September 05, 2015

Sakit Kronik Tak Semestinya Pendek Umur

Lokasi - Bilik Tidur
Emosi - FOC , kekadang leka.

Assalamualaikum wbt, dan hai ! PAGI SABTU ~

As day by day aku memang langsung tak mampu tidur.. lately aku berfikir terlalu banyak... mostly pasal keluarga aku... ada satu perasaan yang tak best muncul dalam hati tapi aku tak dapat nak luah pada sesiapapun termasuk Is...


                      biar.aku.simpan.sendiri.


Dah malas aku nak luah pada sesiapa atau apapun... mengadu pada Tuhan.. aku tetap rasa kosong... Ya, mungkin iman aku sekuman cuma... Mana nak rasa kehadiran Tuhan... nak mengadu pada orang... aku tetap tiada kepuasan... nak mengadu pada blog?FB?Insta? etc...?? Dah sudah... aku dah janji dengan mama, supaya tak meroyan pada dooonia... so... 

------------ PENDAM IS BETTER --------------------------
-
-
-

Kisahnya aku teringat momokkan semua orang tentang penyakit kronik... tak kisahlah... kanser.. hiv... ataupun kegagalan buah pinggang... kami pesakit senantiada dimomokkan dengan kematian...

10322804 963863640305578 3997279068827431932 n


Sedangkan kami pejuang...
Berapa ramai yang ada sijil kehidupan paling berharga macam ni?? Semuanya akan merasa memegang sijil ini bila tua menjemput diri... Tapi yang paling membanggakan... Tuhan anugerahkan sijil ini pada aku seawal aku umur 4 tahun...
  • Mampukah kuat semangat bila kau tak boleh kencing?
  • Tak boleh minum air banyak?
  • Risiko tulang reput anytime?
Aku tak rasa ramai yang mampu bayangkan kesakitan itu even ada yang ejek aku.... Alahhhh sakit buah pinggang JEEEEEEEEEEEEEE..... bukan serius sangat....

----- Kalaulah aku boleh swap kejap keadaan aku pada yang mengejek tu... nescaya dia tarik balik apa yang dia kata... HAHA !

Siapa yang lemah semangat pasal sakit kronik, atau dimomokkan doktor dengan ajal maut anda... Sematkan pada diri... ajal kau di Loh Mahfuz, bukan di mulut doktor... Anggaran doktor tak pernah tepat... buktinya.. AKU !

Berapa tahun makan sumpah...
----------- Kau akan MATI-------------

... Tapi alhamdulillah... aku masih hidup sampai sekarang.... Aku taknak MATI.... Taknak MATI dalam keadaan aku tidak mengumpul ilmu & amalan.... 

Nahhh... aku nak merasa apa itu remaja... apa itu kehidupan demi Tuhan... aku taknak mati sia2 tau... terima kasih sudi baca :)

2 comments:

  1. hidup di dunia tak kekal. yang kekal ialah akhirat. lagi manis kalau kita berusaha untuk akhirat di dunia ni kan. :)

    tq beri peringatan tentang hidup :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau cari dunia, maka dunia kita dapat... Kalau cari akhirat.. maka akhirat kita dapat... Tapi Allah suruh cari keduanya.. sebab kalau kita tahu tentang dunia... kita lebih menghargai hari akhirat :)

      Sharing is caring dear :)

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.