Menangani Masalah Kesakitan Ketika Haid - [PART 2] - Tunsha Ayunie Punya Belog

October 27, 2015

Menangani Masalah Kesakitan Ketika Haid - [PART 2]

Sambungan dari entri Menangani Masalah Kesakitan Ketika Haid - [PART 1] , maka nak sambung [Part 2] pulak laaa kekdahnya kan... mata dah tersengguk2 ni gara2 tak tido... nasib laaa... siapa suruh tak tido kan....??


MERAWAT KESAKITAN DI RUMAH

  • Menggunakan Haba - Gunakan botol biasa atau bag air untuk mengisi air panas dan tekapkan di belakang abdomen atau sekitar rahim atau atas perut laaa senang cerita... orang tua cakap tuam laa... kesakitan akan berkurangan.




  • Mandi Air Panas - Mandi menggunakan air panas sangat bagus ketika korang mengalami  period pain ni... ianya bertindak melegakan sengugut jugak... sekurangnya boleh mengurangkan kekejangan yang korang alami... 





  • Membuat Senaman Ringan - ok ini skip, tapi kalau korang nak buat pun ok gak.. haha ! sebab aku part senaman ni paling malasssssssss....zzzzz...lalallalalalala

  • Buang Air Seberapa Kerap Yang Perlu - Bila haid, korang disyorkan minum air suam yang banyak... maka korang buang air pun banyak jugak laa kan... kalau rasa nak buang air tu just do it ! Jangan tahan2... sebab kalau tahan, kesakitan korang akan lebih sakit...

Hakakkk tak boleh nak mengeluarkan urine maka tak rasa laaa macam mana... rasa tak bersih je... tapi nak buat macam mana kan?? agak2 bermanfaat tak perkongsian basi ni?? hahaha.. ok tamatlah sessi ke-2... nanti rajin kita buat sessi ke-3 pulak ye !! kbai ~

4 comments:

  1. tak penah senggugut ... tp kesian tengok wanita lain yg alaminya

    ReplyDelete
  2. kesian tgk org senggugut ,nampak perit je . #blogwalking

    ReplyDelete
  3. kesian tgk yg senggugut teruk .btw #blogwalking here

    ReplyDelete
  4. akak tak penah kena teruk
    tapi jiran akak penah meraung cam histeria
    sakit sangat katanya...kesian dia

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.