July 30, 2015

Dengki Dengan Gaji Bangla Yang Sampai 5K Itu...

Bangladesh - Hina sangat kot mereka bagi sesetengah orang Malaysia ni... sebab depa laaa suami isteri cerai berai... konon depa angkut anak bini sipolan polanah ni ke Bangladesh.... haih...

eh.. aku bukan nak cerita pasal depa angkut anak bini Pak Pandir kepe... taklaaa... cuma kat Facebook kan viral pasal gaji Bangla yang mencecah 5K ittewww.... biasalah... kalau pasal gaji orang luar, orang kita ni dok teriak laaa tak puas hati... tak adil gamaknya...

eh.. tapi sangat worth it dengan kerja dia buat k.... ingat senang jadi Loader KLIA??

gajibangla2


Bagi aku laaa kan... memang wajar pun kalau warga Bangladesh ni dapat gaji lumayan camtu... apa nak heran dengan Master kalau malas bekerja...?? berapa ramai yang betul2 AMANAH dalam pekerjaan...?? ahhh aku berani potong ayam, 0.1% belum tentu...
-
-
-
... dari pengalaman aku sendiri lah kan (in fact aku tak tahu pengalaman orang lain ye).... pekerja Bangla ni antara yang paling amanah dengan kerja... berapa kali berhadapan dengan warga depa ni... belum pernah kot aku tengok depa ni goyang kaki kalau takde kerja... mesti nak jugak buat something..... 

Shawn, ini salah seorang cleaner kat Unit Dialisis (Hospital Ampang) berwarga Bangladesh... semua kerja dia buat dalam tu... lap itu lap ini... cuci muntah patient, tolong angkat patient... tolong lapik kerusi patient warga emas untuk kedudukan selesa... tolong itu tolong ni walaupun bukan dalam list kerja dia....

... sampai satu hari aku tengok Shawn ni banyak sangat kerja.... aku rushing sangat nak buat dialisis... so aku cuci je laa kerusi meja aku sendiri.... Shawn ni boleh plak bebel kat aku....

..." Kakak... kenapa buat kerja saya? Ini saya punya kerja... kakak duduk tepi..."...

-
-
-

Bukan aku nak memuji sikap depa ni.... tapi kita2 yang lain ni memilih sangat kerja... awal2 ni why not kerja je biasa2 dulu... kerja tu kan ibadah... bukan hal cari duit semata-mata.... AMANAH tu penting...

... ini pendapat kosong aku je... aku tak mintak siapa2 setuju pun... lagipun aku menaip berdasarkan pengalaman aku... oh ya tadi... aku pergi karaoke.... laki aku kiss pipi je... sekali mat cleaner berambut dreadlock warga melayu terjah masuk bilik karaoke & marah kami.... errr nanti lah aku citer kebiadapan mat dreadlock berlagak samseng ni....

Bye ~

5 comments:

  1. kalau tengok slip gaji tu dia ada kelebihan wang kat pelarasan yang diorang cakap tunggakan..
    kalau bab lain sama je cam orang kita kalau bantai ot giler-giler itu pun kalau kompeni izinkan buat ot..
    apa-apa pun, walau apa pekerjaan kita, buatlah dengan seikhlas mungkin

    ReplyDelete
  2. fuh salute la dengan mereka ni..patut contohi mereka bukan nak hasad dengki..

    ReplyDelete
  3. Memang betul pon apa yg Ayunie cakap tu.. Sis setuju!
    RosmizaAli.Com™

    ReplyDelete
  4. semangat dan kerja kuat diorg ni..tu boleh kaya duk negara kita..

    ReplyDelete
  5. Berbaloi dgn kerja diaorg..usaha sungguh2 diaorg ni nk cari rezeki..mmg xmalu la buat keje apa pun..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.