RESEPI : Kurma Telur Campak-Campak ! - Tunsha Ayunie Punya Belog

June 15, 2015

RESEPI : Kurma Telur Campak-Campak !



Punya dari pagi tak makan... ingat nak masak tapi demam... ajak tuan suami pergi kedai mamak... jauh lak... maklumlaaa takde transport... maka jalan kaki laa kekdahnye... tetiba laa pulak tak jadi sebab aku punya demam yang kebah tu datang serang balik...

sian tengok muka tuan suami lapar... (ikut aku memang nak makan luar je)... then masak je laa kurma telur segera.... campak2 je uolsss... siap !

Bahan-bahan :
4 biji telur rebus - belah sket
serbuk kurma 3-4 sudu + air sket
santan sekotak
air sket
cili padi
kobis
gula, garam, pak aji atau secukup rasa maggi atau pasti sedap knorr

Caranya ?
Panaskan minyak campur minyak sapi sket... tumis serbuk kurma... dah naik bau campur air agak2... biar mendidih... kau campak laa kobis dengan cili api sampai depa lembut.... perasakan gula, garam, asam bagai... campak telur... masak sampai mendidih dan pekat... hah ! SIAP ~

Sekian terima kasih...

12 comments:

  1. dulu kecik-kecik mak selalu buatt.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.... sekarang ni besar2akak pulak yang buat ye :P

      Delete
  2. Campak-campak pun terliur akak dibuatnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahaha kurma ni campak2 pun sedap... cuma takde bawang halia bagai.... lari sikit ler rasanya kak...

      Delete
  3. boleh try ni, nampak macam senang jer =)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya..dah lama x makan lauk ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila lapar, yang simple ni sedap kan kak...

      Delete
  5. first time tengok siap campak kubis... ni betul-betul campak-campak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sha memang suka masak kurma letak kobis... memang part campak2 ni feveretttt sangat...

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.