11/1/15 - Monolog Aku Cuma Di Kiri

November 30, 2015

INILAH CADAR YANG BOLEH BUAT KORANG LAPAR

5:19 PM 7
INILAH CADAR YANG BOLEH BUAT KORANG LAPAR
INILAH CARAD YANG BOLEH BUAT KORANG LAPAR - Assalamualaikum wbt. Sekarang ni zaman pelbagai desain cadar... kekadang rasa kelakar... teruja pun ada... yelah... zaman kita dulu cadar bunga2 aje.... bunga melur laaa... atau pattern batik2 laaa sikit... tu je pun...

Aku ada jumpa satu page yang menyediakan cadar yang kalau korang celik mata, terus teringat nak makan je... hahahah lelagi orang macam aku lah.... tapi pada pendapat aku yang kuno ni, takdelah tergamak aku nak pakai cadar cenggini... ibarat letak montot kau atas makanan... tak senonoh hokeyyy.... Jom layan gambar !

1
2
3
4
5
6

Yang bestnya siap ada bantal ikan, ketam, udang bagai... hahahhaa... aku teruja sangat ni walaupun tak gamak memakainya..... Korang macam mana??

Cheers.

GEGAR VAGANZA 2 | TEMA - "KAROK TARIK" - 7 SENARAI LAGU YANG BAKAL DINYANYIKAN DI KONSERT KE-8 (Separuh Akhir)

3:33 PM 1
GEGAR VAGANZA 2 | TEMA - "KAROK TARIK" - 7 SENARAI LAGU YANG BAKAL DINYANYIKAN DI KONSERT KE-8 (Separuh Akhir)

(Surah Al-Anbiya, ayat 35)

Aku memang nak update benda ni malam tadi tapi sangat terkejut dengan pemergian Pak Yus.... entahlah... aku bukan peminat tegar Jambu pun tapi since kahwin ni aku selalu layan Astro Warna & muka PakYus je yang asyik aku tatap, so sikit sebanyak aku terasa lah kan... tapi, hidup perlu diteruskan jua... mungkin esok lusa turn aku pulak menyusul... siapa tahu kan?



SENARAI LAGU KONSERT KE-8 (SEPARUH AKHIR) Malam tadi, Dato Seri Vida telah menggunakan lesennya iaitu imuniti.. maka retisss2 tersingkir mulalah muka penuh pengharapan agar mereka diserap masuk kembali... apa yang jadi?? Datuk Ramli MS cakap imuniti tu hanya layak digunakan bagi peserta yang BARU tersingkir.... Maka Acong Sweetchild terselamatlah dari penyingkiran... (Aku tengok muka Sheeda & Amir Ukays macam bengkek aje...) hiks...

Minggu depan adalah konsert Separuh Akhir dan mereka akan membawa tema "Karok Tarik"... Tema ini berkaitan dengan lagu2 yang korang suka karok kat karoke lah kan tapi ofcoz lah semua lagi tarikkkkkkkkkk ikat tepi !

Senarai lagu yang akan dinyanyikan :-
  • Farahdhiya - Kau Kunci Cintaku (Ramlah Ram)
  • Nassier Wahab - Biar Putih Tulang (Dinamik)
  • Haiza - Flora Cinta (Min Malik)
  • Siti Nordiana - Mengapa (Nicky Astria)
  • Ezad Lazim - Tiada Lagi Kidungmu (Lefthanded)
  • Azian Mazwan Sapuan - Sedalam Mana Cintamu (Safura)
  • Acong Sweetchild - (Masih tidak diketahui)
Siapakah yang akan mara ke Peringkat Akhir?? Kita tunggguuuuuu..........

VIRAL | Anak Merayu Bapa Jadi Wali, Tapi Kena Simbah Air !

2:34 PM 7
VIRAL | Anak Merayu Bapa Jadi Wali, Tapi Kena Simbah Air !
cats
BAPA SIMBAH ANAK DENGAN AIR KERANA DIMINTA JADI WALI | Sebagai seorang anak perempuan, berwalikan bapa adalah satu keinginan... aku faham perasaan tu macam mana... aku pun pernah ada krisis dengan abah tapi alhamdulillah... abah tetap sudi menjadi wali aku...

Berlainan dengan kes satu keluarga di utara ni (mengikut loghat digunakan)... bapanya berkahwin lain... anaknya ingin berjumpa dengan niat inginkan si bapa menjadi wali namun yang mereka dapat hanyalah simbahan air dan caci maki si bapa... Video tentang keluarga ini telah menjadi viral...

cats

Yang menyakitkan hati aku adalah minah ni... ntah laaa... something fishy kot... diejek2 anak2 yang merayu si bapa ni.... dalam fikiran jahat aku, sama macam netizen lain... mungkin kena nasi kangkang kot... lain benar kebencian bapa terhadap anak2 tu....

cats

Aku tak tahulah apa kaitan Bang Chik nih dengan keluarga depa ni... tapi statement dia seolah keluarga terapat depa.... Sedih aku bila part anak2 dok panggil2 abah depa dengan lembut... Allahu... sentap dada tau...

Moga ada jalan penyelesaian buat mereka... 

Preity Zinta Bakal Berkahwin Dengan Pemuda 10 Tahun Muda Daripadanya !

12:05 PM 4
Preity Zinta Bakal Berkahwin Dengan Pemuda 10 Tahun Muda Daripadanya !
preity1
PREITY ZINTA BAKAL BERKAHWIN | Siapa yang tak kenal dengan aktress Kal Ho Na Ho ni kan?? Kalau korang penggila hindustan macam aku, kenal lah siapa si Preity Zinta ni... hmmm khabarnya dia nak kahwin Januari ni, dengan omputehhh mana ntah, 10 tahun muda dari dia... katanyaaaaa...

preity2
Yang aku kelakar, ada page siap labelkan Preity Zinta ni bakal kawin dengan "anak ikan"... Kelakarnya sebab aku tak sangka ada lagi mindset yang sebegini... Macam tak percaya je jodoh, ajal & maut tu hak mutlak Allah SWT.... tak kisahlah muslim ataupun tidak, sebab semuanya ciptaan DIA.... haaa kan aku dah berceramah...

twitt
Tapi kalau dah nama retissss tu tak lari dari gosip lah.. ye tak?? Preity Zinta dah nafikan perkara tersebut... Sebenarnya "teman lelakinya" yang bernama Gene Goodenough tu adalah penganalisis kewangan bagi pihak Preity Zinta di Los Angeles... diorang ni kira kawan baik yang rapat laa... Lagipun Preity Zinta ni memang ramai kawan rapat kat overseas nun...

So? Tak kisah lah dia kawin ke tak.... aku tetap suka lesung pipit dia... Haaa ! Cerita pasal Gadis Hindustan ni kan... tak teringin ke nak pergi ke New Delhi?? ▶▶▶ Inilah Pemandangan Indah Dan Cantik Yang Ada Di New Delhi ◀◀◀ yang WAJIB korang kunjungi tau... lelagi Taj Mahal tu... aduhai... indahnyaaaa......

Jom ke New Delhi ! *tetibe*

Takziah... Pak Yus Jambu Meninggal Dunia..

2:22 AM 3
Takziah... Pak Yus Jambu Meninggal Dunia..
pakyus
PAK YUS JAMBU MENINGGAL DUNIA | Firman Allah SWT dalam surah Al-Anbiya, ayat 35 (QS-21:35) , ❝ Setiap yang hidup pasti akan merasai mati.... ❞...begitulah yang berlaku pada ahli kumpulan Jambu Maharaja Lawak, iaitu Pakyus atau nama sebenarnya Yussry bin Edoo (39), yang telah menghembuskan nafas yang terakhir beberapa jam tadi di Hospital Selayang.

12308495 998000310262325 3424473456912643773 n
Gambar terakhir arwah bersama peminat beberapa jam sebelum nafasnya yang terakhir.

Arwah dikatakan mengalami sesak nafas.. punca sakit tidak diketahui... hmm mula2 aku ingatkan hanya propa tapi bila tengok instagram, ramai rakan2 artis yang mengucapkan takziah... terasa jugak sebab baru 2 hari aritu tengok arwah dalam Juara Parodi..

UPDATE : Arwah meninggal dunia akibat serangan jantung.

taukeh
Arwah pernah menjadi juara Raja Lawak musim pertama dan pencapaian dalam Pelakon Teater Terbaik Kebangsaan 2004.. Arwah juga berada dalam kumpulan Jambu bersama sahabat baiknya, Tauke.

Takziah diucapkan pada keluarga Pak Yus... semoga roh arwah dicucuri rahmat... Innalillahi wainnailaihi rojiun :(

November 29, 2015

Bila Suamiku Berjaga Kerana Aku Jatuh Katil...

4:40 PM 3
Bila Suamiku Berjaga Kerana Aku Jatuh Katil...
sick bed
Aku rasa adalah 2-3 kali aku update yang aku jatuh katil dalam blog ni... hahahaha... even dulu masa single pun sama... sampai dah berlaku pun gitu jugak perangai... tak tahulah kenapa... mabuk ubat sangat... kot??

Malam tadi sekali lagi aku jatuh... sedar2 aku jerit & nangis sebab fistula aku terhimpit... nasib baik takde apa yang berlaku... takut jugak vibrato kat fistula ni mati... karang tak pasal doktor tanam tiub kat leher @ dada aku... hmmm tak sanggup.... trauma !

So lepas dia dodoikan aku sampai terlelap... aku tido... sebelum tu aku nampak laa dia vape-on sambil main game henpon.... mata aku dah layu... sekali aku bangun... dia masih berjaga... aku tanya kenapa dia tak tido... dia cakap risau aku jatuh katil lagi...

Allahu... aku tak pernah bayangkan seorang Adam yang mencintai aku selepas ayahandaku...

Tapi pagi tadi masa dia nak ke toilet, dia pulak jatuh tergolek... emmm husband aku memang susah sikit nak bangun berdiri... kaki kiri tak kuat... rusuk problem... tulang blakang patah... entah semangat apa yang bagi dia kekuatan aku tak tahulah... berdebar jantung aku bila dia jatuh tadi...

RISAU !! 

--- alhamdulillah Allah swt masih kurniakan kekuatan padanya, dia masih KUAT !

❝.. Sesungguhnya Allah tidak membebani seseorang 
melainkan dengan kesanggupannya... ❞
==
(Surah Al-Baqarah, Ayat 286)

November 28, 2015

Bedak Cuticura Yang Lejennnn....!

10:10 AM 3
Bedak Cuticura Yang Lejennnn....!
12289681 10203863047496883 7285366889759750843 n
(Gambar hasil tangkapan Smartphone buruk)

BEDAK CUTICURA YANG LEJEN | Memang lejen kan bedak ni?? zaman dulu2 manalah kita nak pakai bedak wangi2... kalau ada yang bagi hampers kat mama tu merasa laa pakai Johnson&Johnson.... kalau tak.. bedak Cuticura ni je laa... bau kampung, tapi menggamit kenangan...

Aku memula nak beli bedak Johnson&Johnson aritu tapi sebab aku nampak bedak Cuticura ni plus aku rindu arwah opah, so aku ambik je.... lagipun badan aku mengalami gatal2 teruk sejak dialisis ni... bedak ni elok....

Teringat arwah opah dok tepek2 bedak ni kat muka kami adik beradik... macam zombie pun ada... Ya Allah.... 9 tahun dah arwah meninggalkan aku... tapi aku masih terdengar suaranya... cara dia membesarkan kami dengan buluh garu belakang... cara dia pujuk aku bila aku merajuk bawah sofa... dialah yang suap aku makan... mandikan aku ketika sebesar tapak tangan....

Damailah disana, Opah ~

November 27, 2015

INILAH CARA MAKAN KEPAK AYAM DENGAN BETUL !

5:36 PM 2
INILAH CARA MAKAN KEPAK AYAM DENGAN BETUL !
1

INILAH CARA MAKAN KEPAK AYAM DENGAN BETUL | Semua orang suka kepak ayam...... especially kepak ayam madu.... ohmaigudnessss..... terliur tau ! Tapi korang makan kepak ayam tu macam mana?? kekadang renyah jugak kan nak makan kepak ayam ni..... tang tulang halus2 tu... nak buang sayang.... nak makan cam tension pulak.... hahahha !! lelagi depan boiprenggg, ecehhh nak cover laaa taknak makan comot2.....

Kenapa nak susahkan diri untuk makan kepak ayam sedangkan ada langkah mudah untuk menikmatinya?? (haaa kan bunyi iklannn).... Sooooooooo !! Inilah Cara Sebenar Makan Kepak Ayam Dengan Betul ! Bukan takat korang enjoy makan... tapi nak lagi dan nak lagi... takde rasa frustrated dah dengan tulang ayam yang ntah pape tu... !

Dah ikut step tu, comfirm mulut korang tak selekeh dah ! Tak payah nak cover cun depan boiprenggg dah....

Cheers.

AWAS...!! Barang Yang Korang Beli Ni Mungkin Bahaya !!

3:35 PM 1
AWAS...!! Barang Yang Korang Beli Ni Mungkin Bahaya !!


AWAS...!! Barang Yang Korang Beli Ni Mungkin Bahaya !! | Aku memang suka pakai Ralph Lauren punya perfume ni tapi kalau nak tau aku beli kat Mydin je... maklumlah aku bukan berduit punya manusia yang mampu pakai perfume mahal yang boleh bertahan sampai esok lusa.... kannnnnnnnnnn....

--- Tapi? Impaknya besar kalau beli barang tak ori ni kan?? bahan kimia dalam barang tak ori ni lebih membinasakan sebenarnya... (so far aku guna, takde masalah, alhamdulillah)... tapi kalau aku beli beg tak ori.... guna 2-3 kali dah koyak.... haritu beli beg Gucci lah sangat.... mengelupas dah kulit beg tu... hahahaha..... 

mukalah

Antara yang paling merbahaya adalah produk kecantikan.... siapa yang taknak cantik kan?? siapa yang taknak bila produk tu murah dan ada testimoni membanggakan?? AWAS !! inilah yang akan terjadi.... beg mengelupas takpe lagi... tapi kalau muka mengelupas seolah disimbah asid?? elok muka kau gebusss gebasss dah jadi hampassss.... fuhhh...

Kekadang retissss pun amik barang tak ori jugak macam si Bell Ngasri... cuba tengok ni ▶▶▶ Bell Ngasri Kantoi Sebab Ambil Barang Seludup ◀◀◀ .. Bila tak peka dengan natijah yang akan berlaku, kita memang seronok menggunakannya kan?

Apapun... berhati2 dalam memilih produk di luar... especially barang yang nak dimasukkan dalam tubuh kita ni... rajin2lah check apa bahan yang ada dalam tu.... sesal kemudian tiada guna tau...

Juara Parodi 2015 | Lagu Yang Bakal Dirosakkan (Minggu Ke-4)

1:28 PM 2
Juara Parodi 2015 | Lagu Yang Bakal Dirosakkan (Minggu Ke-4)
parodi
Minggu ke-3 adalah minggu pertama semua kumpulan membuat persembahan... so far memang aku sukalah kan... tergelak2 aku especially kumpulan SlumberBlur... mungkin kelebihan kelakar tu pada Mark Adam kali ni sebab dia kan blur2 so lawak dia agak spontan....

So, untuk minggu seterusnya (minggu ke-4), inilah lagu yang bakal dirosakkan dalam pelbagai genre :-
  • Righthanded - Wajah (Jaclyn Victor)
  • Selambablur - Setelah Aku Kau Miliki (Shima)
  • Senaman - Baldu Biru (Ella ft Awie)
  • Cuba Teka - Lamunan Terhenti (Aris Ariwatan)
  • Black Dot Chey - Luka Seribu Rindu (Fotograf)
  • Abang Face - Teratai (Sweet Charity)
  • Mawi & The Loyar - Itik Gembo Gembo (AtoZ)
  • Kobis Pedas - Usang (Rahim Maarof)
  • Skru - Aku Tanya Apa Khabar (Joe Flizzow ft. SonaOne)
  • Juri - Sonata Musim Salju (Hazami)
Ntah macam mana pulak depa rosakkan lagu nanti... hakakkk memang suka sangat bergelak ketawa... menghilangkan stress yang melanda diri :)

Fouziah Gous Selamat Melahirkan Bayi Lelaki, Tahniah !

10:47 AM 2
Fouziah Gous Selamat Melahirkan Bayi Lelaki, Tahniah !
fz
Fouziah Gous Selamat Melahirkan Bayi Lelaki | TAHNIAH ! Fouziah Gous selamat melahirkan bayi lelaki semalam (Khamis,26November2015) .. Berita ini telah disampaikan oleh suami Fouziah sendiri di Instagram dengan caption ...

My Utmost Gratitude to Allah swt ..Alhamdulillah ,Isteri saya @fouziahgous Sudah selamat melahirkan anak. Terima Kasih atas Doa yand di panjatkan. "Semoga anak ini menjadi anak yang soleh ... #syukurlah @zhafoujr @fouziahgous #zhafou #demc #gratitude. ❞

Tapi bila aku usha instagram tadi, ianya telah di-delete... tak tahu lah kalau insta aku problem pulak... heee ~ apapun... semoga baby dalam keadaan sihat... tak sabar nak tengok tau !

Quotes #58 - What The Prayer Can Do?

10:35 AM 0
Quotes #58 - What The Prayer Can Do?
tumblr mbek2h Fg3f1qby7vio1 1280
Kadangkala..
benda yang mendatangkan manfaat selalu buat kita leka kan?

#selfreminder

Salam Jumaat :)

November 26, 2015

Sinopsis : In The Heart Of The Sea [2015]

11:30 AM 6
Sinopsis : In The Heart Of The Sea [2015]
svds
SINOPSIS : IN THE HEART OF THE SEA | Filem ini berdasarkan satu peristiwa yang terjadi pada tahun 1820 tentang krew kapal pemburu ikan paus di Essex.. Mereka telah menghadapi serangan dari ikan paus raksasa.. Beberapa krew kapal maut akibat menjadi mangsa paus tersebut manakala yang lain terus berjuang untuk hidup... Pelbagai cara dilakukan mereka untuk menyelamatkan diri... 

Namun, peristiwa tahun 1820 ini adalah sukar dipercayai... Apakah yang terjadi pada tahun 1820 itu sebenarnya?? ▶▶▶ [WATCH] : Trailer "In the Heart of the Sea" ◀◀◀ wowwww !! berkobar2 perasaan hakakkk nak pujuk tuan suami tershintaaaa tu pi dating tengok ikan paus.... macam memanggil2 hakakkk ke panggung pulak...

yeahh ! Selamat Menonton ~

Sikap Buruk Achey Akhirnya Terbongkar !

11:00 AM 2
Sikap Buruk Achey Akhirnya Terbongkar !
Suriati Mohd Nor Isteri Harun Salim Bachik

Sikap Buruk Achey Akhirnya Terbongkar | Menjadi resam seorang retisss... bila nama dah naik ke persada seni, baru nak cipta nama, mulalah macam2 perkara tak best tentang mereka yang hinggap di media.

Terbaru, isteri kepada arwahyarham Harun Salim Bachik, Suriaty, mendedahkan perangai Achey yang sebenarnya.... katanya Achey langsung tidak mengambil tahu tentang mereka sekeluarga setelah pemergian arwah... tambahnya lagi, kenyataan Achey tentang penyerahan semula semua share perniagaan bersama arwah adalah diluar pengetahuannya.. Suriaty juga terkilan kerana dia dan anak-anaknya seolah2 dipinggirkan masyarakat....

Hurmmm... tak perlu berharap sangatlah... aku ni pun manusia terpinggir jugak, sampai malu nak harap belas ehsan orang.... entah.. bagi aku, kalau benda yang keluar dari media ni... bukan boleh percaya sangat, ye tak?? kang kita baca, kita percaya, sedangkan cerita tu tak betul.. berdosa pulak... dari tambah dosa... baik kita tengok ▶▶▶ KEBAIKAN NENEK KITA DULUKALA ◀◀◀ ni... mengimbau kembali zaman nenek kita yang tak pernah kenal erti susah...

Apapun, berpijaklah di kaki sendiri... dulu, nenek moyang kita selagi tak tutup lampu, selagi itulah berusaha :)

Google Idol | Kenali Siapa "Lucy Australopithecus, Si Gadis Purba"..

9:50 AM 2
Google Idol | Kenali Siapa "Lucy Australopithecus, Si Gadis Purba"..
1a

24 November 2015 baru2 ni, sesiapa yang bukak google bolehlah nampak doodle seperti yang diatas ni kan?? aku memang suka taip info segala mak nenek doodle from Google ni cuma itu hari tak sempat... penat letih macam ular sawa gara2 makan terlalu banyak kat Rawang... Sooooo
         back. to. basic.


Dikenali sebagai Lucy Australopithecus, ditemui pada 41 tahun  yang lalu, di Hadar, Lembah Awash, Depresi Afar, Eethiopia, oleh Donald Carl Johanson.. "LUCY" dalam bahasa Ethiopia bererti "dinqines" yang membawa maksud "Menakjubkan" dan nama ini digunakan terhadap fosil manusia purba.. 'Lucy' adalah koleksi fosil tulang yang terdiri dari golongan Australopithecus.. Australopithecus adalah seekor hominid. (boleh google).. haha... jangan tak tahu, mat salleh kata inilah asal nenek moyang kita.... weeeeeeeeeeeee

5 Fakta Tentang Lucy Australopithecus
  • (1) Dinamakan sempena tajuk lagu nyanyian The Beatles, 'Lucy in the Sky with Diamonds'.
  • Selepas penemuan itu, Donald Johanson selaku ahli paleontologi memainkan kaset The Beatles, ketika itu mereka sedang menyanyikan lagu "Lucy in the Sky with Diamonds" dan satu kumpulan telah memberi cadangan untuk menamakan rangka tersebut sebagai "Lucy".
  • (2) Lucy Berjalan Tegak
  • Salah satu perkara menarik tentang Lucy, ahli saintis mendapati dari lengkungan tulang belakang dan struktur lutut, dia menghabiskan masanya dengan berjalan menggunakan dua kaki saja.
  • (3) Tiada Siapa Tahu Bagaimana Dia Mati
  • (4) Lucy masih tinggal di Ethiopia, Tempat Dia Ditemui
  • Rangkanya tersembunyi dari orang ramai dengan cara meletakkan di Muzium yang dibina khas di Ethiopia Addis Ababa.
  • (5) Bertubuh Pendek
  • Australopithecus mungkin jenis berjalan tegak seperti manusia tetapi mereka lebih pendek dari manusia normal.
lucy
Sebelum timbulnya Google Doodle ni, aku dah melayan cerita Lucy 2014... memula aku ingat cerita seram... rupanya cerita tentang Lucy Australopithecus ni laa... genre adalah Sains Fiksyen... best jugak... boleh lahhh kalau korang nak layan tapi dia takdelah cerita pasal exactly mana datang si Lucy ni...

Moga bermanfaat ye... berpeluh hakakkk nak translate cerita pasal "nenek moyang" kita ni...

Giveaway Poskad Vintage (Bahasa Jerman) by Jindrisska

2:39 AM 4
Giveaway Poskad Vintage (Bahasa Jerman) by Jindrisska

(BACKLINK)
(CLICK BANNER untuk join)

Setiapkali +Siti Aisya Ibrahim  buat giveaway poskad, memang aku bercita2 nak menang sebab bagi aku, walaupun takde rezeki aku nak ke oversea sana, dapat poskad pun aku dah rasa mewah sangat... Lagipun aku memang minat vintage :) Soooooooo kali ni nak cuba nasib lagi... sebab tak pernah ber-rezeki lagi untuk menang... sobssss

Dak Aisya ni suruh orang bodek... so boleh lah dapat kalau bertuah... hakakkk tak pandai membodekkk... so hakakkk nak taip... kalau hakakkk kalah.... kau bagilah jugak hadiah tu kat hakakkk... kau kan comel... pandai masak.... pandai serba serbi... haaaa sekian part membodekkk...... bye2...

P.U.B.L.I.S.H !!

REVIEW FILEM - Jwanita - Gadis Psiko Yang Punya Jiwa...

12:50 AM 1
REVIEW FILEM - Jwanita - Gadis Psiko Yang Punya Jiwa...
12042664 726893784082855 802696748770690043 n
Niat nak tengok cerita Jwanita ni dah lama sejak kawan aku si Dura dok post & post pasal cerita ni.... tengok trailer pulak macam memanggil2 aku ke panggung tapi sayangnya tuan suami tersayang jenis malas nak layan cerita melayu kennnnnnnnnn.... maka, aku akur...

Nak langgan astro first kat rumah MIL ni macam malas lah pulak sebab kat sini depa layan citer omputeh je... so hajat hati balik rumah Rawang ler baru aku tengok, sebab aku ada geng... adik2 aku minat citer psiko, seram, ngeri macam aku jugak..... mihmih

PEmujaan
Sinopsis JWANITA | Jwanita (Maya Karin) mengalami tekanan perasaan dari kecil akibat kehilangan ibubapanya dalam kemalangan. Dia dan adiknya, Julaikha (Cristina Suzzanne), ditempatkan di rumah anak2 yatim.. Suatu hari, satu pasangan telah mengambil Julaikha sebagai anak angkat namun Jwanita tidak dibenarkan ikut sama akibat penyakitnya itu...

Satu malam, Jwanita melarikan diri dan ingin pergi ke rumah keluarga angkat Julaikha dan dia dikejar oleh seorang lelaki... Jwanita meminta pertolongan daripada seorang wanita tetapi malang nasib Jwanita apabila diculik oleh lelaki yang mengejarnya dan wanita tersebut  (Umie Aida) yang juga seorang bomoh.. Jwanita telah didera dari segi mental dan fizikal dari kecil sehingga dewasa, menyebabkan dirinya mengalami masalah mental.. Dia sempat membunuh kedua bomoh tersebut..

Setelah kejadian itu, Jwanita ditempatkan di hospital sakit jiwa dan bertemu dengan Doktor Farhan (Bront Palarae).. Hatinya berbunga dan dia berasa sayang pada Farhan namun konflik melanda apabila Farhan berkahwin dengan adiknya, Julaikha.. Oleh kerana kecewa, Jwanita menghilangkan diri..

Setelah beberapa tahun, Jwanita muncul semula dalam kehidupan Julaikha sekeluarga untuk membalas dendam....

4
Review Dari AKU :-
Bagi aku, karga Osman Ali ni perlu lebih digilap/polish sebab ada yang tak logik dalam cerita ni.... Namun cerita ni tetap menarik bagi aku sebab ada elemen seram & ngeri.. Cerita ni ala2 The Art Of Devil ... Watak Jwanita boleh memberi kesan kepada penonton yang emosional macam aku.

Mungkin watak Jwanita disangka sebagai seorang yang jahat walaupun sebenarnya dia adalah mangsa keadaan... di akhir cerita, penonton akan maki hamun si Farhan ni sebab dialah punca Jwanita menjadi semakin kejam...

Satu penghormatan tentang watak Jwanita yang gigih dan kuat dalam mengawal kehidupannya yang serba malang... Dia berdendam sehingga ke saat akhir dan betul2 mendapatkan apa yang dia mahu, cuma part dendam tu Encik Osman Ali tak gilap lebih lagi... (mungkin juga sebab ada hampir 30 babak terpaksa ditapis )...

Apapun, walaupun filem Jwanita ada masukkan elemen cinta sesikit.... tapi hakakkk wajar bagi 4 bintang sebab ceritanya tak menghampakan... bayangkan langgan kat AstroFirst... hakakkk maraton tengok cerita tu je .... 

sekian...

November 25, 2015

KUDRATMU SEORANG MAMA

10:41 PM 1
KUDRATMU SEORANG MAMA


Lamanya tak blogging gara2 bercuti ke Teratak Bonda... hahahaa... bonda saja kekdahnya... sama2 lah ye tak?? Teratak AyahandaBonda lahhh kisah dia....

Sabtu abah ambik aku dengan Is kat hospital... almaklumlah lesen tak penuh lagi... mengharap pada orang yang full lisence lah jawabnya... so lepas abah ambik kami bertapak kat rumah kaklong dulu... hajat nak ke rumah Wanchik terpaksa dikuburkan sebab ramai sangat orang... niat nak makan sedap pun tolak tepi, balik tu mama masak sardin dengan sup suhun je... jadilahhh...

2015 11 22 02 36 25 1

Esoknya hari Ahad mama cadang nak buat kerabu pucuk paku... tapi lauk lain bertandan menyinggah pulak...aku kalau balik Rawang memang terasa macam  anak raja, mama memang masak sedap2 punya.... nahh...! ada kerabu pucuk paku, kari ikan, daging masak kicap, tempe, acar ikan masin, dengan sambal belacan... fuhhh

---- Tapi aku hanya makan nasi dengan ikan kembung + kicap manis.. itu dah heaven.. yang lain aku ratah je ponnnnnnnnn.... kah ! (sebab aku memang tak suka makan lauk penuh dalam nasik)

2015 11 22 05 58 54 1
2015 11 22 06 52 29 1

Petang tu pulak mama prepare barang2 topping untuk pizza... well... ini request yang dah lama sangat aku idamkan, haritu je mama larat nak ikut kehendak aku.... sementelah pulak sekarang ni mama memang hyper dalam bidang roti meroti ni kannnnnn.... Sooooo --- mama bikin 3 dulang pizza... makan kau sampai lebam...

Topping ape?? Dalam tu ada cheesy sausage, nenas, cendawan, bawang holland, lada benggala & ayam... sekian..

2015 11 23 12 15 21 2

Isnin tu pulak... subuh2 aku dah terbau something... ingatkan mama bikin apa... rupanya ayam masak merah.... aku tanya mama nak makan dengan apa?? dia boleh suruh aku teka2 pulak... aku ingatkan dengan nasi minyak.... rupanya nasi tomato.... nampak je nasi tomato tengah joget2 dalam periuk, aku terus peluk mama...

TERIMA KASIH MAMA ! I LOVE YOUUUUU SOOO MUCH !
kemain happy tau ! sebab aku dah lama mengidam nasi tomato --

... lepas masak mama shoot pergi office pulak, buat kerja.... haihhh kuatnya kudratmu mama~

cats
2015 11 23 10 12 55 1

Balik dari office, takde rehat tau.... terus masuk dapur, ready barang nak bikin pavlova pulak... aku tolong potong buah, sambil potong masuk mulut kekdahnya... hahahhaa..... buat pavlova ni memang perlu kesabaran tinggi kan.... first time ni mama buat pavlova, itupun kehendak tekak aku jugak.... alhamdulillah... kali pertama dan menjadi, seronok tengok mama happy bila aku dengan lia repeat makan pavlova tu....

... Lepas buat pavlova, buat roti pulak... aku yang penat tengok mama tau.... memang laaa kami dua beradik perempuan tolong... tapi bahan acuan bagai, mama yang bikin.... dah macam bakeri dah rumah aritu... membakar je kejeeee.... tapi... habis di perut kami, jugekkkkk....

534311 2856494471759 1805414119 n

Kudratmu mama..
berbekalkan satu buah pinggang, 
kau lali dengan penat...
kau betah dengan sarat...

Betapa agungnya,
kasih sayang maha suci...
dari insan sepertimu, mama...

Moga syurga tempatmu...
moga cahaya Azza Wajalla melindungi panasmu...

Terima kasih,
MAMA !

#akuSAYANGmama
25Disember2015/1035pm

November 23, 2015

GEGAR VAGANZA 2 | TEMA - "ROCK DANGDUT" - 7 SENARAI LAGU YANG BAKAL DINYANYIKAN DI KONSERT KE-7

10:06 AM 2
GEGAR VAGANZA 2 | TEMA - "ROCK DANGDUT" - 7 SENARAI LAGU YANG BAKAL DINYANYIKAN DI KONSERT KE-7


Sangkaan aku pulak yang meleset bila bro Nizam Laksamana tersingkir namun perjuangan harus diteruskan.. Minggu depan, 7 lagi artis akan bertanding dengan teman "Rock Dangdut"...

Senarai lagu yang akan di-nyanyikan :-
  • Siti Nordiana - Secangkir Madu Merah (Amelina ft. Sheeda)
  • Farahdhiya - Enter Sandman (Metallica)
  • Ezad Lazim - Nakal (Gigi)
  • Nassier Wahab - Camelia 2 (Ebiet G.Ade)
  • Haiza - Kopi Dangdut (Inul Darasista)
  • Acong Sweetchild - Hilang Naluri (Once)
  • Azian Sapuan Mazwan - Ini Rindu (Farid Hardja ft. Lucky Resha)
Siapa pulak yang akan tersingkir minggu hadapan?? Adakah mereka akan buat yang terbaik?? Meh laa sama2 nantikan.... see youuuu...

GEGAR VAGANZA 2 - ARTIS YANG TERSINGKIR MINGGU KE-6

9:51 AM 1
GEGAR VAGANZA 2 - ARTIS YANG TERSINGKIR MINGGU KE-6


Akhirnya Nizam Laksamana pulak mengikuti nasib rakan2nya... mungkin kerana komen PakNgah yang menyebabkannya terkeluar... PakNgah cakap suara Nizam biasa2 aje... hmmm aku terpaksa bersetuju...

Nizam membawakan lagu Rindu-Serindu Rindunya nyanyian kumpulan Spoon, namun tidak dapat memikat hati juri... entah, bagi aku bro Nizam takde kelainan... setiap persembahannya statik aje... penonton jadi boring...

Apa yang menyedihkan... Nizam bertanding kerana ingin pergi ke Makkah... namun apa yang menggembirakan... Dato' Vida sanggup sponsor Nizam ke Makkah... alhamdulillah !!

Apapun, all the best bro Nizam !

November 21, 2015

Boleh Je Nak Tumbuk Anak Orang Suka Hati ~

10:51 AM 2
Boleh Je Nak Tumbuk Anak Orang Suka Hati ~
Azma Aizal
BOLEH JE NAK TUMBUK ANAK ORANG SUKA HATI | Seorang pengarah berbakat, Azma Aizal Yusoof telah memukul Ika Nabella... perghhh sesuka je pukul anak orang... alasannya teknik dan pendekatan supaya Ika lebih mendalami watak.. so takde laa kayu sangat lakonan kan?

Sebelum ni pun Azma pernah pukul pelakon2 lain tetapi mereka hanya mendiamkan diri so bagi Azma pendekatan dan teknik yang digunakannya berkesan.... selain tu jugak Azma mengakui yang dia menghidap penyakit mental atau lebih dikenali Bipolar Disorder... hmm bahaya jugak kalau melibatkan mental ni kannnnnnnnnn....
Baahubali writer to direct Rajinikanth
Ntah arr... kekadang bila pelapis2 baru ni berlakon... takde arr aku rasa eksaited nak tengok walaupun belakang tabir depa kena sepak terajang pun demi mewujudkan sesebuah watak... aku dengan husband lagi suka layan cerita tamil especially lakonan Rajinikanth sebab  ▶▶ Aksi-Aksi Inilah Yang Menyebabkan Cerita Tamil Jadi BEST GILERRR !! ◀◀ walaupun over, tetap tersingkap pengajaran disebaliknya... hilang stress tau tengok cerita tamil ni...

Apapun, kalau hajat nak jadi pelakon tu... make sure lah berbakat... bukan overrr depan kamera tapi langsung tak berseni... ehh harini hari Sabtu... layan hindustan , jom?

Cheers.

RESEPI : Bebola Kentang Berkeju

10:49 AM 2
RESEPI : Bebola Kentang Berkeju
341580cacbbfda0402d965693789e8e3
Resepi simple lagi di hari Sabtu... emm lepas ni hakakkk nak bercuti ke Teratak Bonda dalam beberapa hari... turunlah viewer nanti... sobss... relakan je laa... nak buat macam mana... dah sampai seru nak balik... haha...

RESEPI CHEESE BALL KENTANG
Bahan-bahan :-
  • 1 cawan kentang lenyek
  • 1 sudu teh serbuk bawang putih
  • 1 tangkai daun bawang - dicincang
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 3 sudu besar serbuk roti
  • Mozarella cheese (potong dadu, agak2 muat untuk satu ketul bebola)
Cara-caranya :-
  • Kentang lenyek dicampurkan dengan garam, serbuk bawang putih, tepung jagung & daun bawang cincang.
  • Bulatkan kecik2 lepastu leperkan di tengah dan masukkan satu ketul cheese, bulatkan semula.
  • Celupkan dalam telur dan kemudian dalam serbuk roti.
  • Goreng hingga kekuningan. Siap.
Ok, silakan makan... kbai ~

Trend Berbahasa Sampah !

9:53 AM 3
Trend Berbahasa Sampah !
landscape 1441924989 gettyimages 158313493
ehh... comotnyeeee awak??

TREND BERBAHASA SAMPAH | Kalau kanak2 yang masih kecil bolehlah faham kenapa depa annoying... cakap pelat... lidah lembut lagi... ni kalau lidah dah boleh dijadikan lesung tumbuk sambal belacan, tak perlulah nak cakap pelatttt sangattt....

--- awuck tgal manew?? awuck buwat apewww tewww?? hurmm... adik2... penat tau mak pak ampa hantar ampa pi sekolah supaya dapat didikan sewajarnya... pepenat cikgu kasi homework suruh tulis kat buku betul2.... lastly ampa jadi orang hutan jugak kekdahnya....

Bukan cakap pelat je... malah ▶▶▶ Inilah Bahasa Sampah Yang Budak-Budak Suka Guna Zaman Sekarang ◀◀◀ serius boleh buat hakakkkk punya darah naik paras kena stroke... pening kepala hakakkk bila terjumpa ayat2 ni.... sampai dah tahap nak termuntah....

Macam manalah depa boleh senang hati rosakkan bahasa ibunda sendiri... demmm... moral of the story, hargailah setiap titik peluh mak pak ampa untuk bayaq yuran supaya anak2 dapat ilmu bermanfaat... bukan ampa pulak jadi macam orang utan tak pi sekolah.... cer lah jadi manusia yang siuman skettt...

kbai.