Diari Aku Dialisis : Bila Tulang Semakin Rapuh... Kesakitan Semakin Terasa... - Monolog Aku Cuma Di Kiri

October 16, 2015

Diari Aku Dialisis : Bila Tulang Semakin Rapuh... Kesakitan Semakin Terasa...

Assalamualaikum wbt,

Semakin hari bukan semakin baik malah makin teruk kesakitan yang aku alami.. Aku asyik cakap aku weak je dekat Is.... Sampai satu hari aku lepak dengan dia kat padang, dimarahnya aku kaw2... perghhh.... sentap hakakkk.... mau tak marah??

--- asyik ulang -- Weak, Weak, Weak...

Dia seorang suami, takkan dia nak ikut aku down jugak.... so dia marah dengan harapan aku lebih kuat... dia sentiasa jadikan diri dia sebagai contoh.... Dia yang OKU tulang patah, jalan tak macam orang lain pun ada semangat hidup... kenapa aku tak boleh??



Doktor cadangkan aku menjalani pembedahan tyroidectomy.. Sejenis pembedahan untuk mengeluarkan sejenis hormon jahat dipanggil phosphate (fosfat) yang terkumpul didalam badan.. ini apa yang aku difahamkanlah...

Sebab fosfat dalam badan aku membiak terlalu banyak, dia memakan tulang aku slow2 dan tulang aku mereput... akibatnya... badan aku jadi sakit dan jalan seakan pesakit osteoporosis... Azabnya Tuhan yang tahu... especially bila bangun tido... Allahu...

Mulanya aku rasa nak menolak je pembedahan tu sebab kemain remeh lagi... kena check itu dan ini dulu... bukan terus boleh operate.... dah operate pulak kena menghadapi azab kesakitan yang nyata selama sebulan.... makan tak boleh sebarangan... kena makan bubur je... aduh.. kurus balik laaa aku :(

Tapi---tapi---tapi---- kalau aku tak buat operation tu, aku menanggung azab seumur hidup,,, Kalau aku buat, diberi jaminan badan aku tak sakit lagi... hmm... patut ke aku buat?? haha...


                          ok.soalan.bodoh.

Aku masih berfikir2... bukan takut operation, tapi takut menghadapi sakit since bila aku sakit je kemain aku mengamuk dengan semua orang sekeliling.... sampai Is pun kena, nasib baik dia faham and aku acapkali minta maaf dengan dia... aku tak sengaja....

6 comments:

  1. semoga dengan buat operation, sakit mungkin berkurangan. Bertabahlah..

    ReplyDelete
  2. Iatikharah dik...bincang ngan suami macam mana..bincang ngan family gak...akak doakan yang terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak amanda... memang kami dalam perbincangan :)

      Delete
  3. pilihlah yang terbaik yang awak rasa memang baik untuk awak.. Akak doakan Allah permudahkan segalanya. Insya Allah.. semuanya akan jadi baik dengan Izin Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen... insyaAllah kak Suria... terima kasih sangat2 kak :)

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.