DIARI AKU DIALISIS : LENGUH BELAKANG - Monolog Aku Cuma Di Kiri

September 08, 2015

DIARI AKU DIALISIS : LENGUH BELAKANG


Q

Based from entri aku yang ini Diari Aku Dialisis : Kaki Cramps , so aku nak share sikit laaa sepanjang 21 tahun aku sakit ni... Dah alang-alang orang tanya kan..

Untuk Kirah, sebenarnya.. sakit belakang/lenguh belakang ni punca dari kandungan fosfat dalam badan terlalu tinggi.. Pesakit dialisis akan mengalami lenguh2... sakit sendi & backbone pain... Perkara ni normal, bukan pasal 4 jam dialisis tu, in fact boleh jadi juga kalau antibodi ayah awak lemah....

-----------------------------------------------

Aku sebenarnya memang mengalami backbone pain yang kritikal jugak kekdahnya... especially bila bangun tido, aku rasa tulang belakang aku terkepit... Bila check kandungan fosfat aku memang agak tinggi dan ianya membahayakan sebenarnya....


Bila aku cerita kat orang normal, depa suruh aku minum susu... Untuk pengetahuan, pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang tidak boleh MENGAMBIL KALSIUM... kami dibekalkan ubat untuk potong kandungan kalsium dalam badan.... Protein pun sama... tak boleh berlebihan...

Jadi, conclusionnya... sakit/lenguh2 ini perkara normal bagi pengidap penyakit ini.. Yang dapat dilakukan cuma berpantang ya =)

Copyright : Tunsha Ayunie

2 comments:

  1. semoga auni trs istikamah dgn sakit yg auni ada ni...hanya mampu mendoakan agar auni trs kuat.

    ReplyDelete
  2. Tq so much for the info...so lps ni kn tau mknan apa yg tggi fosfat

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.