DIARI AKU DIALISIS : KAKI CRAMPS

Berapa hari ni kalau aku HD (Hemodialisis)... 1 jam sebelum habis tu aku mula start cramps kat kaki... ni bukan cramps sesemut tau... orang tua panggil "sentak karung"... kau rasa macam nak cabut kaki kau...

Aku rasa ibu mengandung selalu dapat kekebasan kaki macam ni.




Aku suspek aku kena kejang kaki gitu sebab kunyah ais sepanjang dialisis plus dah la tempat dialisis tu sejuk gilossss... pakai 2 ketoi selimut pun cenggitu... plus lagi... aku dah takde isi... tinggal tulang je...

Selalu pesakit macam aku ni akan kena cramps waktu hemodialisis kalau dah sampai dry weight.

Mean, berat kering. Berat kering kalau doktor bagi 33kg, so aku kena sampai situ je... kalau rendah lagi.. aku akan mual, muntah, pening, cramps & sesak nafas. Aku selalu kalau sehari dua tak cuci... memang berat aku jadi 36kg gitu... so kena kurangkan 3kg lagi... kalau tak sesak laa nafas kau sesorang...

Cuma manusia macam aku bila dah rasa senak dan sesak dan sakit barulah nak insaf... insaf time sakit je... lepas tu buat lagi... suruh berpantang bukan ikut pun.. tapi bila doktor tanya, mati2 kau jawab kau berpantang, minum air kurang... bla bla bla... hahaha tahu sangat....

Hakikat dari cerita ni, aku rasa aku tak boleh amik ais time HD... kalau tak rasailah azab kebas kaki selama setengah jam.. kemain menjeritlah aku semalam... dengan tangan masih bertiub, aku berdiri peluk tuan suami... lepas tu nangis.. sakit kot ! nak berlagak brutal dah tak mampu dah... mwahahhahaa !!

DIARI AKU DIALISIS : KAKI CRAMPS DIARI AKU DIALISIS : KAKI CRAMPS Reviewed by Tunsha Ayunie on June 19, 2015 Rating: 5

10 comments

  1. ^_____^ xbrutal lg yek.. hehehe! tapi bila menulis nmpk sekuat tiger.. hehe aum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. selalu je brutal.. hiks !
      Tenkiu kerana nampak sekuat tiger itu...

      Delete
  2. kebas kaki tu memang akak pun ada rasa kadang-kadang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam kes auni, lain pulak.. hari2 setiapkali dialysis...

      Delete
  3. Ujian yang berbeza2 untuk setiap hambaNya... Semoga kita tetap dalam kasih dan rahmatNya juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kakcik... amin... moga setiap hamba tabah dengan dugaan masing2...

      Delete
  4. Akak... dengar cakap doktor..

    Pantang la ea.. sayang akak ~~

    ReplyDelete
  5. Ayah sy salu lenguh belakang nape ek ...sebab 4 jam tu or buah pinggang tu yg sakit ek...kot2 boleh kongsi pengalaman kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin boleh rujuk entri >>> http://aunidenovella.blogspot.com/2015/09/diari-aku-dialisis-lenguh-belakang.html

      Delete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.