan bagi Radical Audio Visual Experience atau Pesta Rave yang digunapakai pada tahun 1980-1990an... kalau tengok zaman Gila-Gila Remaja, si Roy tu ada menari tarian ni..... Tapi tahun 80an-90an dulu.. hanya bebudak kolej atau yang dah besar je obses...

Kini tidak lagi ye uolsss.... bebudak seawal umur 8 tahun pun dah asyik menari macam beruk matyeh, macam sotong kena renjatan elektrik.... ai is sooooo geli !

Kalau nak tahu , tahun 1950 dulu, rave ni dianggap sebagai Parti Liar !



Kredit : KHK (Kepala Hotak Kamu)

Ok sambung kepada cerita bebudak sekarang... Depa gelarkan depa budak Raver... kemain obses... siap nak gaduh dengan budak hipster kat KLCC !! Jadi bahan lawak aku je laaa depa ni.... 

Risau aku dengan generasi sekarang... masing2 rasanya macam dah takde masa depan... Paling aku risau bila tengok video, ramai sangat bebudak kecik and the gang yang lepak mall buat benda tak berfaedah ni.... Kalau jadi penari kaki lima aku tak kisah sangat --- ini lepas pulak depa pi clubbing...

Terfikir, apa peranan ibubapa?

Mama abah aku dulu, harap maaf laaa nak kasi anak2 keluar... adik bongsu aku yang umur 17 tahun tu pun mama abah masih kunci lagi,,, Risau ! Takut ! lelagi dengan budaya merapu bebudak sekarang... makin kritikal gamaknya...

Apapun makcik2 pakcik2 akak2 abang2 adik2... Jagalah anak masing2.... biaq pi depa rasa terkongkong sikit dari rosak akhlak macam ni... Sayang sangat... sekolah lagi... umur baru setahun jagung.... jagung pun waktu ni baru nak tumbuh bunga katanyaaa....

sekian.



"..ngeeee.... habang tak sangka ramai bercita2 nak jadi macam habang..."
- Habang Cimpanzee -

Kaki Masjid Bertudung Labuh ... Bukan Jaminan Syurga Kalau.......

1:57 AM 1
Kaki Masjid Bertudung Labuh ... Bukan Jaminan Syurga Kalau.......
12745534 10204259746934121 4595541761517624943 n

Assalamualaikum wbt !

Mama aku cakap -- jangan pertikaikan apa orang pakai !

Ok, yes its true. 
Aku bukanlah sengaja nak pertikaikan apa orang pakai evendo aku faham, tutup aurat itu wajib.. 

Ntah, aurat aku terdedah di kepala -- bukan sengaja jugak, tapi -- aku collapse .
Suami aku tidak izinkan, sebab ianya memudaratkan aku....

Aku telan apa orang nak judge, sebab hidup mati aku -- kerana Allah SWT, 

DIA tahu -- DIA faham.

Ini bukanlah kisah aku sangat -- by the way aku tak judge sesiapa tapi korang boleh judge sendiri melalui gambar... Ramai tahu suami aku OKU, jiran2 semua tahu -- tuan suami memang parking disitu (kereta putih kancil tu kereta kami lettew) ..

Tapi akibat busuk hati jiran, tengok (kereta dalam bulatan merah) -- dia block jalan sampai tuan suami susah nak reverse kereta... Dah laa bukan power stering so jadi berat laaa kan... Kemain jiran ini makan jalan kami semata2 tak bagi kami parking disitu...

Memula dia block dengan pasu, aku ubah letak tepi ..
Letak pasu tak berhasil, dia parking block jalan pulak -- padahal ada ruang ke depan lagi dia boleh parking ...

Yang aku pelik , bukan kami amik jalan dia atau parking depan rumah dia pun....emm... kesudahannya kami taknak selfish... terpaksa parking jejauh nun di masjid sana... Ye laa... kalau parking jugak situ dah block orang lain nak lalu pulak.. :(

Jiran ini orang masjid, si isteri bertudung labuh -- tapi sayangnya suami isteri busuk hati ...

maaf ya, hanya luahan seorang isteri yang marhaenis -- aku kesian dengan tuan suami, sebenarnya aku jugak -- sebab aku cepat penat sekarang ni ...

Sekian.

February 20, 2016

RESEPI : Ayam Masak Lemak Cili Api Pedas Berapi

10:27 AM 3
RESEPI : Ayam Masak Lemak Cili Api Pedas Berapi
12742756 10204237971069738 65743568292995855 n

Assalamualaikum wbt!

Ada orang suka ayam tu digoreng terlebih dahulu... itu style apa aku kurang pasti... emm... ok, ni edisi ulang-tayang resepi tapi ada sedikit adjustment dalam resepi ni...

Haritu aku balik Rawang, kemain semangat nak masak... Sebab? Aku dah berbulan tak masak disebabkan mak mertua aku selalu conquer dapur... Kalau dia tak conquer pun... aku yang malas masak... sebab? hmm biarlah rahsia ye...

--- haaa sambung !

Balik Rawang aritu aku semangat bikin ayam masak lemak ni sebab tuan suami dengan Lia suka makan... Seronok aku tengok Lia... dia mengadap aku punya ayam masak lemak macam sedap sesangat je... haha ! well... bila kita masak and orang suka makan, hati mana tak happy... kannnnnn....

RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI API PEDAS BERAPI
Bahan-bahannya :
(Perap)
Beberapa ketul ayam - in my case aku guna 5 ketul ayam je
Garam
*
(kisar)
25 biji cili api
1 1/2 inci kunyit hidup
1 inci belacan
*
serai - ketuk
2 ulas bawang putih - ketuk
1 kotak santan
1 cawan air
Pasti Sedap Knorr/kiub ayam

Cara-caranya :-
  • Kisar cili api, kunyit hidup dan belacan..
  • Letak ayam dalam kuali ke periuk ke... lepas tu masukkan bahan kisar tadi...
  • Menggunakan api slow, gaul2 ayam dengan bahan kisar, campak serai dengan bawang putih, biarkan bahan kisar tadi kering bersama ayam.. (Aku saja slowkan api bagi ayam mesra dengan bahan kisar dan bagi ayam masak tanpa darah2 ayam keluar.. sambil tu boleh tengok TV.. lalalalala)
  • Tutup dengan penutup kuali/periuk.
  • Bila dah kering, masukkan air, gaul, lepas tu masukkan santan, kacau..
  • Garam tak payah letak dah sebab tadi dah gaul dengan ayam..
  • Masukkan bahan perisa... Ini kalau nak sedapkan lagi.... kalau tak letak juga tidak mengapa (kiub ayam/pasti sedap knorr/secukup rasa maggi/apa2 je laa)..
  • Rasalah... kalau tak cukup garam letak laa garam... tak cukup pedas letak arr cili lagi... haha ! kalau dah ok... biar didih kejap, tutup api...

Resepi aku ni... kuah agak pekat sebab tuan suami dengan Lia dengan aku jugak suka kuah pekat... Korang boleh tambah air kalau nak kuah cair sikit... Makan pulak dengan Bendi Goreng Belacan ala Amitabh Bachan memang pedepoOowwp!!

Sekian terima kasih ^^

MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 : XOLA TERSINGKIR DI MINGGU KE-4 !

12:26 AM 3
MAHARAJA LAWAK MEGA 2016 : XOLA TERSINGKIR DI MINGGU KE-4 !
peserta maharajalawak mega mlm 2016 xola

Assalamualaikum wbt !
Bukan senang tau nak buat lawak... 

Peserta yang tersingkir minggu ini adalah Xola..
Ahli kumpulan Xola terdiri daripada One, Chot dan Wan Wala... yang membawa watak lawak di sini cuma Wan... nampak dia yang beria nak hiburkan penonton... yang dedua tu macam ------ haihhhh....

Actually episod Maharaja Lawak Mega minggu ni best dan ramai peserta berjaya melawak cumanya... ramai yang melawak dengan prop sampah -- Ye laa... tema pun pasal moral.. tapi buatlah point lelain...

Moral kat Malaysia ni begitu banyak...
Tapi kebanyakan mereka membuat lawak & moral tentang sampah so penonton jadi boring..

Sekian.


Ustaz Kazim Elias Dikejarkan Hospital Kerana Serangan Jantung !

12:09 AM 0
Ustaz Kazim Elias Dikejarkan Hospital Kerana Serangan Jantung !
image

Assalamualaikum wbt.

Ustaz Kazim Elias tidak asing lagi buat kita dengan rancangan Kalau Dah Jodoh yang sentiasa bersiaran di Astro Oasis..

Terbaru, baru berlaku tadi -- Ustaz Kazim dikejarkan ke hospital akibat serangan jantung ketika memberi ceramah pada majlis Jihad Agro Makanan Negara di Sri Gunong, Bator, malam tadi..

Beliau dilaporkan stabil dan ditempatkan di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian... Semoga beliau diberi kesihatan hendakNYA...

February 19, 2016

#SINOPSIS #TRAILER - The Other Side Of The Door: It Was NEVER Meant To Be Opened

8:26 PM 0
#SINOPSIS #TRAILER - The Other Side Of The Door: It Was NEVER Meant To Be Opened
other side of door nws

SINOPSIS :
Genre : Horror/Thriller
Director : Johannes Roberts
Stars : Sarah Wayne Callies, Jeremy Sisto, Javier Botet, Sofia Rosinsky, Logan Creran

Satu keluarga bahagia telah bercadang untuk berpindah ke rumah berdekatan sebuah pulau, tapi malangnya sebuah kemalangan berlaku dan terus meragut nyawa seorang dari ahli keluarga mereka, Oliver.

Maria, ibu kepada Oliver berusaha untuk menyampaikan kata2 terakhir kepada Oliver.. Hidupnya jadi agak tertekan dan dia meminta bantuan seorang wanita paranormal di sebuah bangunan yang usang... Di situ, mereka melakukan pelbagai ritual..

Akhirnya Maria dapat bercakap dengan roh anaknya di sebalik pintu rahsia yang ada di bangunan itu.. Maria dilarang untuk membuka pintu rahsia itu walau apapun berlaku tapi kerana degil, dia buka jugak...

Akibat daripada itu, keluarga Maria menjadi lebih kalut...  Jelmaan hantu dan roh Oliver ingin membunuh Lucy iaitu anak perempuan kepada Maria...

Apa yang akan jadi pada Maria dan Lucy? [WATCH TRAILER] The Other Side Of The Door : It Was NEVER Meant To Be Opened

Aku tengok trailer macam best... tuan suami dah promissss nak belanja tengok lepas birthday aku .... hahahhaa... tak jadi aku tuntut jugakkkk...... !!

kbai ~

Tahniah ! Angah Raja Lawak Sah Bergelar Suami Kali Kedua

12:30 PM 2
Tahniah ! Angah Raja Lawak Sah Bergelar Suami Kali Kedua
tunang angah raja lawak

Assalamualaikum wbt !

Tahniah Angah Raja Lawak ! 
Dah bergelar suami orang dah beliau ye...

Angah atau nama sebenarnya Iskandar Shah Hashim, 38, selamat diijabkabulkan dengan isteri pilihannya, Amira Asyura, 20, pada 10.10 pagi tadi bertempat di Melaka Perdana Resort, Ayer Keroh, Melaka..

Setelah sekian lama beliau bersendiri disamping anak dia yang tersayang, sekarang dah ada orang jaga... Umur bukan ukuran, ye tak? Apapun moga bahagia hingga ke syurga, insyaAllah !

kbai.

Bukit Yang Wajib Untuk Para Pendaki

12:14 PM 1
Bukit Yang Wajib Untuk Para Pendaki

Assalamualaikum wbt !

Daki ?? ewwww...
Haha ! Takde laaa... selalu sebut hiking.. tapi bila tengok perkataan mendaki ni, terbayang daki di badan pulak dah... keh !

Apa bestnya mendaki ni uolss?? Boleh share??

Pakcik aku memang hobi dia mendaki gunung... Sanggup tak join event lain sebab hobinya itu... Aku teringin jugak sebenarnya... Sebab boleh tengok dunia yang luas terbentang kan?? Untung sangat bagi korang yang mempunyai stamina yang kuat untuk mendaki ni..

Aku memang tak mampu!

Untuk korang yang memang kaki hiking ni...  ADA 10 BUKIT YANG WAJIB KORANG PANJAT TAU ! Dah alang2 nak menjelajah kan... kasi khatam 10 bukit ni dulu... atau... korang dah pernah panjat bukit2 ni??

Apapun... bagi aku ini aktiviti yang sihat... Sambil senaman keluarkan peluh... Sambil menghargai segala ciptaan Tuhan yang banyak ni.... Aku mampu tengok langit je... SubhanAllah !

Sekian.

Tidak Amanah !

11:29 AM 0
Tidak Amanah !
jujur dan amanah dalam islam

Assalamualaikum wbt!

Aku ni dari kecik dibesarkan oleh arwah opah sampailah umur 16 tahun... Kiranya aku paling lama laaa dengar arwah.. So aku banyak bercerita dengan arwah daripada mama aku sendiri...

Opah ni jenis amanah.. Aku ceritalah apapun.. habis situ je.

Jenis aku suka berkongsi cerita... lepas arwah opah meninggal.. aku jadi sunyi... Ada je mama setiap masa tapi aku tak berani langsung nak cerita pasal luar dalam... dulu dengan arwah opah watlek watpis je aku cerita...

.. So membesarnya aku.. aku lebih selesa bercerita dengan orang luar tentang dosa apa yang aku lakukan dan sebagainya... tanpa memikirkan apa natijah yang bakal aku dapat selepas itu..

Memang... memang dia berjanji... Sumpah Wallahi segala bagai... tapi....

... Dari seorang yang tahu pasal silam aku... meleret-leret sampai orang yang takde kena mengena pun tahu ... Sehinggakan menjadi pengajaran pada aku supaya TAK PAYAH NAK PERCAYAKAN SESIAPA ! seriously, sejak tu aku jadi lebih pendiam...lebih pemendam orangnya...


Daripada Anas bin Malik r.a,
Nabi SAW bersabda yang bermaksud :

 Tiada keimanan bagi orang yang tidak amanah,
dan tiada agama bagi yang tidak berpegang pada janji.. ...

[Riwayat Ahmad dan Ibn Hibban)
Wallahualam.

February 18, 2016

RESEPI : Bendi Goreng Belacan ala Amitabh Bachan

10:02 AM 10
RESEPI : Bendi Goreng Belacan ala Amitabh Bachan
1098476 10204238086272618 7093405409811461724 n

Assalamualaikum wbt !

Aku kan sebenarnya tak boleh makan sayur hijau dan berkacang banyak sangat.. Sebab?
Pottasium aku akan jadi tinggi.. bila pottasium aku tinggi.. ianya akan menyerang jantung lalu ---

Mati. ok tipu -- but at least sentiasa akan kena serang heart attack, seriously.

Sebab aku dah kena..
Kekadang rasa menyampah -- asyik sakit je tapi redha la sebab Tuhan kan sayang aku...

kk -- aku tak nak melencong dari tajuk asal kang kata aku mintak simpati pulak.. MANA ADA !

Bendi goreng belacan ni aku belajar makan masa aku kerap beli ayam masak lemak cili api kat De'Abang nun di Rawang sana... selalu aku partner kan ayam aku tu dengan kangkung goreng.. Tapi sebab takde, brandi pun brandi laaa... opss! bendi ...

RESEPI BENDI GORENG BELACAN
Bahan-bahan :
Beberapa batang bendi (aku potong serong2 kecik2 senang masak)
(Kisar/tumbuk)
Seketul bawang merah
3 ketul bawang putih
2-3 biji cili api
1 inci belacan
Segenggam ikan bilis
*
1 sudu kecik Pasti Sedap Knorr

Optional
Garam
Gula
Serbuk perasa

*Aku tak guna barang optional tu sebab dah letak Pasti Sedap Knorr

Cara-cara :
  • Tumis je bahan kisar tu sampai garing, lepas tu campak bendi, gaul2 je.
  • Lepas tu letak air sikit... dah nama bendi mesti laa akan keluar lendir2 dia tu sikit.
  • Then campak laa Pasti Sedap Knorr .. ok aku tahu part ni ngelat... tapi biarlaaa... haha !
  • Aku tutup kejap guna tudung periuk.. Bagi wap dia memasakkan bendi itu..

Aku memang suka masak sayur ni sebab tuan suami kalau makan bertambah nasi.... Rasa macam senang je kerja aku... Dulu waktu susah tinggal merempat kat Selayang tu... Ini jee laa lauk kami... ehh takde laa rasa susah sangat... ingat ikan bilis tu murah??

kbai.

#REVIEW - Telemovie Alida (Astro Ria)

1:41 AM 3
#REVIEW - Telemovie Alida (Astro Ria)
alida1

SINOPSIS
Kisah tentang sepasang suami isteri yang mempunyai seorang anak perempuan bernama Iman, yang juga merupakan pengidap kanser. Sebab diorang ni taknak Iman sunyi, maka diorang amik lah seorang anak angkat bernama Alida..

Alida pada mulanya baik, tiba2 bertukar identiti.. Alkisahnya Alida ni menghadapi tekanan... Hayat dia asyik kena pukul dengan bapak dia, dan mak dia mati kena bunuh dengan bapak dia... so dia trauma..

Dalam kebaikan Alida, perlahan2 dia menjadi jahat dan pembunuh dalam diam.. Kira cam psiko laa... Sebabnya?? Mak dia berskandal dengan bapak angkat dia, dan bapak dia berskandal dengan mak angkat dia... So dia nak balas dendam laa... Bagi dia.. keluarga angkat dia ni laa punca keretakan keluarga dia sehingga dia jadi yatim piatu ---

REVIEW
  • Cerita ni ada copycat sikit cerita omputeh tapi aku tak ingat tajuknya... Haha!
  • Ending cerita ni, yang kena tangkap adalah mak angkat Alida kerana disyaki mendera Alida dan membunuh suami dia sendiri.
  • Alida terlepas dan terus menjadi pembunuh.
  • Watak Iman mati begitu saja... That's mean penonton tak tahu apa yang jadi dengan Iman lepas dia masuk hospital.

Cerita ni pun takdela seram mana... Itupun aku layan sebab tak boleh tido akibat menadah telinga dengaq rakyat cina dumdamdundam sana sini... Plus perut aku kembung so layankan je laa Alida ni... Cerita dah lama, tahun 2011.. hoho

Sekian.

February 17, 2016

Isteri Dipeluk Warga Nepal, Mus Genji Buat Laporan Polis

6:45 PM 4
Isteri Dipeluk Warga Nepal, Mus Genji Buat Laporan Polis

Assalamualaikum wbt !

Sesiapa yang biasa lepak kat Sogo tu atau jenis kaki lepak kaki lima layan busking, kumpulan Genji Buskers tidak asing lagilah buat korang kan...??

Terbaru, Mus Genji (vokalis) telah update status yang menyatakan isterinya dicabul oleh seorang lelaki warga Nepal.. Dan disebabkan nak protect si isteri, Mus telah belasah mat Nepal tu sampai tersungkur berdarah...

Well -- siapa tak sayang bini?? Dah bini pulak kena peluk depan dia...
Kalau tuan suami hakakk... agaknya dah lunyai mat nepal ni... silapnya arwah terus !



1
Status dari Genji.

cats
Status dari isteri Genji.

-
-
-
2
Warga Nepal yang buat hal itu.

Berikutan dengan kisah itu... Mus pergi membuat laporan polis dan kisah ini menjadi viral sebagai peringatan untuk kita2 ni... Walaupun aurat tertutup, tetap akan menjadi mangsa... Walaupun tempat terbuka, tetap tidak selamat lagi...

Aku sendiri pun pernah menjadi mangsa raba warga asing ni... Masa aku jalan kat pasar malam dia saja depakan tangan dan saja2 langgar tetttttttt aku ---- DEPAN SUAMI JUGAK !!

Cumanya sebab kat pasar malam, aku tahan tuan suami dari bergaduh..

Apapun aku amat BERTERIMA KASIH KEPADA MENTERI2 YANG PANDAI2 BELAKA kat Malaysia ni.. Lepas ni boleh laaa tukar nama negara kita... PATISIA !

Sekian.

#REVIEW - Makan Di Papparich Ampang Avenue

12:38 PM 6
#REVIEW - Makan Di Papparich Ampang Avenue

Assalamualaikum wbt!

Baru perasan entri ni dah lama aku draft.... haha ! 
Sebab harini aku takde idea nak menaip sangat, maka aku abadikan je laa yang aku dah pernah makan Papparich...

Jakun?     Memang !

Awal bulan aritu aku cam teringin nak makan kat Papparich.

Papparich ni dekat area Rawang pun ada tapi sebab mama abah aku macam tak confident nak makan disitu, maka kubutakan hati je laa sambil berhuhuhu.

Dah kawin ni kan? Siapa lagi tempat kau berharap??

Yeah, SUAMI !

So aku makan Steamed Chicken Rice & tuan suami order Prawn Noodles.

2016 01 29 07 23 15 1 wm

2016 01 29 07 23 56 1 wm


STEAMED CHICKEN RICE : Memang macam chinese style punya.. Sedapppp.... Aku saja try memandangkan Azwan Ali selalu order menu ni... So aku puas hati... Sebab aku kan memang penggemar nasi ayam hainan.. Aku bagi 4/5 sebab portion ayam kecik... haha !

PRAWN NOODLE : Portion banyak, yes memang puas hati. Manis udang dah ada.. Semua complete cuma..... kurang garam !

ICED LEMON TEA : Aku order 1 je memandangkan nak berjimat dan aku pun tak boleh minum banyak2... Cumanya... bila part air ni kurang manis pulak dah... Rasa macam air teh kosong perah lemon without the sugar.... Lipton punya iced lemon tea pun lagi best.. 

-
-

Agak2 aku nak datang lagi ke?
Of course.. sebab di situ je aku jumpa nasi ayam yang sedap walaupun portion sikit.. wuwuwu

Sekian.

February 15, 2016

Bila Sha Bukan Lagi Milik Shah ...

10:52 AM 4
Bila Sha Bukan Lagi Milik Shah ...
123

Suka tengok gambar ni...
sweet aje..

Sorry Shah,
Sha bukan milik awak lagi. haha !

Buat Sam & Syatilla....
Moga kekal hingga ke syurgaaaaaaaa !

REVIEW FILEM - The Uninvited : Pembunuh Yang Tidak Sedar Dia Membunuh

10:46 AM 4
REVIEW FILEM - The Uninvited : Pembunuh Yang Tidak Sedar Dia Membunuh


Assalamualaikum wbt !
Morning all.

Stay kat Teratak Bonda... memang aku jadi gila movie..
Sebab aboy rajin download -- mementang Unifi laju... keh !

The Uninvited ni dah released tahun 2009...
Tapi aku baru tengok harini......... hentam je laaa.. citer baru2 tak keluar lagi --


SINOPSIS : Mengisahkan tentang Anna, seorang gadis cantik yang baru keluar dari hospital sakit jiwa.. Pakar terapi menyuruh Anna untuk mengakhiri apa yang telah dia mulakan.. Bila pulang, Anna mendapat tahu Rachel, seorang jururawat yang pernah merawat ibunya, ada hubungan dengan bapanya...

Di rumah, Anna sentiasa bersama dengan kakak dia, Alex.. Alex pun tidak menyukai Rachel kerana baginya, Rachel yang telah membunuh ibu mereka...

Kedua beradik ni tadi buatlah siasatan sendiri... Anna mengalami halusinasi dari roh2 yang telah mati termasuk roh ibunya.. Roh2 tersebut seperti memberi isyarat dan menghasut Anna seolah Rachel punca segalanya...

Anna jugak semakin percaya bahawa rumah mereka yang terbakar sebelum ini semuanya angkara Rachel... Satu demi satu kematian berlaku sekeliling Anna namun apabila dia memberitahu ayahnya... ayahnya tak percaya...

In the end... rupanya Anna sendiri yang melakukan segala pembunuhan dan kebakaran tu -- 
Alex pulak?? Alex hanyalah illusi Anna semata2... Alex dah lama mati masa kebakaran yang melibatkan ibunya tu...



REVIEW :

1) Cerita ni awal2 memang penuh teka teki.. Lakonan Emily Browning memang sesuai dengan watak gadis psiko..

2) Bagi aku tiada yang cacat dan cela dalam cerita ni.... sebab aku tak boring dan makin curious siapa sebenarnya Rachel... dan apa kaitan roh2 dalam kisah ni...

3) Ending... Alex membunuh Rachel... Sampai ayahnya memberitahu Anna bahawa Alex sudah mati... Disitu ada cutscene yang menunjukkan apa yang berlaku.. Maka terlerai segala suspen...

4) Filem ini adalah remake dari cerita korea berjudul The Tale of Two Sisters/... hakakkk bagi 4/5 bintang...

Sekian.



February 14, 2016

REVIEW FILEM - Langit Cinta : Percintaan Segi Tiga

10:23 PM 0
REVIEW FILEM - Langit Cinta : Percintaan Segi Tiga



Assalamualaikum wbt !
Long time no see --- ok tipu .

Aku lepak Teratak Bonda lagi ni so memang takde nak menepek jari kat keyboard...
Cuma harini gatal jari nak menaip review plak... hiks !

Baru layan cerita Langit Cinta arahan Osman Ali... 
Iaitu pengarah yang sama mengarahkan filem Ombak Rindu --



SINOPSIS : Kisah cinta antara Aliff Zurkarnain dan Khadijah yang ditentang hebat oleh keluarga Aliff namun dia bertekad untuk memperisterikan Khadijah jugak... Asalnya Aliff ni anak yang patuh tapi disebabkan dia jatuh hati dengan kesederhanaan Khadijah, maka dia mengambil keputusan berkahwin walaupun keluarga dia tidak setuju...

Dalam keadaan Khadijah sarat mengandung, Aliff terpaksa meninggalkan isterinya kerana bapanya jatuh sakit... So Aliff laaa yang kena uruskan perniagaan bapak dia... Nak jadi cerita... Aliff kemalangan dan lupa ingatan...

Sepanjang dia lupa ingatan tu.... Dia meluangkan masa dengan Suzana, anak kepada kawan ibunya... Yang berkawan dengan Aliff sejak kecil...

Pelbagai dugaan yang diterima oleh Khadijah ketika cuba mencari Aliff... Dia dihalau dari rumah mertuanya dan hampir dirogol.... Selepas bersalin, sahabat baiknya di kampung, Budiman berhajat untuk memperisterikan Khadijah..

Klimaks cerita, pernikahan tersebut dibatalkan kerana Aliff kembali bersama Khadijah.


REVIEW : 

1) Masa memula tengok cerita ni.... Seakan dapat mengagak apa yang akan berlaku seterusnya... Ada yang dari sangkaan aku agak meleset...

2) Jalan cerita lebih kurang sama dengan Ombak Rindu cuma scene lelain je... Maksud aku... Olahan cerita adalah lebih kurang....

3) Fazura berlakon bersalin agak tidak real.. haha !

4) Cerita yang agak streotaip bagi aku.... semua jalan cerita seperti yang dijangka je... Takde yang lain dari yang lain..

Overall...
Aku hanya bagi 3/5 tanda support filem Melayu... 
Kalau boleh aku nak lebih lagi.... Apapun... Mama aku berjaya melelehkan airmata tengok cerita ni....

Sekian.