Aneka Perencah Ini Menjadikan Makanan Bertambah.. WOW !!! - Tunsha Ayunie Punya Belog

September 25, 2015

Aneka Perencah Ini Menjadikan Makanan Bertambah.. WOW !!!

65bd

Especially untuk awek2 yang malas masuk dapur... Hahaha... 

Korang suka makan sambal?? Sambal apa yang korang tahu makan & buat sendiri?? Aku dari zaman kekecik seawal umur 8 tahun dah gheti makan sambal belacan.. No sambal belacan is no nasik... Cukuplah nasi + ikan kembung/selar goreng kunyit + kicap manis sikit... Ya Allah.. itupun bertambah tau...

Ini ada resepi sambal belacan yang tipikal punya...

SAMBAL BELACAN
Bahan-bahan :-
  • 25-30 biji cili burung atau cili padi yang kekecik tu
  • Belacan ikut suka korang lah nak banyak mana - bakar
  • Sedikit garam
  • Asam jawa pekat
Cara-caranya :-
  • Tumbuk cili bersama belacan dan garam.. Kalau nak balancekan sikit boleh letak gula sikit... Then dah lumat silakanlah masukkan asam jawa tadi..
Arwah opah pernah cakap, sambal belacan akan lagi sedap kalau asam jawa tu kita lenyek2 dengan sambal yang kita tumbuk dalam batu lesung... Ada jugak suka letak kulit limau kasturi yang dihiris halus...pun boleh... sukahati ikut selera..

Ni baru sambal belacan... banyak lagi jenis resepi perencah yang sedap and kawwww yang boleh korang cuba !!!  »»» Inilah Resepi Aneka Perencah Yang Anda WAJIB CUBA !! «««

Di Asia ni... banyak jenis sambal yang boleh jadi partner bila kita makan dengan nasi... Aku memang teramatlah suka perkara2 yang boleh menaikkan selera makan ni... hiks... CUBA tau !

2 comments:

  1. sambal tu mmg sodap! dapat budu ke ape lg sedap..hahahaha

    p/s : dah klik :D

    ReplyDelete
  2. my fav ni .... gile kecur aku tgk cili tu

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.