RESEPI : Vietnamese Spring Roll Versi Gojessss

popia

Since tengok Dr.Ezani (Masterchef) upload gambar dalam FB.. pasal Vietnamese Spring Roll ... meronta2 laaaa aku rasa nak buat... tapi sebab puas cari rice paper tak jumpa2 kat Paragon Ampang tu... so aku batalkan je niat... aku tengok post tu dari tahun lepas kot... harini (28/06/2015) ... dapat jugak aku membuatnya... Anyway... aku guna rice paper jenama Mekong.

popia
Source from Google.

Resepi Vietnamese Spring Roll
Bahan-bahan :-
Rice paper
Air suam sikit
Bihun - dicelur  dengan air panas sehingga lembut & toskan
Lobak merah - potong memanjang
Bawang putih
Udang
Daun sup/ketumbar
Cara membuatnya :-
Tumis bawang putih dengan satu sudu besar minyak dan masukkan udang, lobak merah & daun sup. Angkat dan sejukkan.. 

Rice paper direndam dalam air suam 1-2 saat, letak atas pinggan. Susun bahan2 lain ke dalamnya, terus gulung.
Bahan-bahan (Sos) :
1 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji cili merah - cincang halus
2 biji cili padi - cincang halus
2-3 sudu sos plum
2 sudu madu
sedikit air
sedikit jus lemon/limau nipis

Cara membuatnya :
Masak kesemuanya (kecuali jus limau) sehingga pekat & secukup rasa.
Banyak yang aku derhaka pasal resepi ni... bahan aku tak ready dan tak ingat pun... sebab teruja sangat nampak ricepaper kat SoonHuat Rawang, aku rembat je laaa mintak mama tolong bayar... huahuaaa... janji adik aku suka... tuan suami cakap sedap... kira derhaka2 pun menjadi laa.. ye tak??

Resepi asal, inti seperti udang tu dikukus.. bahan lain boleh letak salad, timun, serunding, su'un.. dan sebagainya..
Resepi sos tu takde pun sos plum, tapi aku dah terbeli... so aku letak laaa jugak... dr.ezani makan dengan sos hoisin... ngehngeh..
Jemput try !

RESEPI : Vietnamese Spring Roll Versi Gojessss RESEPI : Vietnamese Spring Roll Versi Gojessss Reviewed by Tunsha Ayunie on June 29, 2015 Rating: 5

No comments

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.