#ReviewMovie | The Curious Case of Benjamin Button - Kisah Si Tua Menjadi Bayi - Tunsha Ayunie Punya Belog

January 11, 2016

#ReviewMovie | The Curious Case of Benjamin Button - Kisah Si Tua Menjadi Bayi

the curious case of benjamin button 379640l

THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON | Aku bukan layan sangat channel2 yang ada citer omputeh ni... haha.. maklumlah tak faham sangat... cuma aku suka cerita tentang kekeluargaan... action atau horror.....

Tadi tetiba je tertarik dengan tajuk cerita ni... bukan sebab Brad Pitt berlakon, tapi sebab cerita ni berkisar ala2 sains fiksyen.... so layankan je laa... cerita melayu habis semua pulun tunjuk citer bodoh... menyampah aku....

11

download

Pada tahun 2005, seorang wanita yang terlantar sakit di Hospital New Orleans, iaitu Daisy Fuller.. meminta supaya anaknya Caroline membaca sebuah diari milik Benjamin Button.. diari itu ditulis sepanjang hayat kehidupan Benjamin..

Pada tahun 1918, seorang kanak2 dilahirkan dengan rupa dan fizikal yang menyerupai lelaki tua.. Ibunya meninggal dunia dan bapanya pula, Thomas Button telah membuat keputusan meninggalkannya di rumah penjagaan.. Dia meninggalkan Benjamin di anjung rumah penjagaan itu...



11a

Queenie yang merupakan jururawat di rumah itu mengambil keputusan untuk menjaga Benjamin dengan penuh kasih sayang... Mulanya Benjamin tidak mampu berjalan sehinggalah pada satu masa di Hari Kesyukuran pada tahun 1930, dia mampu berjalan dengan bantuan tongkat.... hari berganti hari, Benjamin menjadi semakin kuat dan tidak menggunakan tongkat lagi... dia bertemu dengan Daisy dan berkawan rapat.... Daisy adalah cucu kepada penghuni rumah penjagaan tersebut...

Ketika umurnya 17 tahun, Benjamin telah meninggalkan rumah penjagaan dan ingin hidup berdikari... Dia bekerja di kapal tunda.. Daisy pula mendapat tawaran bekerja di kelas tarian... Setelah sekian lama, rupa Benjamin semakin hari semakin bertukar menjadi muda, manakala Daisy pula semakin tua...

benjamin button 4

Panjang bebenar nak cerita.... hahahhaa.... entahlah... bagi aku cerita ni ikut logik kehidupan... yang tak logiknya cerita ni, adalah semakin Benjamin bertukar muda, semakin kecik pulak fizikal badan dia... di akhir cerita... Benjamin menjadi bayi dan mati...

Ikut fitrah kehidupan pulak... memang semakin kita tua... semakin kita menjadi budak2... perangai macam budak2... kannnnn.... tapi cerita ni.... fizikal pun berubah jugak.... well.... walaupun nampak tak logik... hakakkk harus bagi kudos jugak laaaa sebab cerita best.... sanggup mencanak depan TV selama 3 jam.....

Actually cerita ni release dah lamaaaaaa dah.... tahun 2008... cuma baru kesampaian nak tengok cerita ni.....

kbai.

5 comments:

  1. Cik akak kalau bab cta org puteh..tengok juga..tapi ada part yang tak bol3h tonton..terlampau bebas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha memang sejak kawin ni rajin layan citer omputeh... sebab mak mertua suka tengok :)

      Delete
  2. BYK KALI DAH KOT ULANG KAT ASTRO AKU RASA ...AKU DH PENAH TGK ....

    TP MMG ADA KES MCM NI .... KAT US RASANYE TP BUDAK TU UMUR TAK PANJANG .... TP MMG LAHIR FIZIKAL TUA ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup memang ada kes macam ni ... banyak jadi kat US sana... cuma takde lah sampai macam cerita ni... fizikal tukar jadi baby semula... hihi

      Delete
  3. baca ni pon dh best... lain pada y lain jln cerita...
    huhu..ending sedih la... sbb hero mati..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.