RESEPI : Pisang Goreng Dan Sambal Kicap Gojesss - Monolog Aku Cuma Di Kiri

May 07, 2015

RESEPI : Pisang Goreng Dan Sambal Kicap Gojesss

Rindunya nak menaip resepi... hahaha ! ada orang kedekut resepi tapi hakakkk memang suka sharing2 ni walaupun semua orang tahu... berangan nak jadi bammatgebusss tapi berangan je laaa... hakakkk tak pandai nak suruh gambar berposing... so tak pandai nak pikat hati orang dengan gambar..

Tapi, resepi hakakkk... insyaAllah sedap... ehh terangkat bakul sendiri plak...

Pisang goreng ke Goreng pisang??
Definisi hampir sama dan boleh membawa maksud berbeza... apapun... ianya tetap pisang yang digoreng, kan?? Kat Johor kebanyakkan makan pisang goreng dengan sambal kicap... kat KL masa kecik hakakk makan cicah gula...

Sekarang?? Ada cheese laa... coklat laa... haih muak plak terkenangkan... walaupun tak pernah makan..


IMG 20150504 190330

Pisang Goreng Rangup
Korang perlukan pisang yang ranum atau masak, sukahati pisang apa sebab hakakkk pun tak tahu pisang apa yang hakakkk guna.. haha.. belah dua je pisang tu..

3-4 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
serbuk kunyit
garam
sedikit air
1-2 sudu besar minyak yang betul2 panas..

Campur je semua, tapi jangan cair sangat.. biar pekat sikit macam Softlan tu... biarkan kejap.
Minyak uolsss mesti panas ye.. PANAS ! Maksudnya api kuat / high temperature.. Then dah panas, celup pisang, goreng . Jangan bebalikkan pisang ye sebab kita guna pisang masak, takut minyak serap dalam pisang.. memang bluwerkksss tak sedap..

*Campuran adunan dengan minyak panas adalah tips untuk merangupkan tepung.

Sambal Kicap Gojesss
2-3 ulas bawang putih
5-6 biji cili api
(Bahan2 ni goreng tanpa minyak jap, taknak pun takpe)
Gula
Garam
Kicap Manis
Cuka/Asam Limau Kasturi

Tumbuk bawang putih, cili apdi & gula sampai gula hancur. Garam letak sikit je, lepas tu masak bahan lain, siap !


Adik lelaki hakakk si Adib tu punyalah repeat makan, terkejut jugak hakakk... walaupun kami ni berdarah Johor (abah side) tapi adik2 termasuk abah hakakk memang tak reti sangat makanan Johor ni... so memang hakakkk terkejut bila Adib makan melebihi hakakk... Tapi hakakkk seronoklah lepas ni ada geng makan Pisang Goreng dengan Sambal Kicap... hewhew

Oklah, semoga bermanfaat ye..

9 comments:

  1. sedap ni ..akak pun tak suka pisang cheese

    ReplyDelete
  2. Assalam tunsha cayang..

    Maaf lama Kak wana tak singgah sini..sibuk..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam kak wana cayang...sama la kita.. sempat jengah mana yang mampu aje...

      Delete
  3. Replies
    1. Banyak jenis pisang goreng tapi version ni memang fav sha... lembut di dalam rangup di luar... eceh

      Delete
  4. yeaaah !! cicah kicap sedap.. gula pun sedap.. semuaaala sedap.. janji pisang goreng hahaha..

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.