KALAU ADA ANAK... MOHON AJAR MORAL & SIVIK !

Jujur je laa aku terkilan dengan bebudak... sampai mood aku & diri aku yang suka budak2 tu bertukar jadi benci... Aku tahu laaa Is dengan aku ni memang spesis alien... Is pinggang patah, aku pulak tangan ber-bumper sana-sini...

Aku keluar dengan Is je ada yang pandang... pandang... dan terus pandang... aku cuba positif walaupun tak tahu positifnya tu arah mana.....

B612 2015 09 01 07 34 22
Selingan supaya korang menyampah ~~~

Tadi aku teman Is pergi petrolpump nak punggah duit... then datang satu kereta parking... kete Is ni takde aircond so aku bukak tingkap laa... then anak kepada empunya kereta tu dok usha2 aku... lepas usha... lagi dan lagi.... 

Kau faham tak perasaan kau tengah tahan panas, then orang dok usha2 kau??

although a kid?

Then dia cakap.... "Mama..mama... tengok tangan budak dalam kereta tu..."

BUDAKKKKK dia panggil aku?? emmm aku nak marah... fikir budak.... So far ramai bebudak bikin aku annoying dengan cara depa pandang tangan aku.... hmm instead part dia panggil budak aku tak kisah sangat  yelah aku kan kecik macam kekanak...

Satu kes pulak masa aku makan kat kedai mamak tempoh hari... Dia bisik kat makcik dia... sambil pepandang aku... lastly gelak2... apa hina sangat kepe tangan bonggol aku ni?? Aku kekadang ringan sangat tangan nak pelempang anak2 yang agak kurang ajar jugak laaa bagi aku...

---- Anak buah aku Arissa yang baru 3-4 tahun pun pandai bertanya :-

"..Bonda... kenapa tangan bonda macam ni?? "

Kalaulah aku ada anak.... aku akan ajar anak aku hormat orang yang berlainan fizikal dari dia... Supaya dia hormat dan tahu orang akan terasa kalau dia pandang2 bisik2 cenggitu... Aku sedih tau... especially bila kena gelak.... macam mana lah Is boleh menanggung kekurangan dia tu selama berpuluh tahun....... Itu sebab jugak laa kot Allah temukan aku dengan Is... supaya aku kuat semangat , tahan caci maki orang ~~~ ahhhh pfttttttttttt ~
KALAU ADA ANAK... MOHON AJAR MORAL & SIVIK ! KALAU ADA ANAK... MOHON AJAR MORAL & SIVIK ! Reviewed by Tunsha Ayunie on September 17, 2015 Rating: 5

8 comments

  1. Hmmmm...tak tahu nak kata apa. Kadangkala kita lebih senang mengajar anak menjadi kurang ajar dari mendengar ajar... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak buat macam mana kakcik... adakala didikan tu kena dari dalam perut lagi :)

      Delete
  2. Lumrah manusia mmg cmtu... Bersabar Dan bertabahlah dik...

    ReplyDelete
  3. hmmm .... tabah ye dear ...

    situasi 1st tu .... aku rasa ko ni terlalu comey la .... sbb tu budak tu tak leh nk bajet tu ....

    kadang tu sikap parent tu sendri yang buat anak jd cam tu .. klu parent pun suka menghina danpandang serong terhadap org lain ...anak belajar dr ibu bapa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab pasal parent laaa aku marah... dah dua kali lima parent depa cenggitu... budak ni depa ikutkan je....

      aku comey? hahhahaa mebbe sebab aku kecik katek bonsai kot...

      Delete
  4. setuju part budak skrg mmg rmai yg kurang manners. tp kan.. for me la.. kdg2 makpak da aja, tp ntah, xlekat gamak nye. hahahahhaa

    tp kite take note la pasal buat mase ni belom ade anak g. insyaallah da kuar sok, akan kudidik nilai2 murni gitewwww =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2.... bila tengok bebudak kurang manner ni... rasa satgi kalau ada anak, nak ajar manner... kalau degil... kuikat dipohon mangga berkerengga... kehkehkeh

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.