August 07, 2015

Allah Tak Bagi.. Bersebab...

Tak tahulah kenapa malam tadi aku tanya soalan ntah hape2 kat tuan suami... Tapi soalan ntah hape2 tu dijawab dalam keadaan tenang je....

“.. Abang... sayang musykil ni... kata Allah tu tak kejam... tapi kenapa orang yang dah kawin secara sah susah dapat anak?? Yang buat secara haram senangnya dapat... it's not fair tau ! ”

Tuan suami pun cakap laa dengan aku...

“ .. Allah tak kejam.. DIA tahu apa yang DIA buat... mungkin belum masa lagi orang yang berkahwin tu dapat zuriat... cuba sayang bayangkan kalau yang buat secara haram tu tak mengandung beranak... nanti dia lagi suka buat ''benda'' tu... setiap perkara ada kifarahnya...

sambung tuan suami lagi...

“.. untuk mereka yang berkahwin pulak, Allah swt tak bagi rezeki anak sebab DIA tahu, ada dikalangan mereka yang TAK MAMPU menjaga, dan mendidik anak tu sebaik mungkin... semua Allah swt buat, bersebab... jangan fikir Allah tu kejam... 

Image result for rezeki Allah quotes

Maka aku hanya berhuhuhu sahaja.... betul je kata tuan suami tu... kekadang aku lalai berfikir bahawa Allah tu sebaik2 perancang....  

.. Contohnya Allah pinjamkan buah pinggang orang lain pada aku... aku boleh hidup normal... tapi hidup aku penuh dengan haru biru dosa... maka Allah ambil balik.... dan sekarang DIA menduga aku dengan SAKIT supaya aku menjauhi perkara2 mungkar...

in fact, aku sakit pun aku tak lepas berbuat dosa.... sebab aku tetap manusia, bukan malaikat... tapi aku bersyukur, Allah limpahkan kekuatan pada aku...

Terima kasih sudi baca :)

5 comments:

  1. bersangka baik selalu dengan Allah kadang kite penat bila di uji bertalu2 tapi tu semua secara tak langsung mengajar kita supaya lebih bersyukur .. inshaaAllah

    ReplyDelete
  2. Betul tu... Setiap ketentuan Allah ada hikmah nya..

    ReplyDelete
  3. saya pun pernah tanya soklan yang sama gini kat enche suami... jawapannya pun sama.. :))
    anak kedua saya jarak 5 tahun dengan anak kedua saya. dalam 5 tahun tu memang doa nak sangat anak, tapi sebenarnya Allah hold dulu sebab anak pertama saya selalu jatuh sakit, ada masalah asthma yang kronik. tapi bila anak saya yg pertama tu dah sihat, dah boleh survived, dah boleh berdikari serba sedikit,, terus saya pregnant. :)) setiap yang Allah aturkan tu ada hikmahNya., kita kena akur dengan PENGATUR kita. :))

    ReplyDelete
  4. betul. setiap apa yang terjadi ada hikmahnya kan. saya ni single lagi even dah masuk 23 tahun. sedih sangat tengok orang yang dah berkapel. dah kawen. even dah ada anak pun. tapi ALLAH lebih tahu. maybe saya belum bersedia kot. lama-lama nanti kita nampaklah segala hikmah yang berlaku ^^,

    ReplyDelete
  5. CM lak menanti jodoh yg tak kunjung tiba . setiap kali terfikir KENAPA ? , setiap kali itulah memujuk diri agar percaya perancangan Allah itu lbh baik ...

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.