Kalau Tak Kuat, Dah Lama Ajal Menjemput ~ - Monolog Aku Cuma Di Kiri

February 14, 2015

Kalau Tak Kuat, Dah Lama Ajal Menjemput ~

Dalam dunia ni siapa yang tak pernah sakit kan??

Abah wa, kalau demam... menggigil tak tentu... nampak dia lah paling manja & perangai dia sekarang Tokis yang ikut... bila demam je nampak lembik sangat... like father in law, like son in law lah kan??

Ini bukan cerita diorang, ini cerita puan punya blog.

Tak suka pun cerita sakit2 ni... boring... nampak sangat menagih simpati dalam diam.. hewhew... well guys, orang lain kalau tengok wa, orang langsung tak percaya wa sakit.. yelaa... dengan perangai huduh, dosa yang bertimbun, emm .. mana ada orang sakit buat perkara2 mungkar..??

Entahla... wa jugak manusia... tak lari dari kesilapan yang besar... selagi nama manusia...
Manusia tak faham, ALLAH tahu kenapa ianya berlaku...

" Yang menyumpah lagilah ramai... tak sedar diri kau sakit, lagi nak buat dosa.. bukan nak doa banyak2... kau tu nak mampos tak lama lagi " - kata si polan dan si polan.




Kesakitan dari kecil punca wa tak best menjalani hidup ni...

4 tahun hingga 10 tahun - Melekat pada mesin CAPD (cuci air) , perut ditanam tube, tak boleh mandi, dan tak bebas bermain, acapkali jatuh sakit. Tapi masih tak faham kehidupan seorang manusia.

10 tahun setengah - Dapat buah pinggang, alhamdulillah.

11 - 19 tahun setengah - Hidup macam orang biasa, tapi tak mampu jadi diri sendiri.. kehidupan rasa sungguh "childish"..

19 tahun lebih - Buah pinggang reject balik, kembali jadi pesakit..

19 - 25 tahun - Semakin sakit, badan semakin teruk, cuba bertahan.. badan penuh kegatalan... makin kurus... paru2 sentiasa tenggelam dengan air kalau over drink... sentiasa emosi dan semakin memberontak.

Satu tahap wa cakap dengan Tokis,
"Abang, jika diizinkan, sayang mahu Tuhan cabut nyawa ni, I can't stand for it anymore" ...

Tokis selalu suruh kuat... dia tak suruh sabar... dia suruh KUAT... tu sebab dia tak kongkong wa untuk pakai tudung kepe, sebab dia tahu wa panas, wa cepat pening, wa cepat marah bila kepanasan... bila panas satu badan semua gatal... pernah satu ketika wa menangis... sebab tak tahan jadi beruk matyeh... kepanasan... kehausan... sakit2 kaki... effect from hemodialisis...

Bab makanan??  Kau kena pantang semua yang sedap ! Termasuk kekacang, susu, cheese, coklat, icecream, sayur hijau, cendawan.... hahh !! Memberontak lagi jiwa ni, bila makan je... akan effect pada badan.... tulang jadi semakin lemah dan bengkok..

Ramai meninggal depan mata wa disebabkan give-up dengan penyakit ni... ada yang pening semasa dialisis tapi buat bodoh tak panggil staff, and mati selepas tu... Wa pernah buat benda yang sama tapi disebabkan Tokis ada, maka tak mampu laa wa "bunuh diri" dalam diam...

Ini bukan entri simpati, ini entri nak bagitahu wa jugak manusia... wa tak banyak kawan... wa teringin nak ada kawan yang ramai... wa takde peluang nak sambung study walaupun itu cita2 wa... wa takde peluang nak kerja ofis atau ada duit sendiri... cita2 wa semuanya terkubur bila penyakit ni datang kembali...

Apapun, wa tak putus asa... selagi ada nyawa & nafas, wa berjuang untuk dapat apa yang wa cita2kan....

9 comments:

  1. setiap yang berlaku ada hikmahnya . tabah kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehhe.... yezza.... terima kasih parih...

      Delete
  2. Hi, tersinggah kat blog ni. My precious person pun ada sakit mcm you but you level atas lagi. Dulu dia mmg kena pantang mcm mcm. Alhamdulillah dah makin baik. Apa apa pun selain support from others, yang penting is to support yourself . Kan? From ths entry i believe that youre not menagih simpati ke apa . But to show others that people like you can stand strong and face the world. Be tough and stay positive. Thumbs up to your spirit ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak boleh support ourself memang susah nak dapat support from others... thanks dear farhana... i will, insyaAllah ! selagi ada kudrat...

      Delete
  3. Akak pun tak nak suruh Sha sabar,..akak cuma nak Sha ingat,..Sha insan istimewa yg Allah pilih utk dugaan ini. Sha lalui semua ini seban Allah tahu Sha mampu hadap. Sha ada insan2 istimewa yg kuat utk sokong & bantu Sha.

    Psst! I can be your friend :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... buat masa sekarang hanya orang terdekat je memahami.... thx kak farrah...

      pssstttt.... thx again coz want to be my friends ^^

      Delete
  4. TSA kita maybe tak kenal in deep.. tak kenal secara 6 mata.. 6 sebab Firah 4 mata and TSA 2 mata.. hehe.. tapi, macam Tokis cakap, TSA kena kuat.. bukan untuk diri sendiri ja, malah untuk orang sekeliling.. Dia uji orang yang dia tahu mampu untuk mengharunginya.. Firah kan ada walaupun selalu macam chipsmore.. kita boleh jadi kawan kan...?? Stay strong.. Allah lebih mengetahui...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai... terharunya baca komen awak ni firah.... tenkiu sudi kawan dengan hakakkk yang tak berapa baik ni ^_^ insyaAllah hakakk kuattttt lagi....

      Delete
  5. Sentiasa bersangka baik dengan Allah sha. Dia uji sebab sayang walaupun sakit untuk dihadapi. Anggap sakit itu sebagai kafarah dosa kita. Semua orang pun tak sempurna dan diuji dengan ujian yg berbeza. Moga kau terus kuat kawan.

    Aku bangga dengan semangat yg kau ada. Usaha dekatkan diri dengan Tuhan. In Sha Allah kau akan tenang. :')

    ReplyDelete

Terima kasih sudi komen. Setiap komen dari pembaca adalah hak milik pembaca. Penulis tidak akan bertanggungjawab jika ada sebarang komen berunsur provokasi atau kata-kata kesat.