November 02, 2015

Google Icon | George Boole

google

Aku dah perasan lambang Google ni dari pagi tadi tapi tak sempat nak menaip sebab kepala aku pening bagai nak pecah... mintak Is picit pun tak jadi apa... kejap je ok lepas tu jadi balik... Minum Lai Chi Kang baru stabil balik... haha !



George Boole ( November 02, 1815 - Disember 08, 1864 ] adalah seorang ahli Matematik Inggeris, pendidik, ahli falsafah dan seorang yang berfikiran logik... Beliau bekerja dalam bidang perbezaan persamaan dan logik algebra, dan dikenali sebagai pengarang The Laws of Thought dimana ianya mengandungi Boolean Algebra.. Logik Boolean dikreditkan dengan meletakkan asas2 maklumat..


George dilahirkan di Lincolnshire, England.. Bapanya, John Boole adalah pedagang di Lincoln dan banyak mengajar George.. pada umur 16 George telah mencari nafkah untuk ibubapanya dan juga tiga adik beradiknya yang lain, kemudian dia mengambil kedudukan dalam bidang pengajaran di Doncaster - Heigham's School..

Pada usia 19 tahun, beliau berjaya menubuhkan sekolah sendiri di Lincoln.. WOWwww!! Empat tahun kemudian beliau mengambil alih Akademi Dewan di Waddington, berikutan kematian Robert Hall.. Pada tahun 1840 beliau telah menguruskan sebuah sekolah berasrama penuh..

Status George Boole sebagai ahli matematik telah diiktiraf oleh pelantikan beliau pada tahun 1849 sebagai profesor pertama matematik di Queen's College,Cork (sekarang dikenali sebagai University College Cork[UCC]) di Ireland.


Beliau menemui bakal isterinya, Mary Everest, pada tahun 1850 semasa dia melawat bapa saudaranya John Ryall yang merupakan Profesor Greek..

Beliau meninggal pada 1864 akibat demam panas yang teruk.



No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.