Menerima Kehidupan Tanpa Anak - Tunsha Ayunie Punya Belog

October 08, 2015

Menerima Kehidupan Tanpa Anak


Source by Google.


Kehidupan rumahtangga pasti akan lebih terang andai dikurniakan cahayamata... Tetapi tak semua bernasib baik dan dikurniakan rezeki dan amanah Allah swt yang amat indah ni... termasuk aku... Sometimes kita akan down bila tengok orang lain dukung baby.... atau parent kita main2 dengan anak orang lain... perasaan tu.... We can't describes at all... ehhh terminah salleh plak..

Banyak sebab kenapa kita tidak dikurniakan anak... mungkin antaranya tiada persetujuan pasangan, masalah kesihatan.. tak bersedia...  dan macam2 lagi... Apapun alasannya, korang kena get a life and live happily !... 

--- em... but how ?



MELUAHKAN PERASAAN - Tampilkan emosi korang... nak jerit ke... nangis ke... nak gelak macam orang gila ke hape... silakan... apa2 je ekspresi yang korang nak tunjuk supaya orang tahu bahawa korang memang emosi part2 anak ni.... nak menulis pun also can...... Sometime we have to expose our feeling, dude !

MENGHADAPI REALITI - Maksudnya? Kena move forward. As me , aku tahu aku susah nak mengandung sebab aku sakit... so aku terima keadaan ni... realitinya memanglah pahit kan tapi takkan nak hidup dalam pekung je... wake-up dan jangan hari2 nak sedih !
  • Daripada fikir kebelakang, fikir apa yang korang boleh buat in future if korang takde anak... Like, kumpul duit untuk travel or else... anak angkat, mebbe?
  • Elakkan dari melihat barang2 yang buat korang terasa nak ada baby... Kalau ada barang2 baby yang korang dah terbeli, simpan ! Jangan tengok langsung. 


MENJAGA KESIHATAN - Jangan hidup dalam kemurungan sentiasa... Ambil makanan sihat... ini pun ikhtiar jugak... kalau korang seorang smoker, maka amik alternatif untuk stop.. 

MENDAPATKAN SOKONGAN EMOSI - Banyak tempat yang korang boleh dapatkan sokongan atau moral support ni..  contohnya...

  • Kaunseling - Mencari ahli terapi yang buat korang selesa untuk berborak dengan mereka.
  • Kumpulan Sokongan - Sukarelawan atau orang yang senasib dengan korang.
  • Pertubuhan Agama - Tak kisahlah apapun agama mereka, korang masih boleh mendapatkan sokongan.. kemanusiaan tidak mengenal apapun agamanya :)
  • Keluarga dan rakan-rakan - Apa gunanya keluarga dan rakan kalau tak mampu bagi sokongan kan... time ni laa korang boleh sharing perasaan korang.. 



LUANGKAN MASA DENGAN DIRI SENDIRI - Ataupun, dah tentulah dengan suami kan... Apa gunanya suami disisi?? Masa ni kalau korang nak manja macam baby pun boleh dengan suami... Ambik hati dia seadanya.. Tiada anak bukan faktor untuk korang tidak bahagia... 

-
-
-
-

Berharap sangat supaya perkongsian ini bermanfaat... untuk aku dan korang yang senasib dengan aku jugak.... aku pun dah lama tak down pasal baby ni... aku pulak yang jadi baby2 dengan Is... hahaha... 

11 comments:

  1. Tips yang terbaik. Terima dan redha akan ketentuan Allah. InshaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... dah redha malah lebih bahagia :)

      Delete
  2. ko memang tabah dear ..aku doakan ko cepat dapat donor dan semoga segala2nya berjalan lancar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thx eima... kau selalu rajin kat sini kan... cayang kau !

      Delete
  3. Tips tu bagus Sha, jangan sedih-sedih. Kalau ada rezeki ambillah anak angkat yg mak ayahnya org susah buat penyejuk mata. Insya'Allah, hidup kita akan diberkati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Kak Ziera... memang itu cadangnya, insyaAllah... tapi lambat lagi dalam keadaan kami yang tidak mengizinkan.... Dah tak sedih dah... Sha baru 3 tahun, sedangkan ada yang berpuluh tahun tidak dikurniakan anak...

      Delete
  4. ada hikmah semuanya.. =) janji bahagia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhhhh I live my life for the foodddd.... *tetibe*

      Delete
  5. Hope adik tabah menghadapi ketentuan...ada hikmah...moga adik dan Is bahagia

    ReplyDelete
    Replies
    1. I will and thanks Kak Amanda.... amin... insyaAllah...

      Delete
  6. betul..jangan di kenang jangan difikir...Bergembira lah dengan apa yang ada sekarang.kena fikir ada orang lagi kesian..dah la laki tak de ,anak pun tak de..sekurang2 ya kita ada laki..boleh bergelak ketawa..tak de anak,laki manja kan kita je..untung apa..hhahahah

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.