Menangani Masalah Keluarga Dengan Positif - Monolog Aku Cuma Di Kiri

October 19, 2015

Menangani Masalah Keluarga Dengan Positif


Assalamualaikum wbt... acapkali aku dengan keluarga berselisihan faham... mungkin aku ni seorang yang susah dilentur kot... hahaha.... tapi setiapkali berselisihan, kami akan buat family meeting... then masing2 cakap apa yang tak puas hati semua... in the end... berpelukan... bermaafan dan terjadilah tragedi tangkap leleh ala2 cerita Rashid Sibir lakonan Wan Maimunah... hahaha
.
.
.
Oklah... skip mukadimah yang mengarut sangat tu... tapi point of topic tu betul... salah satu menangani masalah keluarga adalah dengan berbincang... bukan bermusuhan sesama sendiri... tak baik kan?? Kecuali jenis tak boleh nak bawak berbincang tu... hakakkk memanglah tak boleh tolong....



CARI PUNCA MASALAH - Bukan ikut point korang je, tapi point orang lain jugak... Faham tak?? Mungkin korang rasa orang lain yang bermasalah, tapi korang kena tanya orang lain jugak, siapakah yang bermasalah... Haaaa gitu.....

CARI JALAN PENYELESAIAN YANG TERBAIK - In fact ini yang terbaik bila korang dah tahu apa masalah yang membelenggu keluarga korang.



TULIS & SENARAIKAN SEMUA JALAN PENYELESAIAN - Fikirkan mana paling terbaik dari sudut yang positif... Jumpa face to face ke... family meeting ke... on behalf ke atau apa2 lah... terserah.. tapi jangan fikir ikut emosi... bila kita emosi, hakakkkk berani habaq kat ampa... masalah takkan selesai...

JANGAN SEKALI-KALI FIKIR NEGATIF - Macam aku, memang susah nak lentur sikap negatif yang ada pada diri ni... suka sangat fikir negatif pada orang lain... its not good for ur life you know... Ianya seakan parasit jahat yang membelenggu jiwa supaya tidak happy... YES ! Orang yang negatif ni jiwanya kosong.... so... JANGAN !

.
.
.
.
Sebenarnya... korang boleh mengingati antara satu sama lain bahawa setiap anggota keluarga perlu menanamkan sikap kasih sayang... Darah yang mengalir tu takkan terpisah tau.... Keluarga aku mengamalkan sikap WE UNITE TOGETHER... alhamdulillah aku adik beradik tak pernah bergaduh sebab selalu cakap kami ada POWER of SIBLINGS.... hahhaa.. 

Perpaduan tu adalah aset penting dalam ikatan keluarga... Kalau ada perpaduan... masalah boleh settle petik jari je...


Emosi memainkan peranan.. Jangan terlalu beremosi.. andai terjadi pergaduhan dalam keluarga sebelum ini, jadikan ianya pengalaman supaya korang boleh handle jika terjadi perkara yang sama... Jangan jadi macam aku... asyik ikut kepala je.. But I learn from my mistakes... Dah besar pun... penat nak berselisih faham sentiasa... Life tak syiokkk...
.
.
.
.
Ok korang... semoga perkongsian aku ni bermanfaat di pagi Isnin ni... semangat pulak taip entri panjang berjela... Do read, do comment ya....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.