THE MANHATTAN FISH MARKET (OUTLET AMPANG POINT)


Akhirnya plan nak buat food review dan hadirkan diri kat The Manhattan Fish Market (TMFM) area Ampang Point berjalan dengan lancar.. Area Ampang Point ni baru lagi bukak... Punyalah lama plan dengan Tiffany, pegawai yang bertanggungjawab menjemput aku untuk makan free... ehh...ehh...

So, kami deal hari Rabu, pukul 3 petang.. Aku terlambat sikit sebab Is tak berani nak drive kereta jejauh lagi.. baru lesen L pun... then.. kami naik teksi..  emm.. Sampai je kat Ampang Point aku terus gerak ke TMFM dan terus call Tiffany... masa deal kemain aku guna English Language, tapi masa call.. aku cakap Bahasa Melayu... my English very failed.. huh ~

After that Tiffany kenalkan aku dengan Kak Sabrina, rakan sekerja beliau.. So aku takde la kekok sangat nak bercakap Melayu... Kami diperkenalkan dengan makanan-makanan dan cara mereka served makanan tersebut...

whole

Ini adalah ruang depan The Manhattan Fish Market  - Ampang Point..
Maaf gambar tak berapa cantik... aku guna henpon aje !


Bila makan kat TMFH, korang boleh pilih cara hidangan sama-ada :-
  • Flamed (Bakar menggunakan api depan mata)
  • Grilled (Panggang)
  • Baked (Bakar)
  • Poached (Rebus)
  • Fried (Goreng)
Awali kami dihidangkan dengan  Cooler Drink.. Minuman ni adalah dari air teh yang di-blend dengan buah-buahan dan memberikan satu perasaan yang best... Lelagi kalau haus !

5
Aku punya on left - 
Sunset by the bay - RM 9.90 (+GST/-RM 10.49)

Is punya on right - 
Passionate Peach - RM 9.90 (+GST/-RM 10.49)

Peringatan : -
Makesure korang minum time sejuk ye...
Kalau ais cair, dah tak terasa nikmat air tersebut...

-------------------------------------------

Oh ye... TMFM ada buat promosi combo tau.. so korang boleh la save sikit.. Combo ni terbahagi kepada Scrumptious Solo (untuk seorang), Dazzling Duos (untuk dua orang) dan Most Wonderful Group (untuk 4 orang) ..

1

2

3

-
-
-

Boleh jugak kalau korang nak add-on..
In case laaa korang jenis tak cukup makan... haha !

4


Maaf iklan yang melampau... haha ! Back.to.the.basic ... Aku masa tengok menu tu memang rasa bercahaya mata bila tengok gambar Manhattan Flaming Seafood Platter.. Tiffany dengan Kak Sabrina cakap... menu ni adalah legend dekat TMFM... ok aku setuju... Baca review lain pun memang set inilah yang diambil...


6

Manhattan Flaming Seafood Platter | Set ini dihidangkan dengan ikan dori, udang, tiram, sotong, kentang dan garlic rice... Salah satu keistimewaan untuk hidangan ni... ada ABANG API tau.... 

8

Inilah ABANG API yang membakar menu tersebut... nama beliau Syafiq... dia jugak yang serve kami haritu... Aku suka cara dia... lemah lembut.... ahh terujanya bila dapat pelayan yang humble gilosss cenggini... Berbalik kepada cerita.. lepas menu kami itu di-flame-kan ... aromanya naik dan buat kami tak sabar nak makan..

Makanlah dengan sungguh2... kalau boleh makan time panas sebab kalau sejuk korang dah tak enjoy lagi nak makan... Masa makan ni Tiffany dengan Kak Sabrina depan mata kami... so kami makan dengan penuh segan silu... hahahah but we've enjoyed the food laa.. cuma cara makan LEBIH SOPAN.... haks ~

Manhattan Flaming Seafood Platter - RM 57.90 (+GST/-RM 61.31)


9

Ini pulak namanya Fishy Chicky Bang Bang... Antara menu baru dekat TMFM.. Menu ini adalah combination antara ayam dan ikan.. Tengahnya ada cheddar cheese..  Pun di-suggest makan panas-panas... Sebab kalau sejuk dah tak umphhhhh.... lagipun menu ni berchesseyyyy... Cheese mana sedap makan sejuk2... kan kan kan??

Komen aku? Aku suka.. sedap... salad tu dia bagi untuk potong muak sebab ada rasa sitrus sikit kat salah tu... so aku boleh terima... cuma Is dia kata tak kena dengan tekak dia... I don't know... tekak memasing kan... must try k?

Fishy Chicky Bang Bang - RM20.90 (+GST/- RM22.15)

7

Lepas tu kami makan salad.. Nama salad ini Summer Shroom.. Rasa yang sangat freshy dan aku rasa ramai perempuan especially yang on diet akan suka... Rasa sedikit crunchy, manis dan ada rasa minyak bijan sikit... Dalam ni ada kuaci, cendawan, tomato ceri, dan buah kranberi... Recommended sebab sedappppppppppp.....

Summer Shroom - RM17.50 (+GST/- RM18.55)



10

Perempuan dengan dessert tak dapat dipisahkan.. kata Kak Sabrina... tapi aku rasa aku memang kurang sikit bab dessert ni... hahahhaa aku kan prangai macam jantan.. bukan ladies type sangat.... Haritu memang Kak Sabrina mendera aku makan... tetiba rasa macam dah lama kenal pulak dengan Kak Sabrina tu...

Kami dijamu dengan Super Fruit Crumble as first desserts to eats... Dalam satu gelas ni... Ada aiskrim vanilla yang disirami sos apple , crumble dan buah kranberi.. Untuk tekak aku ianya tak berapa manis dan aku sangat suka... Tapi Is kata manis gila... tergedik2 dia makan Super Fruit Crumble ni... hahhaha mana satu betul ni?? Korang rasa sendiri lah nanti ye... pun recommended jugak...

Super Fruit Crumble - RM 8.90 (+GST/- RM 9.43)

11

Agak-agak ini persembahan apa??

Hahhahh.... persembahan sangatttttttt..... tak laaa... ai is gurau... bukan apapun... cuma trick sikit sebelum mereka hidangkan kami Sizzling Brownies With Icecream... Teruja tau tengok... kau ingat ada sizzling mee  je ke?? Time ni aku jakunss.... ok aku ngaku...

12

Inilah hasil selepas persembahan... Nampak tempting sangat... Sedap tapi sebab aku memang tak boleh makan banyak kacang, aku berhajat next time aku makan aku rekues no kacang... fosfat tinggi nanti tulang aku mereputttt....

By the way... ini sedap ! especially kalau makan dengan aiskrim tu... kalau makan brownies dengan caramel tu aku jadi tergedik2 macam Is jugak coz bagi aku quite sweet laa... So aiskrim tersebut telah cover manis2 yang ada disitu.... Recommended :)

Sizzling Brownies With Icecream - RM12.90 (+GST/- RM13.67)

Address :-
The Manhattan FISH MARKET | Ampang Point
LOT G5, GROUND FLOOR, AMPANG POINT SHOPPING CENTER, JALAN MAMANDA 3, 68000 AMPANG, SELANGOR DARUL EHSAN.
THE MANHATTAN FISH MARKET (OUTLET AMPANG POINT) THE MANHATTAN FISH MARKET (OUTLET AMPANG POINT) Reviewed by Tunsha Ayunie on September 11, 2015 Rating: 5

8 comments

  1. last month pergi ampang point tak jauh la dari kedai dvd akak selalu beli tu entah kenapa tak pernah terasa nak try lagi makan kat situ. Dia kena datang mengidam dengan tetiba baru la dapat hidayah nak makan kat mana2 pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama laa kak Suria... aku ni sebab dapat hidayah yang tetiba rasa nak makan... padahal restoran ni wujud dah lama kat Malaysia ni... kalau nak makan selalu tu tak laa.... benda cenggini memang kena teringin2 dulu...

      Delete
  2. wah..best nya...review pun best.. :) setiap gambar buat orang telan air liur je..Aiskrim last tu kalau tak de kacang tak syok le..ada kacang baru best..
    Set yang memula tu memang banyak macam tu ke>>Mau sendat perut kalau macam tu..tengok la yang set kombo tu..puas hati la kalu makan kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... Sha kalau aiskrim, suka tabur kacang Ngan Yin seketul2 tu... kunyah2 baru best... kalau serbuk ni kureng sikit... hewhew

      Ha'ah... set yang memula tu memang cenggitu.. kami makan berdua pun dah sendat sangat perut... sedangkan kebulur gila time tu...

      tenkiu komen pasal review kak Diana.. mwahs !

      Delete
  3. Lain kali ajak kita sekali...hhihii...

    Alhamdulillah...dapat jugak kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulaaa lenkali kita ajak ye.... hahhaha kita belum pernah ketemu rasa segan sikit... werkkk.... yep... alhamdulillah :)

      Delete
  4. nice review.. selalu jugak lalu kat Fish Mahattan ni xpernah nak masuk.. best lah makanan dia, walaupun baru lepas lunch rasa terliur tgk.. Tahniah sis dapat jemputan review.. mesti nanti ada jemputan lagi.. ;-)

    ReplyDelete
  5. Akak kalau gi sana memang akan order flaming platter tu sebab suka tengok diorang guna torch. Kasi bakar! Kasi bakar! :)

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.