Manfaat Buah Kurma : Serbuk Kopi Dari Biji Kurma



Peminat buah kurma boleh laa try... aku memang minat gilossss dengan buah kurma especially ajwa.. lepas tu satu lagi jenis tu aku tak ingat... tajuk dia aku panggil je laa kurma liat... mahal gak laa per/kg.

Aku pun baru tahu yang biji kurma ni boleh buat kopi... kalau tak aku buat masker/scrub je.. kekdah lebih kurang sama.. kalau rajin boleh laaa korang try !



Cara- cara membuat serbuk kopi dari biji kurma :
  1. Basuh biji kurma dan tos-kan.
  2. Ratakan dalam dulang & jemur bawah terik matahari. (bakar dalam oven pun boleh)
  3. Bila sudah kering, goreng biji kurma tanpa minyak, sehingga ianya hitam macam kopi.
  4. Tumbuk atau blend.. ikutlah tekstur macam mana, kasar ke halus ke.. ok dah siap !

Antara kebaikan dan khasiat kopi biji kurma :
  • Memberi tenaga segera
  • Memulihkan tenaga Syahwat
  • Menyembuhkan kencing manis
  • Memberi tenaga kepada lelaki dan wanita
  • Menghilangkan letih dan lesu
  • Menghangatkan badan
  • Mengendurkan saraf yang tegang
  • Menyembuhkan kanser, keputihan, gatal-gatal dan masuk angin
  • Menyembuhkan sakit perut
  • Menyegarkan badan/tidak mengantuk
  • Menyembuhkan darah tinggi, kolesterol, strok dan goutt
  • Menyembuhkan sakit kepala/ migrain
  • Melancarkan peredaran darah
Jika korang mengalami masalah kulit kepala yang teruk atau rambut gugur, ambil serbuk kopi biji kurma ini campurkan dengan minyak zaitun, amalkan setiap hari sebelum tidur. InsyaAllah hasilnya menakjubkan !

Sumber SiakapKeli_
Manfaat Buah Kurma : Serbuk Kopi Dari Biji Kurma Manfaat Buah Kurma : Serbuk Kopi Dari Biji Kurma Reviewed by Tunsha Ayunie on June 19, 2015 Rating: 5

4 comments

  1. nice....mcm2 betul khasiat dia.

    ReplyDelete
  2. ternyata biji kurma juga bisa jadi kopi ya mba :) baru tau hehe

    ReplyDelete
  3. ane penasaran nih gimana rasanya ya...?? klo dari khasiatnya sih mantab tuh..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.