July 10, 2015

UPDATED !

Randomly update malam2 ni kira monolog diri yang tak sudah laa kan... aku tak tahu... aku jadi senyap dan bisu kejap.... cuma beberapa kali ni aku melatah dan melenting...

Aku terfikir banyak benda... contohnya.... satu kejadian masa aku naik teksi.. driver teksi tu orang Singh tau... tak silap aku dia beragama hindu... emm selama aku kawan dengan orang2 Singh, depa ni tak makan daging.... bagi aku... depa ni lagi bersih dari pemakan daging macam aku... bagi aku laaa... ampa jangan laaa loqlaq nak senak perut sangat dengan statement aku ni...

.. Driver teksi ni dah berapa kali hangkut {baca : "angkut"} aku dengan tuan suami... memang peramah gilaaa... sampai aku ngantuk boleh terjaga.... rancak dia borak dengan tuan suami termasuk isu semasa, masyarakat & agama...


One day, dia hantar aku dengan tuan suami balik rumah.... aku baru habis dialisis... then bila turun dari teksi... dia ucap....

"Assalamualaikum... " (dengan harkat yang betul laa kisahnya...)

Aku dengan tuan suami jawab je laaa.... "Waalaikumusalam"...


Kejadian macam ni biasanya aku update kat Facebook... tapi ada yang menegur... sepatutnya jawab "Alaikumsalam @ Waalaikum.." ... dan bagi aku... perlu ke??

Yang aku baca tentang kaum Yahudi & Nasrani bagi salam tak boleh jawab, sebab depa bagi salam yang bermaksud "Celakalah kamu!"..


Bercerita pasal guru, walaupun aku nampak bodoh piau tak boleh ajar cenggini... aku banyak ikuti muzakarah mereka yang berguru... bagi aku tak salah pun untuk aku jawab macam biasa... lagipun depa hormat agama aku (Islam)...

... aku kan... bukan tak boleh terima pendapat orang atau sombong tau... tapi aku dah diajar, percaya dengan apa aku percaya.... aku pun belajar apa depa belajar.... tapi intipati adakala berbeza... salah ke kalau aku tak terima pendapat depa tu?? lagipun aku tak paksa depa percaya apa aku percaya...

Tanya aku... aku percaya siapa?? Aku percaya pada yang mencipta... DIA yang ciptakan manusia pelbagai bangsa... so aku layan sama rasa.... sebab satu... depa hormat agama aku... depa percaya Allah tu wujud... kalau tanya kenapa depa tak masuk Islam? Aku sekadar berkata dalam hati... IMAN seseorang tu rahsia Allah..

Maaf, ini monolog hati aku... aku sedikit sebanyak terkilan apabila ada yang kata aku ikut telunjuk kafir... aku hanya positif dalam hari2 aku.. aku taknak jadi Melayu Islam yang terlalu extreme menghukum... Tak hebat :)

Sekian.

2 comments:

  1. saya takde la senak perut statement bersih sebab tak makan daging tu.. cuma rasa tak patut rasa macam tu kot.. kita makan daging yg halal.. bukan makan daging yg haram. Allah dah bagi kita makan. halal lagi suci. so tak timbul kata tak makan daging tu lagi bersih ke apa..

    hukum jawab salam org kafir adalah harus.. cuma yg tak boleh bagi salam dulu.. so ok je kalau nak jawab... takpun kalau ragu2 nak jawab penuh.. just jawab waalaikum.. katanya.. wallahualam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rai... takpe... saya pun kata itu pendapat saya.... kira depa tak makan benda yang berdarah... kita makan.... itu yang cuba saya sampaikan...

      Pasal salam tu... terima kasih kerana positif :)

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.