RESEPI : Gulai Rebung Dan Babat (Perut Tuala) - Monolog Aku Cuma Di Kiri

March 22, 2015

RESEPI : Gulai Rebung Dan Babat (Perut Tuala)


Hahhh !! Kalau orang Kole panggil tuala lah kan.. hahaha
Aku nih kategori.. Perak Selatan ada, Perak Utara ada, Johor ada, Kedah pun !

Harini nak buat entri resepi simple je...

Resepi Gulai Rebung Dan Babat (Perut Tuala)

Bahan-bahan : Basic la kan.. Bawang merah selabu (besar), bawang putih 2 ulas, kunyit hidup ikut sukati korang, cili api segenggam dua, semua bahan ni blend.. Hero dia mestilah rebung dengan perut kan... kuantiti pun terserah korang... garam, gula, pak aji atau apa2 penambah perisa korang nak, kalau taknak takpe, takde hal... haa jangan lupa santan !

Cara-cara
  • Perut/babat tu rebus sampai empuk & lembut... nak potong dulu boleh, nak rebus cenggitu pun boleh.. Rebung tu kalau guna rebung jeruk, kasi rendam la dulu kalau taknak masam dia kuat sangat... in this care, aku rendam rebung tu sejam, then rebus dengan air campur gula sikit... ketepikan hero kita kejap.
  • Dalam satu periuk, masukkan bahan yang korang blend, masak hingga didih, masuk santan dan semua perasa yang ada.. kalau nak masam letak la asam keping sekeping dua... dah sedap tu masukkan hero2 kita tadi... masak hingga didih & pekat.
  • Tak cukup garam letak garam, tak cukup masam letak asam... nak mengelat boleh laa letak aji setengah paket... kk mati kau lepas tu... jangan arr letak aji bebanyak ye... so dah siap.. boleh laa makan...
Aku masak malam tadi lauk ni, sebab Tokis dah tak larat makan makanan luar je... dia nak gak Aku masak... memalam butersss koooo selagi dapur... pukul 10 malam start masak, pukul 11 lebih baru makan... hahaha...

1 comment:

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.