Kalau Kami Kaya, Kami Tak Mengemis Di Jabatan Zakat !!! - Monolog Aku Cuma Di Kiri

June 05, 2015

Kalau Kami Kaya, Kami Tak Mengemis Di Jabatan Zakat !!!

Aku taknak buat luahan perasaan tentang Zakat Selangor ni, sebab apapun aku mintak bantuan dari pihak sana.. Alhamdulillah... setiap bulan dapatlah aku berkongsi duit zakat dengan suami sebanyak RM250.. kami bahagi dua... beras, gula, tepungt & minyak pun dibagi sekali... aku bersyukur lah jugak ada duit poket, sebab kami berdua tak kerja...

Seperti sedia maklum, suami aku OKU fizikal... amat sukar untuk dia mintak kerja dalam keadaan kami takde kemudahan seperti kereta @ motor.. ini pun nak tunggu MamaNora tukar nama kat kancil dia tu kepada nama suami aku... insyaAllah.. kami akan bina kehidupan stabil tanpa mengharapkan orang lain.

IMG 20150605 142051

Nama yang tertera sepatutnya nama aku, sebab aku yang memohon... tapi nama suami pulak yang keluar.. hurm... redha je laa..sebelum memohon kami dah tanya awal-awal dah... boleh tak kami mohon untuk zakat bagi bantuan tunggakan bil dialisis aku tu... so depa kata boleh...

Kami ikut je laa prosedure... kena jumpa penghulu laa.. cop sana laa.. cop sini laa... suami kehulu kehilir dengan kudrat yang ada... turun naik ke pejabat sosial... semua kami buat...

30/01/2015 - Tarikh borang yang dia bagi kat kami... after 1 month aku pulangkan semula borang tu dengan prosedure yang sepatutnya.. Pegawai kat situ cakap... lepas 2 minggu borang akan diproses... so kami boleh buat pejam mata je...

After 2 minggu, suami aku call HQ Zakat di Shah Alam, depa kata tak dapat apa2 borang pun.. so kami anggap je laa mungkin pihak Zakat Ampang terlalu sibuk atau terlambat sikit borang tu nak proses...  tapi...

Selepas sebulan, kerani pusat dialisis dah tanya kami.. bila nak bayar? management hospital dah bising... aku jadi pelik laa kan... sebab kata 2 minggu je proses.... kami bayar apa yang termampu je laa kat kerani haritu..

Bulan 4, aku dengan suami pergi pejabat zakat di Ampang, dan kami tanya... adakah sudah proses? Nak tahu jawapannya...??

"Saya tak jumpa laa borang tu bang... mungkin hilang..."

HILANG?????????

Aku dengan suami punyalah rasa nak meletup... penat kami kehulu kehilir nak selesaikan depa punya prosedure, dan sesedap rasa je borang tu boleh hilang???? akhir bulan Februari aku hantar borang tu... datang balik bulan April & nothing happen?? Ya Allah... menyirap sirap dibuatnya... tapi pegawai tu cover balik... dia kata nanti dia isi borang baru,  dia tolong buat semua.... ok fine.. kami bagi peluang...

Sekarang dah masuk Jun... 2 hari lepas, suami call HQ Zakat Shah Alam, dan depa kata tak ada apa2 borang sampai kat depa.... depa suruh refer balik kat Zakat Ampang..... kalau takde, kena buat sekali lagi borang tu....

Aku dengan suami.... hmm.. faham2 lah perasaan manusia baran macam kami ni... tapi apa kami boleh buat??

PIHAK ZAKAT... PLSSSS LAAAA.... KALAU RASA NAK TOLONG, BAGITAHU BEBETUL YANG KORANG BOLEH TOLONG.... KAMI BUKAN PENGEMIS... KALAU BADAN KAMI SIHAT, TAKPE... NI AKU ADA SAKIT KRONIK, SUAMI OKU FIZIKAL YANG SUSAHKAN PERGERAKAN DIA.. SANGGUP KAMI KEHULU KEHILIR DEMI PROSEDUR KORANG YANG NTAH HAPE2 TU...

KALAU ADA DUIT SENDIRI, KAMI SENDIRI BAYAR... KALAU TAK BOLEH TOLONG, KENAPA DARI AWAL KATA BOLEH ??? TOLONG JANGAN ANIAYA KAMI !!!

UPDATE :
Terima Kasih Atas Tindak-Balas Lembaga Zakat Selangor !

32 comments:

  1. Dia org busy sgt kot. Lepas tu nak declare duit kutipan zakat yang berjuta juta setiap tahun...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuma berharap lenkali jangan janji 2 minggu... asal datang je janji yang sama depa bagi.. habuk pun tarakk...

      Delete
  2. Ya Allah... kesiannya... hmm.. itulah.. sbb kes macam ni rasa nak hentikan je potongan zakat melalui gaji...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai yang kata gitu kak maria.... dah ragu2 dengan LZS... hmm

      Delete
  3. Cerita cik Sha patut send kat Amran Fans, baru menggelupur pusat2 Zakat tu semua. Dlm hal ini saya dapat melihat pembaharuan yg dibuat oleh PZ di WP (kalau saya tak silap); di mana prosedur yg penuh birokrasi itu telah mula dikurangkan. Kita doakan moga2 PZ yg lain mendapat hidayah utk mengikuti jejak langkah PZ WP.

    Bangang punye manusia. Kerja dah tempat kat elok, datang pahala lagi berganda2 boleh buat kerja sambil lewa. Bangang. Eh sakit pulak hati baca cerita ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Gee... salah practical HQ sebab kerja sambil lewa... letak permohonon kami dalam sistem jadi lain... sakit jugak laa hati... alhamdulillah tergerak hati luah kat entri, depa dah ambil tindakan...

      Delete
  4. emm..kena byk2 sbar2...memang macam tu kalau kita minta tlong..mengharapkan jnji yg xpasti..adeh..jie geram gk bila baca ni..

    ReplyDelete
  5. Aduiii mcm manalah boleh berlaku mcm tu.. susah nak cakap bila berlaku mcm tu.. lagi menyusahkan pihak kita kan.. Tak prihatin langsung.. bukan berjuta2 borang tu pun mcm slip pilihanraya.. hhmm .. sabar je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar dah lama sabar... tu yang terbit entri macam ni....

      Delete
  6. Melampau betul la. Semoga di permudah urusan sis dan suami..

    ReplyDelete
  7. harap di permudahkan la ye.

    ingat, Allah tu maha adil. kalau ada rezeki kita, mesti dapat punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah uncle zuan.. terima kasih ya :)

      Delete
  8. Tau...sally paham gila perasaan sha...pernah kena benda yg sama...dorang nak bg zakat kat mereka yg daif...sedaifnya...nak cari mana org mcm tu?

    Bila kita mintak, "maaf...kami bukan tempat utk mengemis..."

    Ada ke patut ckp mcm tu?

    Cuba la ke Baitulmal sha...situ mudah sikit...

    ReplyDelete
  9. ujian kehidupan dik..byk2 bersabar dgn ragam dunia ni,
    kak lya doakan smoga suatu hari nnti adik mampu tesenyum dgn kehidupan adik..
    insyallah..smoga trs dibukakan seluas pintu rezeki buat adik n suami...

    dan smoga pihak y bt/jawab..jlnkan tugas dgn dedikasi..kesian dkt org y mnjdi mangsa.. inilah y sedih..kdg2 depa kurang cakna..sbb bg mrk mde tu kecik..tp bg kt y susah..amat bnilai..

    ReplyDelete
  10. amboi sedapnya cakap.... macam laa derang proses borang tu 1 je.... setiap manusia buat silap cik kak...i'm sure dia tak niat pun nak ilangkan borang cik kak tu.... after all duit tu pun bukan derang yang dapat.... still they have to work extra hour everyday to process your your your application..rasa nya sampai tiadalaa masa nak update blog atau update cerita diastro prima ye.. mind your words..u tak kerja sana u wont know... u ask for help...they help...mungkin bukan rezeki awak.. tapi mereka cuba...im sure masa hantar borang tu pun u tgk berapa ramai org hantar borang permohonan disitu.. mereka pekerja juga... manusia juga... buat kesilapan juga ye cik kak... ingat manusia tak perfect..kite mintak bantuan org ye...kite berbudi org berbahasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehem... encik @ puan anon ni mesti pekerja dari sana, ye tak?? ehhh kami tak push pun pihak zakat... awal2 kami tanya... BOLEH ke TAK BOLEH tolong?? tapi pihak zakat cakap boleh... janji kemain... kalau rasa tak boleh settle dalam masa 2 minggu, jangan janji... bukan kami je yang kena, ramai lagi... 2-3 kali jawapan bertukar2... kenapa?? rasa tak boleh buat, bagitau... bukan asyik yakinkan kami... lastly, alasan borang hilang :)

      Jangan libatkan pasal update blog, rasanya pekerja zakat memang takde masa untuk update blog kot sebab punca rezeki depa arah lain....

      pasal borang hilang, itu bawah tanggungjawab pihak zakat kan?? ke dah takde rasa tanggungjawab pegang amanah orang?? kami ni kalau badan sihat ada kenderaan sendiri takpelah jugak.... ni ke hulu ke hilir sebab nak "mintak tolong"... ikut prosedure sangat...

      Delete
  11. teruknya...ni kata makan gaji buta...duit gaji nk tapi kerja buat sambil lewa je..langsung tak tahu simpati pd orang lain..sbr jelah yunk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah ida... sabar seribu kali sabar.... tergerak hati nak luah kat sini... ada jugak tindakbalas... syukur... alhamdulillah !

      Delete
  12. Cik Anon ni kerja kat sana ke??macam tu ke cara jawab kesangsian orang pada zakat??memang mereka minta bantuan dari pusat zakat,tapi kan memang itu tanggungjawab pihak zakat...

    ReplyDelete
  13. proses borang sejuta pun tu tanggungjawab & amanah. mana boleh bagi alasan hilang. Kalau bagi hilang satu kesalahan besar jugak. Sengaja atau tak kalau dah bagi hilang kena bertanggungjawab.. ni dah la buat keja sambil lewa, lepas tu macam nak lepas tangan. Macam ni la nasib orang susah.. nak kena jadi viral baru orang take action. selagi tak viral selagi tu tak buat kerja dengan betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulanya taknak libatkan diri meviralkan kisah ni... tak berani jugak... tapi dah tak larat nak tanya... asyik dapat jawapan tak pasti... terima kasih jugak kak suria, bagi idea untuk provok sikit perkara macam ni.... baru tahu kesalahan tu kat mana... haih

      Delete
  14. Moga permohonan Sha dan suami dipercepatkan... Selalu perkara camni banyak kerenah birokrasinya kan... Pada Zumal LZS nie memang banyak memberi bantuan hingga kepada asnaf di Perlis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah... Sha tak salahkan mereka 100% pun... sebab ada jugak bantuan yang Sha dapat untuk topup2 kehidupan... cuma masalah bil tu aje...

      Delete
  15. Actually . saya pon kadang kadang geram dengan sikap org yg bkrrja di pusat pusat bantuan ni.. X kisahlah nma tmpt tu apa pun. Tapi sikap mereka layan org yg nk p mnta bntuan tu.. Mcm mam saya siap kna maki just nk mnta borang.. Bukan pkerja kt stu yg bg duit.. Tp bg borang pon dah kna maki.. Allah itu ada.. Ayah sy sakit.. Mungkin satu hri mak bapak atau fmily diorg pulak jd cmni. Bru nak g mnta bntuan tp bila p kna maki.. Cmna tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila ada orang kita minta kat gereja, kata sesat... tapi sistem2 macam ni itulah... nasib orang kita bila mintak bantuan, inilah satu perkara kita kena hadap.... Sha kalau ada pekerjaan sendiri, takdelah penat2 nak ulang alik zakat buat muka tak malu mintak tolong :(

      Delete
  16. Saya sedihhh baca entry ini. Semoga Allah permudahkan urusan awak Sha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah Kak Hana... terima kasih ya :)

      Delete
  17. As salam.

    Ingat nak baca malam ini entri ni tapi... tak boleh... rasa ingin tahu menggamit diri untuk terus membaca even tadi baca awalannya dah buat saya nak menangis.

    Kes borang atau maklumat adalah perkara lumrah sebenarnya dalam mna² jabatan. Sebagai guru, kami juga pernah berkali² mengalami kes hilang borang yang perlu berulangkali dihantar ke jabatan. Cumanya kami urusan kerja. Tidak bermasalah yg menyayat hati sebegini.

    Tidak juga dapat bersuara di dalam blog atau di mana². Penjawat aqamlah katakan...

    Namun, sebenarnya saya juga amat hairan dan pelik dan tidak pasti kenapa dan mengapa terjadi kecuaian begini ya?

    Dalam hal ini, saya berharap pihak berkaitan dapat membantu segera menyelesaikan hal Pn. Ayunie ni.

    Tabah ya Puan. Itu sahaja yang saya dapat katakan.

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.