Hari Raya Aidilfitri Syawal 1436H - PART 1 - Tunsha Ayunie Punya Belog

July 23, 2015

Hari Raya Aidilfitri Syawal 1436H - PART 1


Assalamualaikum wbt...

Sebenarnya kan, takde laa menarik sangat cerita aku ni... tapi sebab kebiasaan aku berkongsi cerita hari raya, maka... aku warkahkan je la disini sebagai kenangan...

Syawal yang pertama, aku rasa agak sunyi sebab ketiadaan adik aku si Adib tu... maklumlah... koje katenye... dia nak kumpul duit nak kawin... jenis adik aku yang sorang ni, dia tak depends on family macam hakakkkk dia... dari kecik sampai besar itulah peel Adib... nak apapun, guna duit sendiri... takde topup2 dari mama atau abah...


page3
Foto Bahagia Kami :)

So berkaitan raya tempoh hari, pagi tu kami beraya kat rumah atok.. dah makan semua kami chiow balik, beraya kat rumah plak sebab Adib half day je aritu, sempat laaa nak beraya walaupun feel raya tetiba hilang ditengah hari... hahahhaa... actually mood raya aku memang takde sebab tahap kesihatan aku agak weak, cara nak lupa sakit, aku senyummmmmmmm je.... ntah siapa ntah ajar aku senyum tu ubat segala penyakit...

.. After beraya, kami terus balik kampung di Terong, Perak... berdebar hati sebab dah lama aku tak balik kampung... sesampai di kampung, maktok & ayahchik sekeluarga sambut kami dengan mesra... kami beraya lagi....heee ~

Malam tu aku , tuan suami, kaklong & abangsham tido kat homestay, tapi itu mungkin last aku tido kat homestay laa kot...nyesal pun ada... tido kat rumah maktok lagi best... suasana kampung tu ada !

page1

2 Syawal - Kami pergi ke rumah Tok Teh... firstly kami dijamu durian kampung dari dusun Tok Teh sendiri.... aku ni gila durian tapi sebab aku ada hypertension, so 2 ulas dah agak banyak bagi aku... kesian kan?? hahahhaa nevermind, kena sayang diri sendiri gak.... aku nak hidup lama....

Lepas makan durian, Tok Teh jamu kami bihun sup plak,,, sup daging tetel... Ya Allah... sedap sangat... air tangan warga emas ni memang lain macam... kan..? tengoklah muka abah aku dengan si aboy makan... algojohhh sangat kekdahnya.. sedap lettewww......

Then, kami pergi rumah sedara maklong... singgah sebentar alkisahnya... aku duduk dalam kereta je sebab cuaca panas buat aku lebih lemah ketika itu... haihhhh....

page2

Lepas tu kami singgah rumah Tok Tam... memang menjadi kebiasaan kot setiapkali hari raya, mesti singgah 1 hari kat rumah Tok Tam untuk makan tengah hari... aku memang eksaited je bila datang sini... dapat makan lauk kampung... sedap dia macam letak pakji tapi sebenarnya takde pun pakji dalam tu... buktinya, aku makan takde laaa rasa haus nak mati sangat...

Lauk haritu simple je :- Petai jeruk, gulai tempoyak ikan jenahak, gulai ikan masin & nenas , dan juga sambal tempe dengan petai...

Masa taip ni pun terkecur jap ayaq liur.... hahhahaha.... simple kan?? tapi aku enjoy sangat makan kat rumah Tok Tam ni walaupun cuaca sangatlah panas beberapa hari raya ni.....

Panjang sangat cerita aku.... sebab aku rasa gembira sangat.... nanti aku cerita lagi ye...

#ilovemyreaders
#ilovemyfollowers
#ilovemystalkers
Allahumma inni a'uudzubika minal hammi wal hazan..
Aku berlindung kepada-MU Ya Allah, dari kesusahan dan kedukaan...

3 comments:

  1. masa beraya nih laa nak kunjung mengunjungi sanak saudara..

    ReplyDelete
  2. Wah...meriahnya raya. Mesti best sebab dapat jumpa sanak saudara yg jarang2 jumpa. Dapat makan pelbagai juadah pulak tu...

    Selamat hari raya aidil fitri Sha..Maaf Zahir & Batin

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.