Jangan Malas Bangun Pagi ! Banyak Kebaikan Yang Kita Dapat Bila Bangun Pagi ! - Monolog Aku Cuma Di Kiri

August 01, 2015

Jangan Malas Bangun Pagi ! Banyak Kebaikan Yang Kita Dapat Bila Bangun Pagi !


Entri santai je pepagi Sabtu ni.... saja nak sharing dengan apa yang dibaca pepagi ni sementara tunggu tuan suami bersiap, nak teman bini gojesnya hemodialisis... agagagga... ok poyo... So, korang malas bangun pagi?? especially weekend ni?? Jangan gitu... bangun pagi banyak manfaatnya... cer tengok opah2 kita.. pepagi dah bangun... lepas solat... takde nyeeee nak tido lagi...


happy-gif

Mengelakkan rasa tekanan/stress
  • Actuallly kalau amalkan bangun pagi ni... memang boleh elakkan orang dari stress... Mulakan awal pagi dengan minum air putih (tanpa gosok gigi dulu ya) dan seterusnya korang bolehlah mandi dan buat aktiviti macam kemas rumah ke... tengok tv ke... hahh... bestnya.... 

  • .. aku kalau kat rumah in law memang malas bangun, tapi kalau rumah mak aku memang takde laaa aku bangun lewat2... dah biasa bangun pagi...


girl-dancing-gif-funny-fail

Rasa lebih bertenaga
  • Kajian mendapati, bangun sebelum matahari terbit adalah paling baik kerana disaat itu tenaga didalam badan baru aktif... korang akan lebih bertenaga bila bangun seawal pagi !
  • Arwah opah aku & mama... bangun awal pagi dah boleh buat macam2 kerja...


Lebih produktif
  • Takde laaa lembik je badan kalau bangun lewat... korang boleh jadi hyper sket kalau bangun pagi... banyak aktiviti boleh korang manfaatkan..



Waktu tidur yang lebih berkualiti
  • Kalau korang bangun awal pagi 7 beraktiviti... badan korang akan rasa penat bila tiba waktunya... maka korang dapat tidur awal dan jadikan rutin untuk sentiasa bangun awal.... bila badan cukup rehat, korang pun akan sihat !
-
-
-

... aku ni susah gila nak dapatkan tidur yang cukup.... malam je aku asyik terbangun... siang je baru aku rasa nak tidoOooo je... puas dah aku didik diri sendiri tapi tetap gitu jugak... and sebab tu aku punya antibody getting worst... asyik tak sihat je... korang jangan jadi macam aku plak !

2 comments:

  1. salah satunya aku yang sangat malas bangun pagi hehehe

    ReplyDelete
  2. betul lah huhuhuhu
    kalau pagi bangun awal mcm puasa haritu mcm energetic je tp sekarang lemau dah huhihu

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.