Tips Untuk Kekal Yakin Diri - [Part 1] - Tunsha Ayunie Punya Belog

August 03, 2015

Tips Untuk Kekal Yakin Diri - [Part 1]



Dalam hidup ni... banyak jurang yang perlu kita hadap... aku ni seorang yang tidak pernah yakin dengan apa aku buat sebab ... yes... aku tak ada keyakinan yang tinggi... apa yang aku buat semua dalam posisi risau dan ketakutan... entah apa penyakit aku...

.. but then bila tengok tahap confident level orang lain yang maha tinggi... aku cemburu... korang ada tak sama spesis macam aku...?? Tapi takkan nak kekal macam ni kan?? Why not aku cuba yakin dengan apa aku buat walaupun aku rasa cara makan aku selekeh, aku tetap yakin ianya nampak sopan... hahahha so weirdo !


TAMPAK YAKIN

Lihat Beberapa Sudut :- Contohnya berpakaian... korang pakai pakaian yang buat korang selesa dan yang korang rasa terbaik... bukan pakaian yang buat orang lain selesa... atau pakaian yang buat korang rasa yakin.... hanya yang selesa...
  • Menumpukan setiap masa untuk kebersihan diri dan tampil yakin.. korang jangan malas mandi.. Sila mandi seawal pagi... berus gigi..  dan pastikan diri korang dalam keadaan rapi especially part rambut laa... jangan dibiarkan serabai...
  • Berpakaian untuk keyakinan. Bunyi yang pelik tapi pakaian memang memainkan peranan untuk kita kekal yakin... so korang pilihlah pakaian yang bersih... cantik... dan selesa untuk korang pakai... 
Menyempurnakan Postur :- Macam mana korang bawak diri dan cara berkomunikasi dengan orang lain,. Apabila korang kelihatan yakin di luar... maka orang sekeliling suka mendekati korang...


Senyum :- Pastikan korang galak dengan senyuman... tak rugi pun nak senyum... senyum ni pun senjata untuk orang sekelling...  tapi jangan senyum sinis pulak melainkan muka korang memang nampak sinis... macam aku, aku ni senyum ikhlas pun orang kata aku senyum sindir... hmm the best way kalau korang nak senyum... senyum sikit je... jangan lebar sangat... kekadang persepsi orang berbeza...

Itu je aku nak share buat masa ni.... aku gigih taip entri ni walaupun tak sihat mana.... semoga perkongsian aku ni bermanfaatlah buat korang yang spesis2 suka nyorok dalam tempurung tu.. haha !

3 comments:

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.