Resepi - Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Lagi Gojesss - Monolog Aku Cuma Di Kiri

September 30, 2015

Resepi - Ayam Masak Lemak Cili Api Yang Sedap Lagi Gojesss

417734 3900222284302 920566231 n

Alkisahnya nak guna gambar Google tapi sebab rasa not fair pulak kan sebab ni kan lauk feveret aku, maka aku pun gunalah gambar sendiri... kualiti gambar memang yang2 yok sikit sebab ni gambar lama.... emm... Masak lemak cili api ni sinonim dengan oghang nogoei ni...?? Tapi sesungguhnya darah oghang nogoei tak pernah mengalir dalam tubuh aku... Cuma... adik aku si Adib tu berjodoh pulak dengan orang Negeri Sembilan ni haaaa....

Ini resepi paling senang sangat ! Aku teringat asal muka aku je, kakak sedara aku mesti mintak aku masakkan ... dia kata aku masak sedap.... memang lah sedap... aku ngelat guna Pasti Sedap Knorr... huahua...

RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI API
Bahan-bahan :-
  • Ayam - ikut suka banyak mana
  • Segenggam ke dua genggam cili api kampung(ikutlah pedas mana)
  • 1 ibu jari kunyit hidup
  • 1-2 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 batang serai - ketuk
  • Santan pekat & cair
  • Garam
  • Pasti Sedap / Kiub ayam Knorr - Taknak pun takpe

Cara-caranya :-
  • Tumbuk atau kisah cili padi dan kunyit.. Letak ayam dalam periuk @ kuali, letak bahan tumbuk tadi.. Api sesedang je, masak ayam dengan bahan tumbuk tadi hingga ayam kering... Campak bawang putih ketuk tadi dengan serai.. Jangan masuk air ke santan dulu ye... 
  • Ok.. bila ayam dah start kering, masukkan santan pekat dan cair... Main2 santan tu supaya tak pecah minyak... then masukkan segala mak nenek perasa yang korang nak..


Optional - Boleh letak kentang masa masak ayam dengan bahan tumbuk tu... Nak letak rebung boleh... belimbing buluh ke.. terserah ~

-
-
-
-
-
-

#jangancakaphakaktakpayung

Hahahaha... gila senang kan?? oh ye, aku suka makan lauk ni dengan bendi/kangkung goreng belacan... kalau nazak sangat aku suka goreng kacang panjang + lobak merah, sama jugak laa kekdahnya, goreng belacan !

Try lee... dulu aku gemuk sebab makan lauk ni.. sekarang aku kurus sebab dah lama tak masak, mak mertua aku concur dapur..  hisk ~

4 comments:

  1. lama tak makan ni.. terasa lapar pulak

    ReplyDelete
  2. Wow, saya tak pernah makan ayam masak lemak cili api. Nak cubalah nanti. Mesti enak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap... enak... marveles.... tak tahu nak kata lah dik Vander... memang pedepowwww !! Sedappp

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.