AWAS ! Papadom Digoreng Dengan Minyak Biawak ! - Tunsha Ayunie Punya Belog

September 20, 2015

AWAS ! Papadom Digoreng Dengan Minyak Biawak !



Siapa suka makan papadom?? (Tuan Suami aku terus angkat tangan) hahaha... k tipu.

Papadom ni kira makanan ruji jugaklah kot bagi bangsa & kaum India... So bila dah bawak masuk Malaysia, orang2 kita pun suka makanan papadom ni... Bukan Is je, adik aku Aboy pun suka makan papadom... aku teringat Fatin Fadzil punya video, dia makan papadom dengan whipped cream... dia kata sedap... aku macam ----------- ohhhh...


--------- Tak tak.. bukan cerita Fatin Fadzil atau papadom makan dengan whipped cream,

TAPI..............................................


haha... selingan ye kekawan ~~~

Aku nampak kat newfeed FB ada orang share pasal papadom yang digoreng dengan minyak biawak, dan juga tosai yang dicampur tuak.... aku macam clueless sikit bila baca... Konon yang share tu seorang ustaz dan di-share kembali oleh peminat ustaz Kazim Elias.. dan di-share lagi dan lagi oleh nitizen..

Setahu aku, papadom ni bila nak makan je orang goreng, in fact pun dorang goreng banyak2 letak dalam plastik.. isunya tang mana dapat minyak biawak..?? siapa jual..?? haaaa


Bahan2 asas dalam sejenis papadom hanyalah kacang dhal/tepung kacang dal dan garam... nak lain sikit depa letak laa jintan kepe... itu je... Nak makan baru goreng sebab Papadom sangat tak tahan lama kalau kau simpan lama2 dalam plastik pun lepas goreng... ianya akan jadi lemau...

..Tosai pulak?? Macam mana boleh jadi masam?? ianya perapan nasi yang diblend/kisar halus ye... so bila dah perap, akan terhasil alkohol semulajadi dari nasi tu... macam lah kau buat apam beras... takde makna depa letak tuak sebab alkohol sendiri dah terhasil masa proses pemerapan tu... tak payah lama... sehari je...

Nasihat aku... nak share apa2 buat laaa research dulu... bukan slumberono nak share... tak baik fitnah orang in fact dia non-muslim sekalipun ~


1 comment:

  1. hahaha minyak biawak .... hebat kan org yg buat cerita ni ..minyak tikus ka ok la jg ...mudah nk cari ... tangkap

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.